Testaa palovaroittimesi toiminta kerran kuukaudessa.
- Vaihda paristot palovaroittimiin kerran vuodessa, esim. Palovaroitinpäivänä 1.12. ja kevään ensimmäisenä mökkipäivänä.
- Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa harvakseen piippailla.
- Vaihda palovaroitin uuteen, jos se ei toimi paristonvaihdosta huolimatta. Uusi palovaroittimet 5 – 10 vuoden välein.
Vuoden 2026 alusta vastuu palovaroittimien hankinnasta ja huollosta siirtyy kiinteistön omistajalle, kuten taloyhtiölle. Osa taloyhtiöistä voi ottaa vastuun itselleen jo aikaisemmin. Asukkaan vastuulle jää palovaroittimen toiminnan testaaminen ja vikatilanteista ilmoittaminen.
Mihin huoneisiin palovaroitin sijoitetaan?
- Makuuhuoneisiin
- Poistumisreiteille, kuten eteiseen
- Portaikon yläpuolelle
Jokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin, ja palovaroittimia on oltava vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Älä unohda tarkistaa palovaroittimia myös vapaa-ajan asunnoistasi.
Palovaroitin sijoitetaan kattoon vähintään puolen metrin päähän seinästä ja muista esteistä, sillä savu ja lämpö nousevat ylöspäin. Noudata palovaroittimen asennusohjeita. Isoissa asunnoissa on järkevää käyttää toisiinsa kytkettäviä palovaroittimia, jolloin hälytys yhdessä palovaroittimessa aiheuttaa yleishälytyksen myös muissa ryhmän palovaroittimissa.
Tiesitkö tämän?
Savu on tultakin vaarallisempaa.
Palovaroittimen tehtävä on havaita savu ajoissa ja hälyttää siitä välittömästi. Suomessa säästyy vuosittain kymmenien ihmisten henki palovaroittimien ansiosta.
Jo pieni palonalku täyttää asunnon nopeasti savulla. Toimiva palovaroitin herättää sinut. Saat aikaa pelastautua ja kutsua apua ennen kuin on liian myöhäistä.
Vältä palovaroittimen asentamista:
- ilmanvaihtoventtiilien edustalle
- keittiöön
- pesutiloihin
Näissä tiloissa palovaroittimet voivat vikaantua. Ilmanvaihtoventtiilien edustan pöly ja jatkuva veto, keittiörasvat ja kuumuus sekä pesutilojen kosteus voivat aiheuttaa palovaroittimen toiminnassa häiriöitä.
Joskus palovaroitin voi hälyttää turhaan esimerkiksi keittiössä. Toimi seuraavasti:
- Turhan hälytyksen saa loppumaan tuulettamalla ilmaa varoittimen ympärillä esimerkiksi sanomalehdellä.
- Älä vaimenna hälytystä niin, että otat pariston pois.
- Jos palovaroitin hälyttää toistuvasti turhaan, on viisainta siirtää se toiseen paikkaan tai varustaa se paristorasialla, jossa on taukotoiminto. Taukotoiminnolla varustettu palovaroitinkin on hyvä vaihtoehto, jos sitä ylettyy käyttämään.
Palovaroitin on pakollinen myös vapaa-ajan asunnossa kuten kesämökissä ja nukkumiseen käytettävissä aitoissa. Lisäksi sitä käytetään matkailuvaunuissa ja -autoissa sekä veneissä, joissa on hyttitilat.
Palovaroittimen asentaminen ja kunnossapito on asukkaan vastuulla, myös kerrostalossa. Taloyhtiöissä, joissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet, niiden ylläpidosta vastaa taloyhtiö.
Hyvinvoiva palovaroitin kestää vuosia
Kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten talvella mökillä, matkailuvaunussa tai autossa ja veneessä, palovaroitin saattaa mennä epäkuntoon tai paristo voi tyhjentyä tavallista nopeammin.
Vinkkejä palovaroittimen varmaan toimintaan:
- Pidä varaparistoja aina saatavilla.
- Kerran vuodessa on viisasta vaihtaa paristot kaikkiin palovaroittimiin.
- Kun palovaroitin alkaa harvakseen hälyttää, se on merkki siitä, että pariston virta on loppumassa. Vaihda paristot.
- Vaihda palovaroitin uuteen, kun se lakkaa toimimasta. Palovaroitin voi lakata toimimasta esimerkiksi pitkän käyttöiän uuvuttamana.
- Vaihda palovaroitin uuteen, jos hälytysääni ei kuulu testattaessa moitteettomasti, vaikka paristo olisi vaihdettu.
Näin helpotat tehtävää:
Hanki palovaroittimeesi niin kutsuttu kymmenen vuotta kestävä paristo. Muista silti testata palovaroittimen toiminta kuukausittain, sillä olosuhteista riippuen paristo saattaa kestää vain 5-6 vuotta.
Helpota testaamista ja pariston vaihtamista paristorasialla, joka asennetaan johdon avulla seinään sopivalle korkeudelle. Joissakin paristorasioissa on myös taukotoiminto, jolla palovaroitin voidaan kytkeä tarvittaessa noin 10 minuutiksi pois päältä. Tauon jälkeen palovaroitin palautuu automaattisesti hälytysvalmiuteensa.
Erilaisia palovaroittimia
Paristokäyttöiset palovaroittimet ovat perinteisiä varoittimia. Niiden hankinnasta, asennuksesta ja huolehtimisesta vastaa asunnon haltija.
Sähköverkkoon kytketty palovaroitin taas asennetaan kiinteästi jo rakentamisvaiheessa ja liitetään rakennuksen sähköverkkoon. Varoittimien sijoittelu sisältyy siis rakennuksen sähkösuunnitteluun ja niiden asennustyöt kuuluvat sähköalan ammattilaiselle. Vuoden 2009 helmikuun jälkeen valmistuneissa asunnoissa tulee olla sähköverkkoon kytketty palovaroitin.
Entä jos tulee sähkökatko? Sähköverkkoon kytketyssä palovaroittimessa on paristo- tai akkuvarmennus sähkökatkojen varalta.
Asukkaan vastuulla on testata säännöllisesti myös sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen toimintakunto. Näiden palovaroittimien kunnossapidosta vastaa kuitenkin taloyhtiö, kuten muistakin rakennuksen sähköjärjestelmistä.
On erityisen tärkeää, että asukkaille on annettu selkeät ohjeet siitä, kuinka sähköverkkoon kytketyn laitteen kanssa toimitaan eri tilanteissa.