Matkailuala

Hanki itsellesi matkailualan turvallisuuspassi – suorita Matupa

Matkailualan turvallisuuspassi Matupa on majoitus- ja ravitsemisalan, ohjelmapalvelualan ja rinnekeskusten työntekijöille räätälöity vapaaehtoinen turvallisuuskoulutus. Itse asiassa Matupa on näiden alojen turvallisuuskortti: se antaa työntekijöille perustiedot matkailun turvallisuusasioista ja innostaa omien turvallisuustaitojen kehittämiseen.

Koulutus on tarkoitettu kaikille matkailun, hotelli- ja ravintola-alan, liikunta- ja ulkoilupalveluiden, festivaalien, elämyspuistojen ja tapahtumien parissa toimiville. Matupan tavoitteet ovat asiakasturvallisuuden lisääminen, onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen ja matkailutuotteiden laadun parantaminen.

Turvallisuuspassikoulutus sisältää kahdeksan oppituntia ja on jaettavissa kahdelle eri päivälle. Koulutus koostuu luennoista, keskustelusta, itsearvioinnista ja ryhmätöistä.

Kurssin hinta vaihtelee järjestäjästä riippuen.

Osallistu turvallisuuspassikoulutukseen!

Kurssin sisältö:

  • Turvallisuuden merkitys matkailussa
  • Matkailun turvallisuuden erityispiirteet
  • Lait ja säännöt
  • Omatoiminen riskienhallinta
  • Eri toimialojen riskit
  • Toiminta hätätilanteessa
  • Kurssikoe

Tutustu koulutuksen aihepiireihin etukäteen lukemalla Matupa-oppikirja Turisti turvassa – lyhyt oppimäärä. Läpäistyäsi kokeen saat turvakortin, joka on voimassa viisi vuotta.

Koulutuksen taustaa ja sen kehittäminen

Matkailualan turvallisuuspassikoulutus suunniteltiin ja toteutettiin Lapin lääninhallituksen ja Euroopan sosiaalirahaston osarahoittamana pilottihankkeena Lapissa vuosina 2005–2007.
Passikoulutusta pidettiin alueella hyvin tarpeellisena ja ajankohtaisena – ja nykyään Lapin matkailustrategiaan on merkitty turvallisuuspassikoulutus keinona matkailun turvallisuuden edistämiseksi.

Passikoulutuksen toteuttamisen ja kehittämisen päävastuu on jaettu kolmelle taholle: Näitä ovat SPEKin lisäksi Lapin Urheiluopisto (kurssinjohtajien koulutus ja opetusmateriaali) sekä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry (koulutuksen edistäminen ja markkinointi).
Matkailualan turvallisuuspassitutkinnon on suorittanut yli 10 000 henkeä (2/2016).

Tilaa oppikirja etukäteen

Turisti turvassa -kirjan voit tilata SPEKin tuotemyynnistä numerosta (09) 4761 1300 tai SPEKin verkkokaupasta. Koulutusmateriaali on saatavilla myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Kortti kadonnut?

Tarvitsetko uuden matkailualan turvallisuuspassin? Saat sen verkkokaupastamme hintaan 14 € (sis. postikulut).

SPEK rekisteripalvelut
Avoinna arkisin klo 9–15
Puh. 09 4761 1301
turvallisuuskortit@spek.fi
Kortin hinta ennakkomaksulla 17,83 € (sis. postikulut)

Räätälöityä koulutusta työpaikalle

Koulutuksia voidaan järjestää myös yrityskohtaisina henkilöstökoulutuksina. Koulutuksia järjestävät itsenäiset ja eri koulutusorganisaatioiden palveluksessa olevat kurssinjohtajat, joiden yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä. Koulutuksen hinta vaihtelee järjestäjästä riippuen.

Seuraava kurssinjohtajakoulutus

Aika: 25.-26.4.2024

Paikka: Sokos hotel Vaakuna, Helsinki

Matkailualan turvallisuuspassi Matupa on majoitus- ja ravitsemisalan, ohjelmapalvelualan ja rinnekeskusten työntekijöille räätälöity päivän kestävä turvallisuuskoulutus. Matupan tavoitteena on asiakasturvallisuuden parantaminen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisy.

Passikoulutusten rekisteröinneistä ja neuvonnasta vastaa Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK. Passikoulutuksia voi järjestää Matkailualan turvallisuuspassitoimikunnan hyväksymä kurssinjohtaja

Matupa-kouluttajiksi voivat pyrkiä henkilöt, joilla on vankka matkailualan tausta, kokemusta opettamisesta ja perehtyneisyyttä turvallisuusasioihin. Kurssinjohtajakoulutus kestää kaksi päivää. Kurssinjohtajat saavat käyttöönsä Matupan monipuolisen opetus- ja tiedotusmateriaalin.

Kurssinjohtajakoulutuksen hinta on 615 euroa (alv 0%). Hinta sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin, kokouskahvit ja lounaat.

Viimeinen ilmoittautumispäivä 5.4.2024

 

Kurssinjohtajien täydennyskoulutus

Aika: 25.4.2024

Paikka: Sokos hotel Vaakuna, Helsinki

Matkailualan turvallisuuspassin kurssinjohtajaoikeudet ovat voimassa viisi vuotta. Päivän mittainen täydennyskoulutus on tarkoitettu kurssinjohtajille, joiden kurssinjohtajaoikeudet ovat päättymässä ja joilla on voimassa oleva sopimus kurssien järjestämisestä SPEKin kanssa. Koulutus päivittää oikeuden toimia kouluttajana matkailualan turvallisuuspassikoulutuksissa

  • Mikäli kurssinjohtaja on pitänyt vähintään yhden kurssin/vuosi viimeisinä kortin voimassaolovuosina, täydennyskoulutus on yksipäiväinen. Muussa tapauksessa kurssinjohtaja suorittaa kaksipäiväisen kurssinjohtajakoulutuksen.

Täydennyskoulutuksen hinta on 395 euroa (alv 0%). Hinta sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin, kokouskahvit ja lounaat

Viimeinen ilmoittautumispäivä 5.4.2024.

Kurssille hakeminen

Vapaamuotoiset kirjalliset hakemukset pyydetään lähettämään osoitteeseen:

Oula-Matti Peltonen

Lapin Urheiluopisto

Hiihtomajantie 2

96400 Rovaniemi

oula-matti.peltonen@santasport.fi

 

Hakemuksesta tulee selvitä vaadittavien valintakriteerien täyttyminen (matkailualan tausta, opetuskokemus, perehtyneisyys turvallisuusasioihin).

 

Lisätietoja

Lapin Urheiluopisto vastaa kurssinjohtajien koulutuksesta.

Ota yhteyttä:

Oula-Matti Peltonen

Lapin Urheiluopisto

040 7547613

oula-matti.peltonen@santasport.fi