Uutiset

Tänään vietetään Palovaroitinpäivää. Paloturvallisuusviikon loppuhuipentuma on tänä iltana klo 18, jolloin toivottavasti mahdollisimman monessa kodissa testataan palovaroittimien toiminta. Testaamiseen on tarvetta, sillä tutkimusten ja pelastustoimen kenttäkokemusten perusteella liian monesta kodista puuttuvat toimivat palovaroittimet. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön katugallup vahvisti käsitystä siitä, että palovaroitinasiat eivät ole kodeissa parhaalla tolalla.

Sari Aalto.

– Vaikka viime vuosina tehdyissä kyselytutkimuksissa yli 90 prosenttia on vastannut, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia, kertovat SPEKin tutkimus ja pelastustoimen kenttähavainnot radikaalisti muuta, sanoo turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila.

Yli puolessa niistä asunnoista, joissa on ollut tulipalo, palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut. Myös noin 70 prosentista vuokra-asunnoista palovaroittimet puuttuivat tai eivät toimineet.

Gallupiin vastanneista moni testaa palovaroittimensa kovin harvoin

SPEK teki Paloturvallisuusviikon alla Helsingin Pasilassa katugallupin, jossa kysyttiin palovaroittimien testaamisesta ja määristä kotona. Gallupiin vastasi 40 henkilöä. Koska otos on pieni, tulokset ovat vain ajatuksia herättäviä, ei yleistettäviä. Gallup vahvisti kuitenkin SPEKin tutkimuksesta ja pelastustoimen kenttähavainnoista saatuja tietoja.

Gallupiin vastanneista moni testaa palovaroittimensa kovin harvoin tai ei ollenkaan. Noin neljännes kertoi testaavansa kotinsa palovaroittimet kerran vuodessa. Sama määrä testasi laitteet joko vielä harvemmin tai ei lainkaan.

– Vain noin kymmenesosa vastaajista sanoi testaavansa palovaroittimensa useammin eli kerran kuussa tai muutaman kerran vuodessa, Hassila toteaa.

Palovaroittimien määräkin oli gallupiin vastanneiden kodeissa vähäinen. Vastanneiden kodeista vähän yli kolmanneksessa on vain yksi palovaroitin.

– Säädösten mukaan se onkin riittävä määrä, jos asunto on maksimissaan 60 neliömetriä. SPEK kuitenkin suosittelee, että palovaroitin asennetaan jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen, sanoo Hassila.

Neljänneksessä vastanneiden kodeista oli kaksi palovaroitinta ja toisessa neljänneksessä kolme tai neljä varoitinta.

#palovaroitintanssi – vauhdikas ja iloinen tapa testata kodin palovaroittimet

Palovaroittimien testaamiseen on kannustettu pitkin Paloturvallisuusviikkoa #palovaroitintanssi-haasteella televisiossa ja sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena on ollut tuoda iloa ja hauskuutta tylsään, mutta tärkeään tehtävään. Viimeistään tänään oman palovaroitintanssinsa voi toteuttaa jokainen – ja haastaa tietenkin tuttunsa ja naapurinsa mukaan.

– Saa palovaroittimet totta kai testata ilman tanssiakin, jos se tuntuu paremmalta, naurahtaa Hassila.

– Mutta jos tanssijalka vipattaa, niin videon voi julkaista vaikkapa Facebookissa, Instagramissa tai TikTokissa. TikTokissa tanssin voi myös duetoida Paloturvallisuusviikon sometähtien kanssa.

Lue myös