TURVALLISUUS

Nelihenkinen perhe syö yhdessä aamiaista pöydän ääressä

Turvallinen asuminen syntyy yhteistyöllä

Asumisen turvallisuus on aina yhteistyön tulos, jossa jokaisella osapuolella on oma roolinsa. Esimerkiksi taloyhtiössä turvallinen asuminen on kiinni sekä taloyhtiön tekemistä ratkaisuista että asukkaiden valinnoista ja toiminnasta. Näiltä sivuilta löydät tietoa turvallisesta asumisesta niin taloyhtiön kuin asukkaan näkökulmasta.

Näillä voit vaikuttaa kodin paloturvallisuuteen:

  • toimivat palovaroittimet
  • alkusammutusvälineet
  • esteettömät poistumisreitit
  • turvallinen liedenkäyttö
  • toimivat sähkölaitteet ja
    -asennukset
  • muu palonehkäisy

Taloyhtiö huolehtii pelastussuunnitelmasta

Taloyhtiöiden on laadittava pelastussuunnitelma, jos asuinrakennuksessa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Taloyhtiön tehtävänä on tiedottaa pelastussuunnitelmasta asukkaille.

Asukas pitää huolta kodin paloturvallisuudesta ja varautumisesta

Asukkaana sinun vastuullasi ovat oman kotisi turvallisuuden yksityiskohdat. Tulipalojen ehkäisy, oikea toiminta tulipalossa, palonalun sammuttaminen ja turvallinen poistuminen ovat tärkeitä tietoja ja taitoja. Yksi tärkeimmistä asioista on myös toimivat palovaroittimet.

Sammutuspeite on mainio kodin turvavaruste.

Myös varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten pitkiin sähkökatkoihin tai myrskyihin, onnistuu hyvällä suunnittelulla paremmin.

Erityisryhmien asumisen turvallisuus koskettaa muitakin

Oletko huolissasi erityisryhmiin kuuluvan läheisesi turvallisuudesta? Muistisairaiden, ikääntyneiden ja heidän omaishoitajiensa turvallisuus saattaa vaatia tukea ja erityisjärjestelyjä. Taloyhtiössä tukea tarvitsevan asukkaan turvallisuusjärjestelyillä on merkitystä muidenkin asukkaiden turvallisuudelle.

Muista paloturvallisuus myös vuokramökeissä ja Airbnb-asunnoissa

Loma-asunnon turvallisuusohjeista hyötyy sekä vuokralainen että vuokranantaja.

SPEK opastaa -sarjan oppaita

Taloyhtiössä voidaan käyttää turvallisuuden suunnittelutyössä apuna esimerkiksi oppaita Kerrostalon paloturvallisuus ja Pihan jäteastiat ja tuhopolttojen torjunta. Oppaat löytyvät sähköisessä muodossa verkkosivuiltamme, mutta niitä voi tilata painettuina SPEK Turvakaupasta.

Oppaiden lisäksi voit tilata verkkokaupastamme opasteita ja merkkejä kiinteistöihin ja monenlaista turvallisuusmateriaalia.