Toimintaohjeet tulipalossa
Tulipalo omassa kodissa
- Sammuta palon alku, jos voit. Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.
- Pelasta kaikki asunnossa olevat.
- Sulje ovet ja ikkunat poistuessasi. Sulje ehdottomasti porraskäytävään johtava ovi. Näin rajoitat palon etenemistä. Mene alas rappuja pitkin.
- Varoita välittömässä vaarassa olevia naapureita.
- Soita hätänumeroon 112. Tee hätäilmoitus vasta, kun olet turvallisessa paikassa.
- Opasta palokunta paikalle.
- Mene etukäteen sovitulle kokoontumispaikalle.
Kun porraskäytävässä on savua
- Älä mene savuun! Pysy omassa asunnossasi. Kerrostalot on rakennettu niin, ettei palo pääse helposti leviämään asunnosta toiseen.
- Sulje kaikki ovet, joiden takaa tulee savua.
- Jos savua silti tulee huoneistoosi, tuuleta ikkunasta tai parvekkeen ovesta. Kastele pyyhkeitä ja tuki postiluukku, ovenpielet ja muut raot, joista savua tulee. Tuki myös ilmanpoistoventtiilit, jotta imu loppuu.
- Jos huoneiston ovi kuumenee, voit valella sitä vedellä.
- Soita hätänumeroon 112 ja varmista, että hätäilmoitus on tehty. Kerro, missä asunnossa olet.
- Jos huoneeseen tulee paljon savua, koeta olla hengittämättä sitä. Savua on vähemmän lattianrajassa, joten konttaa tai ryömi parvekkeelle tai avoimen ikkunan ääreen raittiiseen ilmaan.
- Huuda apua, heiluta vaatetta tai vilkuta valoja, jotta palokunta huomaa sinut. Älä hyppää ikkunasta tai parvekkeelta vaan odota apua.
Toimintaohjeet vaaratilanteisiin kuntoon
Tulipalon syttyessä on vain pari, kolme minuuttia aikaa pelastautua. Etukäteen laadittu ja harjoiteltu suunnitelma auttaa välttämään henkilövahinkoja ja helpottaa sammutustöiden käynnistymistä.
Varmista turvallinen poistuminen
Suunnitelmaan sisältyy
- kaikkiin poistumisreitteihin tutustuminen ja poistuminen
- kokoontumispaikan sopiminen
- alkusammutusvälineiden kunnossapito ja niiden käytön säännöllinen harjoittelu
- avun hälyttäminen ja oikean osoitteen muistaminen
- työnjaosta sopiminen:
kuka hälyttää apua, kuka huolehtii apua tarvitsevista - kaikkien vaiheiden harjoittelu säännöllisesti
112 on hätänumero
Älä epäröi soittaa, vaikka et olisi varma tilanteen vakavuudesta. Soitto hätänumeroon on maksuton. Matkapuhelimella voit soittaa hätänumeroon, vaikka näppäimet olisivat lukittuina. Et myöskään tarvitse suuntanumeroa.
Tunne poistumisreitit
Jokaisesta asunnosta pitää olla vähintään kaksi poistumisreittiä turvaan. Toinen on normaali kulkureitti, toinen on varatie, kuten parveke tai ikkuna. Harjoittele poistumista myös varatietä pitkin ja opeta poistuminen myös lapsille. Varmistu, että kaikki perheenjäsenet kykenevät poistumaan turvallisesti varatien kautta.
Alkusammutusvälineet saataville
Tulipalo on helpointa sammuttaa alkuvaiheessa. Hanki kotiisi riittävä määrä alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä.
• Keittiöön on hyvä varata sammutuspeite käden ulottuville. Sammutuspeite on palamatonta kangasta, jolla on helppo sammuttaa erityisesti keittiössä syttyvät palot.
• Palosammutin eli käsisammutin auttaa sammuttamaan palon alun. Käsisammuttimen voit sijoittaa esimerkiksi eteiseen.
• Vesiletku tai vedellä täytetty sankoruisku on myös hyvä ja tehokas alkusammutusväline. Vesi ei sovi sähkö- tai rasvapalojen sammuttamiseen roiskevaaran vuoksi.
• Tukahduta rasvapalo kattilan kannella. Myös steariinipalo sammuu tukahduttamalla. Opasta apu paikalle.
Huolehdi siitä, että talon osoitenumero näkyy selvästi niin päivänvalossa kuin pimeälläkin, jotta hälytysajoneuvot löytävät tiensä perille.
Sprinkleri suojaa kotiasi
Automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri antaa sinulle ja kodillesi parhaan suojan tulipalotilanteessa. Se vähentää savun muodostusta ja saattaa jopa sammuttaa alkavan tulipalon. Lisäksi se antaa sinulle ja perheellesi lisäaikaa.
Sprinklerin toiminta on tehokasta. Se havaitsee tulipalon alkuvaiheessa, aktivoituu ja suihkuttaa sammutusvettä tulipaloon. Sprinkleri vähentää omaisuusvahinkoja ja edesauttaa ihmisten poistumis- ja pelastumismahdollisuuksia.