Nykyaikainen suomalainen väestönsuoja on kansainvälisesti vertaillen erittäin hyvin varusteltu. Suojassa ovat valmiina mm. tehokkaat ilmanvaihtolaitteet, sähkö, vesi- ja viemärilaitteet, antenni- ja puhelinpistokkeet, varavesisäiliöt ja kuivakäymälät.
Tällä sivulla esitellään väestönsuojan laitteita ja varusteita ja kerrotaan niiden merkityksistä.
Laitteet ja varusteet eivät kuitenkaan ole sellaisenaan käyttövalmiita ja suurin osa edellyttää asukkaiden tai kiinteistön käyttäjien omia toimenpiteitä.
Kussakin kiinteistössä on hyvä olla yksi tai kaksi koulutettua väestönsuojanhoitajaa, jotka huolehtivat suojan kunnosta ja ylläpidosta ja opastavat suojan käyttökuntoon laittamisessa, mikäli viranomainen antaa käskyn tehdä niin.
Ilmanvaihtolaitteiston toimintakunnon tarkistus tehdään vuosihuollon yhteydessä.
Ilmanvaihtolaitteisto
Ilmanvaihto on suojautumisen tärkeimpiä asioita, sillä se mahdollistaa pitkäaikaisen oleskelun suojassa. Ilmaa riittää sille henkilömäärälle, jolle suojatila on mitoitettu.
Ilmanvaihtolaitteistolla voidaan suodattaa suojaan otettavasta ulkoilmasta vaaralliset aineet. Ilmanvaihdon avulla pidetään myös suojassa ylipainetta. Ylipaine estää sen, että ilmassa olevat myrkylliset aineet eivät pääse tunkeutumaan sisään suojaan rakenteissa mahdollisesti olevista vuotokohdista. Ilmanvaihtolaitteisto ei tarvitse välttämättä sähköä, sillä se toimii myös käsikäyttöisesti.
Ilmanvaihtolaitteiston toimintakunto tarkistetaan vuosittain vuosihuollon yhteydessä. Milloin viimeksi teidän väestönsuojanne vuosihuolto on tehty?
Väestönsuojan käyttötavat
Kun ilmanvaihtolaitteisto on
- ohituskäytöllä, saadaan suojaa sirpale- ja painevaikutuksilta – tällöin ilma otetaan suoraan ulkoa
- sulkutilassa, saadaan suojaa radioaktiiviselta laskeumalta.
Lisäksi väestönsuoja suojaa ilman mitään valmisteluja esimerkiksi pommitustilanteessa sirpale- ja painevaikutuksilta. Riittää, että ihmiset ovat sisällä suojassa ja ovi on suljettu.
Ovet ja luukut
Väestönsuojan ovet ja luukut ja eritoten niiden toimivuus ja tiiveys ovat tärkeitä. Ovien ja luukkujen tulee sulkeutua niin tiiviisti, että myrkylliset kaasut ja muut aineet eivät pääse suojaan.
Suojassa on sisääntulotien lisäksi ainakin yksi hätäpoistumistie. Sen ulospääsyaukko voi olla maan alla, jolloin suojasta on hätätilanteessa kaivauduttava ulos. Ulospääsyaukon päällä voi joissain tapauksissa olla asfaltti tai jokin muu este. Missä teidän väestönsuojanne hätäpoistumistien ulospääsyaukko sijaitsee?
Sulkuteltta tai sulkuhuone
Joissakin väestönsuojissa on erillinen sulkuhuone, jonka läpi voidaan suojautumistilanteessa kulkea tarkastamaan, mikä tilanne ulkona vallitsee. Se toimii väestönsuojan eteisenä. Mikäli sulkuhuonetta ei ole, rakennetaan väestönsuojan oven ympärille sulkuteltta. Suojassa voi olla valmiiksi oven ympärillä kehykset, joihin teltta kiinnitetään.
Sulkuteltan rakentamisen ja muutkin rakennustehtävät hoitavat taloyhtiön asukkaat ja liikekiinteistössä toimivat.
Vesi ja viemäröinti
Jos suojassa on vesipiste, varavesisäiliöt voidaan täyttää siitä. Joissakin väestönsuojissa ei ole omaa vesipistettä tai se on sijoitettu suojan ulkopuolelle. Tällöin vesiastioiden vesi tuodaan suojaan.
Juomaveden säilytystä varten väestönsuojassa on oltava varavesiastioita siten, että niihin voidaan varastoida vettä riittävästi. Jos suojassa on vesipiste, varastointitarve on 15 litraa neliömetriä kohden. Jos vesi tuodaan ulkopuolelta, tarve voi olla jopa 40 litraa suojan neliömetriä kohden. Onko teidän väestönsuojassanne vesipiste?
Käymälät ja käymäläkomerot
Väestönsuojassa täytyy päästä myös pissalle. Käymälöiden paikat on merkitty suojan lattiaan, ja niillekin on olemassa tietyt vähimmäismäärävaatimukset, mikä tarkoittaa yhtä käymälää noin 30 henkilöä kohden. Käymälöiden ympärille rakennetaan kankaasta tehdyt komerot. Joissakin suojissa voi olla jopa vesi-WC.
