Uutiset

Suomessa on julkisissa tiloissa ovia, joista ei pääse helposti poistumaan tulipalossa tai muussa hätätilanteessa. Rakennusten suunnittelussa on usein korostunut asiattomien kulun rajoittaminen, mutta turvallisesta ulospääsystä ei ole huolehdittu yhtä hyvin. Tuore opas antaa ratkaisun ongelmaan. Oppaan on laatinut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä lukitusalan ammattilaisten kanssa.

Ihmisen käsi avaa oven vaakapuomia painamalla.

Olet ehkä nähnyt Ikeassa tai tv-sarjoissa ovessa vaakatasossa olevan puomin, jota kevyesti painamalla hätäuloskäynti avautuu. Mutta kuinka monta vaakapuomia olet nähnyt viime viikon aikana? Todennäköisesti et monta. Ethän ehkä vielä tiedä, mikä vaakapuomi on. Se saattaa hädän hetkellä kuitenkin pelastaa henkesi.

Suomi on ovien poistumisturvallisuuden suhteen muuta Eurooppaa jäljessä. Euroopassa yleistyneet ratkaisut julkisten tilojen hätäuloskäynneistä eivät ole Suomessa vielä laajasti käytössä.

Lukitut hätäuloskäynnit ovat aiheuttaneet isoja uhrimääriä ulkomailla

Suomessa ei ole tuoreita kotimaisia tapauksia, joissa olisi kuollut useita ihmisiä oven lukitukseen liittyvien ongelmien takia. Maailmalla on kuitenkin ollut tapauksia, joissa kymmeniä ihmisiä on menehtynyt ovien ja hätäuloskäyntien ongelmien takia.

• Venäjällä kuoli 60 ihmistä ostoskeskuksen tulipalossa vuonna 2018. Hätäuloskäyntien ovet olivat lukossa, eikä niitä saanut sisäpuolelta auki.
• Romaniassa kuoli 64 ihmistä vuonna 2015 yökerhossa, jonka ovista toinen piti murtaa tulipalon sytyttyä.
• Espanjassa kuoli 81 ihmistä vuonna 1983 diskossa syttyneessä palossa, jossa osa ovista oli lukossa.

Onnettomuus voi tapahtua Suomessakin

– Vaikka Suomessa paloturvallisuus on hyvällä tasolla, suuronnettomuus on mahdollinen täälläkin. Ei se vaadi kuin yhden julkisen tilan oven, joka on lukossa tulipalon aikaan, Turvalliset avausratkaisut poistumisreiteillä -oppaan kirjoittaja Mikael Huhtala sanoo.

– Ovesta pitää aina päästä ulos. Tarvitsemmeko kotimaisen katastrofin ennen kuin laitamme asian kuntoon? Huhtala kysyy.

Ovi, joka estää asiattomien sisäänpääsyn sekä turvaa hätäpoistumisen

Rakennusten suunnittelussa asiattomien kulun rajoittaminen on usein korostunut turvallisen ulospääsyn sijaan. On täysin mahdollista suunnitella ovi, josta pääsee hädän keskellä helposti ulos, mutta asiattomat eivät pääse ulkopuolelta sisälle. Asia pitäisi ottaa huomioon niin uudisrakentamisessa kuin vanhempien rakennusten muutostöissä.

SPEKin oppaassa esitellyt ratkaisut, kuten lukitun oven avaavat painike sekä vaakapuomi, ovat eurooppalaisten standardien mukaisia ja oikein ylläpidettyinä toimintavarmoja.

Turvallinen ulospääsy tarvitaan erityisesti tiloihin, joissa on paljon ihmisiä

Erityisesti isoissa tiloissa, joissa on paljon ihmisiä, tulisi ovista ja varauloskäynneistä päästä turvallisesti ja helposti ulos. Oven tulisi aueta riittävän kevyesti ilman valtavaa voimaa. Oven hätäavauspainikkeen tulisi myös näkyä selkeästi pimeässä sähkökatkon tai tulipalon aikana.

– Paniikissa oleva ihmisjoukko saattaa painautua tavallista ovea vasten niin, että kitka estää sen aukeamisen. Turvallisempi ratkaisu on vaakapuomilla varustettu ovi, joka avautuu vaikkapa sitä päin juoksemalla, Huhtala kertoo.

Tänään julkaistu opas on tehty yhteistyössä lukitusalan ammattilaisten kanssa, ja siitä ovat antaneet lausunnon muun muassa pelastusalan ja rakennusvalvonnan edustajat. Se on tarkoitettu erityisesti rakennussuunnittelijoille, rakennuttajille, pelastusalan viranomaisille, rakennusvalvontaviranomaisille, lukkoliikkeille ja kiinteistöhuollolle.

Lue myös