Uutiset

Omaa mökkiä tai asuntoa lyhytaikaisesti vuokraaville on julkaistu ensimmäistä kertaa turvallisuuden tarkistuslista ja ohjeistukset paloturvalliseen toimintaan. Tarkoituksena on ehkäistä tulipaloja, jotka voivat pahimmillaan viedä ihmishenkiä ja tuhota vuokrapaikan. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija kehottaa jokaista lyhytaikaista majoitusta tarjoavaa käymään tarkistuslistan läpi ennen hiihtolomakautta.

Lyhytaikaisen vuokramajoituksen turvallisuuden tarkistuslista on käytännönläheinen työkalu omaa mökkiä vuokraaville, Airbnb-vuokraajille sekä muille lyhytaikaista majoitusta sivutoimisesti tarjoaville. Tarkistuslistan avulla kuka tahansa pystyy käymään läpi, mitkä asiat ovat jo hyvällä tolalla paloturvallisuudessa ja mitä puutteita on.

– Omaa mökkiä tai asuntoa vuokraava ei välttämättä huomaa ilman apua, mitä kaikkea muuta paloturvallisuus tarkoittaa kuin palovaroittimen hankintaa, SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino toteaa.

Leinon mukaan tarkistuslista kannattaa käydä läpi paikan päällä mökissä tai vuokra-asunnossa.

– Silloin näkee omin silmin, mikä kaikki on kunnossa eikä muisti tee tepposia.

Mökkiin ensi kertaa majoittuva ei pysty pelastautumaan palosta helposti

Suomessa herättiin Levillä vuoden 2019 keväällä sattuneen mökkipalon onnettomuustutkinnan valmistuttua siihen, että lyhytaikaisten vuokramökkien ja -asuntojen paloturvallisuudelle täytyy tehdä jotain. Onnettomuustutkintakeskus suositteli tutkintaselostuksessaan, että SPEK laatii ohjeistukset lyhytaikaista majoitusta antaville. Norjan alkuvuodesta syttynyt vuokramökkipalo oli traaginen muistutus asian tärkeydestä.

– Moni majoittuja on ensimmäistä kertaa mökissä eikä hädän hetkellä pysty toimimaan yhtä nopeasti kuin tutussa ympäristössä pystyisi. Tulipalossa ensiminuutit ratkaisevat. Löytävätkö majoittujat alkusammutusvälineet heti tai osaavatko he poistua paikasta, johon ovat ehkä vasta tunteja aiemmin saapuneet? Leino kysyy.

Leino muistuttaa, että selkeästi näkyvillä olevat alkusammutusvälineet sekä tieto varateistä on syytä kertoa majoittujille paikan päällä sekä jo vuokrailmoituksessa. Hän kiinnittää erityistä huomiota siihen, että jokaisesta nukkumatilasta pitäisi pystyä poistumaan turvallisesti vaihtoehtoista reittiä pitkin.

Lapset nukkuvat usein parvella, jonne myrkyllinen savu kertyy ensimmäisenä

– Lapset laitetaan usein mökeissä nukkumaan parvelle tai yläkerrokseen. Sieltä ei aina pääse poistumaan turvallisesti ikkunaa tai parveketta pitkin, jos niitä ei ole tai ulkopuolella ei ole varatietikkaita. Näistä kannattaa kertoa majoittujille ja vähintäänkin hankkia tiloihin riittävästi palovaroittimia.

Tutkimusten mukaan lapset eivät välttämättä herää palovaroittimen ääneen. Leino suositteleekin käyttämään mökeissä yhteen liitettäviä palovaroittimia. Ne voivat antaa vanhemmille mahdollisuuden havahtua paloon ajoissa, koska yhden varoittimen havaitessa savua alkavat kaikki muutkin varoittimet hälyttämään.

SPEKin julkaisema tarkistuslista ja siihen liittyvä ohjeistus ovat maksuttomia. Ohjeistusta ja listaa ovat lausuntokierroksella kommentoineet useat eri viranomaiset ja yhteistyökumppanit.

Lue myös