Moni vuokraa tänä kesänä mökin yksityisomistajalta ja olettaa asioiden olevan kunnossa. Mökkien omistajat ovat kuitenkin vaihtuneet viime aikoina tiuhaan eivätkä vanhemmatkaan omistajat välttämättä ole huomanneet tarkistaa paloturvallisuutta. Viimeisen reilun vuoden aikana on palanut yli 20 kesämökkiä tai niihin kuuluvaa rakennusta. Kesämökin omistaja voi varmistaa paikan paloturvallisuuden Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön keväällä julkaistun tarkistuslistan avulla.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö selvitti mediaseurannan kautta mökkipaloja. Viime vuoden kesäkuun alun jälkeen Suomessa on palanut yli 20 mökkiä tai mökin pihapiirissä ollutta saunaa, varastorakennusta tai kesäkeittiötä. Joissain tapauksissa palo on levinnyt myös maastoon.
Suurimmassa osassa paloista ihmiset ovat pystyneet pelastautumaan tai eivät ole olleet mökissä, mutta usein mökki on tuhoutunut täysin. Palon aluksi on epäilty mm. jääkaappia, salamaa, liedelle unohtunutta muoviastiaa, kamiinan lämmitystä, led-kynttilää, lämpöpuhallinta, hormia ja moottorisahan huoltamista.
– Palovaroittimen tarkistaminen kesän alussa ei riitä vuokralaisten ja mökin turvassa pitämiseen, vaikka on hyvä alku. Etäisyydet ovat monilla mökkipaikkakunnilla pitkiä ja avun saapuminen voi kestää. Siksi kannattaa satsata alkusammutusvälineisiin eli hankkia käsisammuttimia ja sammutuspeitteitä, ja kertoa vuokralaisille, missä niitä säilytetään, SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino vinkkaa.
Hädän keskellä vuokralainen ei välttämättä muista mökin osoitetta
Ensimmäistä kertaa mökillä oleville vuokralaisille paikan osoite ei tule kuin apteekin hyllystä, varsinkaan hätätilanteessa. Tämän on oivaltanut myös uutta kesämökkiä joulukuusta asti vuokrannut Anna Saura.
– Meillä on hyvin näkyvillä turvakortit, joista löytyy perustiedot mm. osoite, koordinaatit, palovaroittimien ja käsisammuttimien sijainti sekä hätäpoistumistiet. Kattava vieraan opas lähetetään etukäteen sähköisesti vieraille ja se on printattuna mökillä. Siinä kerrotaan myös asianmukaisesta tulen käsittelystä.
Sauran kesähuvilan varauskirja on ollut käytännössä koko ajan täynnä.
– Selvästi ihmiset nyt mökkeilee ja ovat valmiita panostamaankin siihen. Samalla vuokralaiset olettavat, että asiat vain toimivat. Ja vuokralaisilla on oikeuskin olettaa, että paloturvallisuusasiat on huomioitu. Vastuu on mökin omistajalla. Kun itse menee uuteen mökkiin, on niin paljon uutta tutustuttavaa, ettei paloturvallisuusasiat tule mieleen ellei ole erityistä syytä, Saura pohtii.
Saura kertoo heidän pyytävän nimilistan kaikista mökin vuokralaisista. Jos jotain tapahtuu, on tiedossa, kuinka monta ja keitä kaikkia on paikalla ollut. Tämä helpottaa myös pelastusviranomaisten toimintaa.
Anna Saura tutustui keväällä SPEKin julkaisemaan vuokramökkien paloturvallisuuden tarkistuslistaan.
– Se oli tosi hyvä. Tuntuu, että mökin omistajalla on miljoona yksityiskohtaa mietittävänä, ja on ihanaa, että on tsekkilista, josta voi nähdä, onko jotain jäänyt huomaamatta.
9 vinkkiä vuokramökin omistajalle
- Hanki palovaroitin joka nukkumatilaan ja poistumisreiteille, esim. eteiseen.
- Jos olet vaihtamassa palovaroittimia, valitse yhteenliitettävät mallit. Kun yksi havaitsee palon, kaikki hälyttävät.
- Älä säilytä lieden päällä, lähellä tai yläpuolella tavaraa. Liesivahti auttaa estämään liesipaloja.
- Hanki vähintään yksi sammutuspeite ja käsisammutin sekä ensiapulaukku.
- Kaikista nukkumatiloista tulee päästä varareittiä pitkin pois esimerkiksi oven tai ikkunan kautta.
- Varmista, että ovet ja varatienä käytettävät ikkunat avautuvat sisäpuolelta nopeasti ilman avaimia tai muuta kikkailua. Yläkerrassa olevan ikkunan takana on hyvä olla varatietikkaat.
- Anna majoittujille ohjeet saunan ja takan käytöstä sekä kaasulaitteista.
- Laita tärkeimmät turvallisuustiedot näkyville ulko-oven lähelle: osoite, paikkakoordinaatit, alkusammutusvälineiden ja poistumisreittien sijainnit, mökin omistajan yhteystiedot, hätänumero
- Kerro jo vuokrailmoituksessa, miten majoittujien turvallisuus on otettu huomioon.