Uutiset

Erityisesti tänä jouluna kodikkuus ja kauneus ovat monelle tärkeitä, ja sosiaalisen median vaikuttajat julkaisevat paljon ideoita joulusisustuksesta ja askartelusta. Osaan niistä sisältyy kuitenkin vakavia paloturvallisuusriskejä. SPEKin asiantuntija Ilpo Leino haastaa askartelijat, sisustajat ja somevaikuttajat suosittelemaan seuraajilleen turvallisempia tuunausvaihtoehtoja.

Myös kynttilöillä on turvaväli.

SPEKin asiantuntijat ovat viime aikoina törmänneet sosiaalisessa mediassa kauniisiin ideoihin ja asetelmiin, joissa palavien kynttilöiden välittömässä läheisyydessä on käpyjä ja havuja. Eräässä isossa someryhmässä taas kannustettiin tuunaamaan kynttilöitä paperiservieteillä. Netissä on joulun alla ollut myös asetelmia, joissa alustan päällä on runsaasti kynttilöitä lähes olemattomilla turvaväleillä.

Somepostauksella voi olla iso vaikutus useiden ihmisten paloturvallisuuteen. Moni luottaa siihen, että julkaistu idea on turvallinen. Sosiaalisen median vaikuttajien onkin tärkeää tunnistaa oma vastuunsa seuraajiensa kotien turvallisuudesta.

Myös kynttilöillä on turvavälit – koronasta riippumatta

– Usein mennään sisustusfiilis edellä eikä muisteta, että kynttiläkin on avotuli. Kynttilän alla tai lähellä ei kannata olla helposti syttyvää materiaalia kuten havuja, kuivakukkia, olkia, kangasta tai muovia, vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä sanoo.

– Materiaalien lisäksi on hyvä kiinnittää huomio siihen, etteivät kynttilät tai ulkotulet ole liian lähellä toisiaan, jolloin ne saattavat yhtäkkiä roihahtaa korkeaksi liekiksi. Myös kynttilöillä on turvavälit.

Kynttiläpakkauksissa lukee, mille etäisyydelle kynttilät asetetaan toisistaan ja muista helposti syttyvistä esineistä.

– Oman kokemukseni mukaan harva näitä ohjeita lukee. Ehkä tänä jouluna voisi tehdä poikkeuksen ja pikaisesti lukaista, pitikö kynttilät asettaa 10 vai 15 sentin välein, sanoo Leino.

Myös kynttilän astialla tai alustalla on merkitystä paloturvallisuudelle. Esimerkiksi lämpötuikku pilttipurkissa saattaa räjäyttää lasisen purkin. Jos taas alusta on lämpöä johtavaa metallia, se saattaa sytyttää alla olevan puupöydän.

Näin käytät turvallisia tuunausmateriaaleja joulun sisustusideoissa

Hyviä materiaaleja koristeluun elävän kynttilän lähellä:

  • Metalli, kivi, folio, peili, tiili, lasihelmet ym. palamattomat aineet

Vältä näitä elävän tulen lähellä ja käytä mieluummin led-kynttilää:

  • Puu, paperi, havu, jäkälä, sammal, kävyt, kuivakukat, olki, heinä, kangas, muovi, kynttilämansetit ja muut syttyvät materiaalit

Huomioi kynttilän alustassa:

  • Kestää kuumuutta
  • Ei johda lämpöä, vaan on esimerkiksi kiveä tai keramiikkaa
  • Kynttilälyhtyyn tai lasiseen astiaan voi kerääntyä palokaasuja, höyrystyä steariinia tai se voi kuumentua liikaa -> lyhty voi räjähtää tai poksahtaa rikki
  • Lyhdyssä on oltava riittävä ilmanvaihto, jotta se ei kuumene liikaa
  • Ohutkuorinen tai rikkinäinen astia poksahtaa helpoimmin rikki
  • Turvallinen astia kynttilälle on yläosaltaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava
  • Myös lyhdyn pohja voi kuumentua ja sytyttää alla olevan pöydän

Lue myös