TURVALLISUUS

Nelihenkinen perhe syö yhdessä aamiaista pöydän ääressä

Turvallinen asuminen syntyy yhteistyöllä

Asumisen turvallisuus on aina yhteistyön tulos, jossa jokaisella osapuolella on oma roolinsa. Esimerkiksi taloyhtiössä turvallinen asuminen on kiinni sekä taloyhtiön tekemistä ratkaisuista että asukkaiden valinnoista ja toiminnasta. Näiltä sivuilta löydät tietoa turvallisesta asumisesta niin taloyhtiön kuin asukkaan näkökulmasta.

Näillä voit vaikuttaa kodin paloturvallisuuteen:

  • toimivat palovaroittimet
  • alkusammutusvälineet
  • esteettömät poistumisreitit
  • turvallinen liedenkäyttö
  • toimivat sähkölaitteet ja
    -asennukset
  • muu palonehkäisy

Taloyhtiö huolehtii pelastussuunnitelmasta

Taloyhtiöiden on laadittava pelastussuunnitelma, jos asuinrakennuksessa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Taloyhtiön tehtävänä on tiedottaa pelastussuunnitelmasta asukkaille.

Tarkat silmät ja halu tarttua asioihin. Niillä pääsee pitkälle turvallisuudessakin.

Taloyhtiössä voidaan käyttää turvallisuuden suunnittelutyössä apuna esimerkiksi oppaita Kerrostalon paloturvallisuus ja Pihan jäteastiat ja tuhopolttojen torjunta. Oppaat löytyvät sähköisessä muodossa verkkosivuiltamme, mutta niitä voi tilata painettuina SPEK Turvakaupasta.

SPEKin oppaita, opasteita ja merkkejä kiinteistöihin ja monenlaista turvallisuusmateriaalia voi tilata verkkokaupastamme.

Asukas pitää huolta kodin paloturvallisuudesta ja varautumisesta

Asukkaana sinun vastuullasi ovat oman kotisi turvallisuuden yksityiskohdat. Yksi tärkeimmistä on toimivat palovaroittimet.

Sammutuspeite on mainio kodin turvavaruste.

Tulipalojen ehkäisy, oikea toiminta tulipalossa, palonalun sammuttaminen ja turvallinen poistuminen ovat tärkeitä tietoja ja taitoja.

Myös varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin, kuten pitkiin sähkökatkoihin tai myrskyihin, onnistuu hyvällä suunnittelulla paremmin.

Erityisryhmien asumisen turvallisuus koskettaa muitakin

Oletko huolissasi erityisryhmiin kuuluvan läheisesi turvallisuudesta? Muistisairaiden, ikääntyneiden ja heidän omaishoitajiensa turvallisuus saattaa vaatia tukea ja erityisjärjestelyjä. Taloyhtiössä tukea tarvitsevan asukkaan turvallisuusjärjestelyillä on merkitystä muidenkin asukkaiden turvallisuudelle.