Omkring 75 % av ungdomarna laddar sina enheter på natten medan de sover. Detta framgår av en enkät som Räddningsbranschens centralorganisation i Finland (SPEK) genomfört. Batteriladdning utan uppsikt är en särskild brandsäkerhetsrisk. Antalet bränder som förknippas med batteridrivna enheter ökar för varje år, och elrelaterade bränder är den vanligaste typen av bränder som inträffar i hemmet. SPEK:s expert uppmuntrar ungdomar att uppmärksamma säker användning av el- och batteridrivna enheter.
– Många unga har fått det inpräntat i sig i barndomen att levande ljus förknippas med en brandsäkerhetsrisk. Det är ju också samt, men hur många inser att en mycket större andel av bränder som inträffar i hemmen orsakas av elapparater och batterier, frågar Lauri Lehto, expert på brandskyddsteknik vid SPEK.
Förra året orsakades 679 bränder av elapparater, medan elektrisk utrustning, medan 72 bränder orsakades av levande ljus och marschaller. Man har inte fört statistik över batteribränder så länge ännu, men antalet batteribränder har ökat för varje år. År 2022 var antalet batteribränder 73.
– Batteridrivna enheter blir bara fler och fler i hemmen, påminner Lehto.
Målgruppen för årets Brandsäkerhetsvecka är ungdomar som flyttar in i sitt första egna hem. Temat för Brandsäkerhetsveckan i år är säker användning av elapparater och batterier ur ungdomarnas perspektiv.
Att ladda batterier i tamburen är en verkligt dålig idé
– Med tanke på det stora antalet batterier är antalet batteribränder inte så högt, men om det väl händer är det allvarligt i och med att en batteribrand är oförutsägbart och mer aggressiv än en vanlig brand, konstaterar Lehto.
En tambur är en dålig plats att ladda batterier. Tamburen är ju en flyktväg i händelse av brand. Det är också en dålig idé att ladda batterier medan man sover. En batteribrand kan vara snabb och våldsam, och om man sover hinner man inte upptäcka branden tillräckligt snabbt.
– Det är verkligen en jättedålig idé att ladda elscootern eller elcykeln i tamburen eller att ladda sin telefon på natten medan man sover. Vi behöver sluta upp med sådana vanor och tänka på vår egen säkerhet, säger Lehto.
Ladda dina enheter när du är vaken
Räddningsbranschens centralorganisation i Finland har också granskat situationen i andra länder. Till exempel i Tyskland statistikfördes över 400 batteribränder förra året. Det visade sig att 75 % av batteribränderna inträffar under laddning.
– När man laddar sina enheter behöver man verkligen vara vaken. Elapparater och batterier är säkra om de används enligt bruksanvisningen och om de är intakta. Ofta har bränder samband med att enheterna använts utan uppsikt eller i strid med anvisningarna samt att de fått stötar eller fallit, säger Lehto.
Att förvara gamla och skadade batterier hemma är också en brandsäkerhetsrisk. Gamla batterier kan lämnas in på en återvinningsanläggning eller en butik som säljer batterier. Butikerna har en skyldighet att ta emot använda batterier. Om själva enheten går sönder eller beter sig konstigt, behöver den service eller reparation.
– Varje ung person bör känna till grunderna för att använda el- och batteridrivna apparater på ett säkert sätt. Detta betyder också ett nödvändigt ont, att man behöver läsa den tråkiga bruksanvisningen. Det är ändå något som kan faktiskt rädda ens eget eller en kompis liv, säger Lehto.
Nio tips för ungdomar om säker användning av batteri- och eldrivna enheter
- Läs bruksanvisningen.
- Ladda batteridrivna enheter endast när du är vaken.
- Välj en säker laddningsplats där det inte finns några brandfarliga material.
- Om batteriet blir för varmt, sluta omedelbart att ladda den.
- Det är väldigt svårt att själv släcka en batteribrand. En batteribrand producerar också giftig rök.
- Om en enhet har ett batteri som buktar ut eller är skadat ska du inte använda enheten eller förvara den hemma. Ta batteriet till en insamlingsplats eller till en butik som säljer batteridrivna enheter och berätta om felet.
- Använd batterier och laddare av samma modell och undvik billiga kopior.
- När du drar ur sladden ur vägguttaget, dra endast i stickkontakten, inte i sladden.
- Använd inte en trasig elapparat eller en elapparat som beter dig konstigt, utan ta den till service eller en insamlingspunkt för elapparater.
Brandsäkerhetsveckan pågår 23.11–1.12. En dag på brandstationen-evenemangen samordnas av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland. I samarbetet deltar räddningsverken, räddningsförbunden, EHYT rf, Organisationsnätverket för förebyggande rusmedelsarbete, Kyrkostyrelsens enhet Diakoni och samhälle, Finanssiala, Finlands fastighetsförbund, Invalidförbundet, Finlands Egnahemsförbund, Finlands Brandbefälsförbund, Sotningsbranschens Centralförbund och Centralförbundet för de gamlas väl. Kampanjen finansieras av Brandskyddsfonden.