Sähkö ja lämmitys
Väestönsuoja on liitetty paikalliseen sähköverkkoon ja suojassa on oma ryhmäkeskuksensa. Jokaisessa suojahuoneessa tulee olla ainakin yksi kiinteä valopiste ja pistorasia. Ilmanvaihtolaitteessa on lisäksi sähkön katketessa valaiseva varavalaisin. Missä teidän suojanne valopisteet ja pistorasiat ovat?
Suojan lämpötilan pitäisi olla +10 ja + 25 asteen välillä ja ilmankosteuden tulisi olla enintään 80 prosenttia. Lämmitystä ei välttämättä tarvita suojautumisen aikana, koska ihmiset lämmittävät tilaa, mutta normaalioloissa sitä tarvitaan laitteiden korroosiovaurioiden estämiseksi.
Jos väestönsuojan kunnossa tai sen laitteissa ja varusteissa on puutteita, ota yhteyttä rakennuksen omistajaan, hallitukseen tai isännöitsijään.
Viestilaitteet
Suojautumisen aikana on tärkeää säilyttää yhteydet yleiseeen väestönsuojeluun ja tiedonvälitykseen. Väestönsuojassa on tätä varten antennipiste radion kuuntelua varten. Siellä tulee myös olla tekninen järjestelmä, joka mahdollistaa matkapuhelimien käytön.
Suojelumateriaalit
Väestönsuojaan hankitaan edellä mainittujen laitteiden ja varusteiden lisäksi monipuolista suojelumateriaalia, kuten työkaluja, suojavaatteita, ensiaputarvikkeita ja alkusammutusvälineitä. Alla on muutamia esimerkkejä, mutta tarvikelista on todellisuudessa merkittävästi pidempi. Lisätietoa on Väestönsuojan huolto ja käyttö -oppaassa, jonka linkin löydät tämän sivun lopusta.
Väestönsuojamateriaalia ovat esimerkiksi:
käsivalaisin
rautakanki
taittopaarit + kantohihnat
vedensäilytysaine
sankoruisku tai käsisammutin
jne.
Suojan työkalusarjaa ovat esimerkiksi:
pajavasara
katkaisutaltta
linjapihdit
voimaleikkuri
kenttälapio
sorkkarauta
jne.
Turvallisuushenkilöstön materiaalia ovat esimerkiksi:
Katso videot väestönsuojan käyttöönotosta, vuosihuollosta ja tiiveyskokeesta
Suoja laitetaan käyttökuntoon viranomaisten määräyksestä. Käyttökuntoon valmistelun tekevät samat henkilöt, joiden on suunniteltu suojaa käyttävän. Suoja tulisi saada käyttökuntoon 72 tunnin eli kolmen vuorokauden aikana. Suojaan myös siirrytään viranomaisten kehotuksesta. Uudenmaan Pelastusliiton videolla kerrotaan, kuinka suojan käyttöönotto tehdään. Käyttöönotto kannattaa suunnitella ja sopia etukäteen.
Väestönsuojan on oltava riittävän tiivis, jotta se suojaa terveydelle vaarallisilta aineilta. Suojan tiiveys on testattava vähintään 10 vuoden välein tehtävässä tarkastuksessa tai aina, jos epäillään suojan tiiveyttä. Tiiveyskokeen tekeminen onnistuu helposti Uudenmaan Pelastusliiton videon ohjeiden avulla.
Oppikirja on tarkoitettu vain sinun henkilökohtaiseen käyttöösi tulityökurssilla.
”Ryhdyttäessä tulitöihin…” -oppikirja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin tuottamaa ja julkaisemaa opiskelumateriaalia. Koska oppikirjan omistusoikeus, kaikki tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat SPEKille, et saa ilman SPEKin kirjallista lupaa
käyttää sitä tai sen osia kaupalliseen toimintaan
kopioida osittain tai kokonaan
levittää, myydä tai muokata sitä
jakaa muille, esimerkiksi sähköpostilla, oppilaitoksen verkkokoulutusalustalla tai oppimisympäristössä
Kun otat oppikirjan käyttöön, sitoudut noudattamaan näitä käyttöehtoja. Jos et hyväksy näitä käyttöehtoja, sinun pitää lopettaa oppikirjan käyttäminen välittömästi. Näihin käyttöehtoihin sovelletaan Suomen lakia riippumatta siitä, mistä maasta palvelua käytetään.
”Ryhdyttäessä tulitöihin…” -oppikirja on hyväksytty SPEKin tulityötoimikunnassa käytettäväksi tulitöiden turvallisuuskursseilla.
***
Användarvillkor:
Läroboken är endast avsedd för att användas av dig personligen på kursen i heta arbeten.
