Uutiset

Noin 75 prosenttia nuorista lataa laitteita öisin nukkuessaan. Tämä käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä kyselystä. Valvomaton lataaminen on erityinen paloturvallisuusriski. Akkulaitteisiin liittyvät palot kasvavat joka vuosi ja sähkölaitteisiin liittyvät tulipalot ovat tavallisimpia paloja kodeissa. SPEKin asiantuntija kannustaa nuoria kiinnittämään huomiota sähkö- ja akkulaitteiden turvalliseen käyttöön.

Nuori mies nukkuu sängyssä.

– Monelle nuorelle on iskostunut lapsuudesta, että kynttilöihin liittyy paloturvallisuusriski. Se on tietenkin totta, mutta kuinka moni tajuaa, että paljon suurempi osa kotona syttyvistä paloista johtuu sähkölaitteista ja akuista? SPEKin palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto kysyy.

Sähkölaitteista syttyi viime vuonna lähes 700 paloa, kun taas kynttilöistä ja ulkotulista aiheutui viime vuonna noin 70 paloa. Akkupaloja koskevat tilastot ovat vielä nuoria, mutta niiden määrä on kasvanut vuosittain. Vuonna 2022 akkupaloja oli 73.

– Akkulaitteiden määrä on koko ajan kasvussa kodeissa, Lehto muistuttaa.

Nyt vietettävän Paloturvallisuusviikon kohderyhmänä ovat ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttavat nuoret. Paloturvallisuusviikon teemana on tänä vuonna sähkölaitteiden ja akkujen turvallinen käyttö nuorten näkökulmasta.

Eteisessä lataaminen on karmea paikka

– Akkupaloja syttyy niiden määrään nähden vähän, mutta sitten jos syttyy, akkupalo on arvaamaton ja ärhäkämpi kuin tavallinen tulipalo, Lehto toteaa.

Eteinen on huono paikka lataukselle, koska se on pakoreitti tulipalossa. Nukkuessa lataaminen on taas huono idea, koska akkupalo voi olla nopea ja raju eikä paloa ehdi havaita riittävän nopeasti.

– Karmeita tilanteita akkujen käytössä ovat skuutin tai sähköpyörän lataus eteisessä tai puhelimen lataus yöllä nukkuessa. Näistä pitäisi malttaa luopua ja miettiä omaa turvallisuuttaan, Lehto sanoo.

Laitteita ladattaessa kannattaa olla hereillä

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on tarkastellut myös muiden maiden tilannetta. Esimerkiksi Saksassa tilastoitiin yli 400 akkupaloa viime vuonna. Siellä havaittiin, että 75 prosenttia akkupaloista tapahtuu latauksen aikana.

– Lataaminen on se paikka, jolloin todellakin kannattaa olla hereillä. Sähkölaitteet ja akut ovat ihan turvallisia, jos niitä käytetään käyttöohjeiden mukaan ja ehjinä. Usein palot liittyvät laitteiden valvomattomaan tai ohjeiden vastaiseen käyttöön sekä laitteiden kolhimisiin ja putoamisiin, Lehto kertoo.

Myös vanhojen ja vioittuneiden akkujen säilytys kotona on paloturvallisuusriski. Vanhat akut voi toimittaa kierrätykseen tai liikkeeseen, joka myy akkuja. Liikkeillä on velvollisuus ottaa käytettyjä akkuja vastaan. Jos laite on taas rikki tai käyttäytyy oudosti, on se syytä viedä huoltoon.

– Jokaisen nuoren tulisi tietää perusasiat sähkö- ja akkulaitteiden turvallisesta käytöstä. Tähän kuuluu myös vähän ikävä pakkopulla eli käyttöohjeiden lukeminen. Se voi kuitenkin joskus pelastaa oman tai kaverin hengen, Lehto sanoo.

Yhdeksän vinkkiä nuorelle akku- ja sähkölaitteiden turvallisuudesta

  • Lue käyttöohjeet.
  • Lataa akkulaitteita vain hereillä ollessasi.
  • Valitse turvallinen latauspaikka, jossa ei ole herkästi syttyviä materiaaleja.
  • Jos akku kuumenee liikaa, lopeta lataus heti.
  • Akkupalo on erittäin vaikea sammuttaa itse ja se tuottaa myrkyllistä savua.
  • Älä käytä tai säilytä kotona laitetta, jonka akku on pullistunut tai vioittunut. Vie akku keräyspisteeseen tai akkulaitteita myyvään liikkeeseen ja kerro viasta.
  • Käytä saman mallin akkuja ja latureita, ja vältä halpoja kopioita.
  • Ota sähkölaitteen johto irti vain pistotulpasta eli töpselistä vetämällä, älä revi johdosta.
  • Älä käytä rikkinäistä tai oudosti käyttäytyvää sähkölaitetta vaan vie se huoltoon tai sähkölaitekeräykseen.


Paloturvallisuusviikkoa vietetään 23.11.–1.12.
Kampanjaa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana pelastuslaitokset, pelastusliitot, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Finanssiala, Suomen Kiinteistöliitto, Invalidiliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto, Vanhustyön keskusliitto ja Invalidiliitto. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto.

Lue myös