Nyheter

Många vill göra hemmet mysigt och vackert till julen, i år kanske ännu mer än förut. På nätet finns det fina tips av influencers, som postar julinspirerade idéer för inredning och pyssel. En del av tipsen utgör emellertid allvarliga brandsäkerhetsrisker. Det här konstaterar Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, som nu vill uppmuntra alla pysslare, inredningsintresserade och influencers att ge säkrare tips till sina följare.

säkerhetsavstand.

På sistone har experterna vid SPEK stött på vackra idéer och tips i sociala medier, där kottar och barr har placerats intill brinnande ljus. En populär grupp visade hur man kan stajla ljus med pappersservetter. Man ser också arrangemang, där många ljus har placerats alldeles för nära varandra.

Sådana bilder och tips på sociala medier kan ha en stor inverkan på brandsäkerheten i hemmet. Många litar på att den postade idén är säker. Därför är det viktigt att influencers i sociala medier inser att de har ett ansvar för säkerheten i sina följares hem.

Ljus ska också hålla säkerhetsavstånd, men inte på grund av corona

– Då man inreder kan det hända att man glömmer att också stearinljus är öppen eld. Det ska inte finnas lättantändligt material under eller nära ljuset, som till exempel granris, eterneller, halm, tyg eller plast, säger äldre expert Ilpo Leino vid Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

– Utöver materialet borde man se till att ljusen inomhus eller utomhus inte står för nära varandra, eftersom de då kan fatta eld och flamma upp. Ljus ska också hålla säkerhetsavstånd.

Förpackningen brukar ange på vilket avstånd ljusen ska placeras från varandra och andra lättantändliga föremål.

– Det är dock få som läser dessa anvisningar, enligt min erfarenhet. Kanske man den här julen kunde göra ett undantag och snabbt kontrollera om ljusen får placeras med 10 eller 15 centimeters mellanrum, säger Leino.

Ljusets underlag är också viktigt med tanke på brandsäkerheten. Till exempel kan ett värmeljus i en barnmatsburk få glasburken att explodera. Om underlaget är av metall som leder värme, kan träbordet under antändas.

Så här använder du juldekorationernas pysselmaterial på ett säkert sätt

Bra material för dekoration nära ett levande ljus:

  • Metall, sten, folie, spegelglas, tegel, glaspärlor och dylika brandsäkra material

Undvik dessa material i närheten av levande ljus, eller använd led-ljus:

  • Trä, papper, granris, lav, mossa, eterneller, halm, hö, tyg, plast, manschetter och annat lättantändligt material

Checklista för underlaget:

  • Det tål värme
  • Det leder inte värme utan består av t.ex. sten eller keramik
  • Brandgaser kan samlas i en ljuslykta eller en glasbehållare, stearinet kan förångas eller hettas upp för mycket -> lyktan kan explodera
  • Lyktan måste ha tillräcklig ventilation för att den inte ska överhettas
  • En behållare med tunt eller trasigt glas exploderar lättare
  • En säker behållare för ljus är tillräckligt rymlig och öppen upptill
  • Lyktans botten kan också hettas upp och antända bordet den står på