Läroboken ”Vid heta arbeten…” är studiematerial som produceras och publiceras av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, SPEK. Eftersom lärobokens äganderätt, alla upphovsrätter och andra immateriella rättigheter tillhör SPEK, får du inte utan SPEKs skriftliga tillstånd
använda den, eller delar av den, för kommersiella ändamål
kopiera den, varken helt eller delvis
distribuera, sälja eller ändra den
dela den till andra, till exempel per e-post, på läroanstaltens plattform för onlinekurser eller i läroanstaltens lärmiljö
När du tar emot läroboken förbinder du dig att följa dessa användarvillkor. Om du inte godkänner dessa användarvillkor måste du sluta använda läroboken omedelbart. På dessa användningsvillkor tillämpas finsk lag oberoende av i vilket land tjänsten används.
SPEKs Kommitté för heta arbeten har godkänt att läroboken ”Vid heta arbeten…” får användas på säkerhetskursen i heta arbeten.
***
Terms of Use:
The textbook is intended only for your personal use on the hot work training course.
The textbook ”Before starting hot work…” is study material produced and published by the Finnish National Rescue Association SPEK. As SPEK owns the textbook and all copyrights and other intellectual property rights to it, you need the written permission of SPEK for the following:
use the textbook or any part of it for commercial purposes
copy the textbook or any part of it
distribute, sell or edit the textbook
share the textbook with others, such as via email or a school’s online training platform or learning environment
By using the textbook, you agree to follow these Terms of Use. If you do not agree to these Terms of Use, you must stop using the textbook immediately. These Terms of Use are governed by Finnish law, regardless of the country in which the service is used.
The textbook ”Before starting hot work…” has been approved for use on hot work safety courses by the SPEK hot work committee.
***
Kasutustingimused
Õpik on mõeldud ainult isiklikuks kasutamiseks tuletööde koolituskursusel. Õpik „Tuletööde tegemisel …“ on Soome riikliku päästeliidu (SPEK-i) koostatud ja avaldatud õppematerjal. Kuna õpik ja sellega seotud intellektuaalomandi õigused kuuluvad SPEK-ile, peate SPEK-ilt saama kirjaliku loa, et:
kasutada õpikut või selle mis tahes osa ärilistel eesmärkidel
kopeerida õpikut või selle mis tahes osa
levitada, müüa või redigeerida õpikut
jagada õpikut teistega näiteks meilitsi või kooli koolitusplatvormi või õpikeskkonna kaudu
Õpikut kasutades nõustute järgima neid kasutustingimusi. Peate õpiku kasutamise kohe lõpetama, kui te nende kasutustingimustega ei nõustu. Neid kasutustingimusi reguleeritakse Soome õigusaktidega, olenemata riigist, kus teenust kasutatakse. Õpik „Tuletööde tegemisel …“ on saanud SPEK-i tuletööde komisjoni heakskiidu tuletööde ohutuse koolitustel kasutamiseks.
***
Условия использования:
Этот учебник предназначен исключительно для личного использования при обучении проведению огневых работ. Книга «Приступая к проведению огневых работ…» — это учебное пособие, составленное и изданное Центральной аварийно-спасательной ассоциацией Финляндии (SPEK). Поскольку учебник и все авторские права и прочие права интеллектуальной собственности на него принадлежат SPEK, вам понадобится письменное разрешение от SPEK на следующее:
использование учебника или какой-либо его части в коммерческих целях;
копирование учебника или какой-либо его части;
распространение, продажу или редактирование учебника;
передачу учебника другим людям, например по электронной почте или через принадлежащую учебному заведению онлайн-платформу или среду обучения.
Используя этот учебник, вы соглашаетесь выполнять эти Условия использования. Если вы не согласны с этими Условиями использования, вам следует немедленно прекратить использование учебника. Настоящие Условия использования регулируются законодательством Финляндии, независимо от страны, в которой используется услуга. Учебник «Приступая к проведению огневых работ…» одобрен комитетом огневых работ SPEK для использования на курсах по безопасности огневых работ.
***
Warunki użytkowania:
Podręcznik jest przeznaczony wyłącznie do użytku osobistego na kursie szkoleniowym z zakresu prac gorących. Podręcznik ”Przed rozpoczęciem prac pożarowo niebezpiecznyh….” jest materiałem szkoleniowym opracowanym i wydanym przez Fińskie Krajowe Stowarzyszenie Ratownictwa SPEK. Ponieważ SPEK jest właścicielem podręcznika i wszystkich praw autorskich oraz innych praw własności intelektualnej do niego, potrzebujesz pisemnej zgody SPEK na następujące czynności:
użycia podręcznika lub jakiejkolwiek jego części w celach komercyjnych
kopiowania podręcznika lub jakiejkolwiek jego części
rozpowszechniania, sprzedawania lub edytowania podręcznika
udostępnianie podręcznika innym osobom, na przykład za pośrednictwem poczty elektronicznej, szkolnej platformy szkoleniowej online lub środowiska edukacyjnego
Korzystając z podręcznika, zgadzasz się przestrzegać niniejszych Warunków użytkowania. Jeśli nie zgadzasz się z niniejszymi Warunkami użytkowania, musisz zaprzestać korzystania z podręcznika. Niniejsze Warunki użytkowania podlegają prawu fińskiego, niezależnie od kraju użytkowania. Podręcznik ”Przed rozpoczęciem prac pożarowo niebezpiecznyh…” został zatwierdzony do stosowania na kursach BHP przez komisję SPEK ds. prac gorących.