Uutiset

Mökillä apu on kaukana, ja sen saapuminen ottaa aikansa. Siksi mökkikauden aloittajan työkalupakkiin sisältyy paristoja palovaroittimia varten, kärsivällisyyttä tulisijojen rauhalliseen lämmittämiseen ja riittävä arsenaali alkusammutusvälineitä sekä taito käyttää niitä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija antaa turvallisuusvinkkejä mökkikauden aloitusta varten.

Mökkisaunan veranta, jossa polttopuita korissa.

Palovaroittimen tarkistaminen mökeillä on hyvä alku turvalliselle mökkikaudelle. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa.

– Ehdottomasti kannattaa vaihtaa jo useamman kesän nähneet palovaroittimet uusiin. Ikä vaikuttaa varoittimen herkkyyteen ja saattaa hidastaa sen toimintaa, SPEKin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto sanoo.

– Jos kesänviettopaikassa on tulisija tai kaasulaitteita, häkävaroittimen hankkiminen palovaroittimen lisäksi on järkevää, Lehto vinkkaa.

Liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia hormiin

Käyttämättöminä olleiden tulisijojen kanssa on hyvä olla tarkkana. Niitä lämmitetään varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen, sillä liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia, jotka ovat paloturvallisuusriski.

– Lämmitykseen ryhdytään hiljalleen ja aluksi pienellä määrällä palavaa paperia. Näin havaitaan, vetääkö hormi. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan, Lehto ohjeistaa.

Mökin hormit nuohoutetaan vähintään kerran kolmessa vuodessa. Jos mökillä asutaan esimerkiksi puolet vuodesta, nuohousväliä tulee lyhentää.

– Nuohooja pitää nykyisin tilata itse, Lehto muistuttaa.

Suomalaiselle rakas sauna ei ole turvallinen, jos siellä on huonokuntoinen kiuas. Hormien säännöllisen nuohouksen lisäksi pitää tarkkailla kiukaan kuntoa, ja vaihtaa se tarvittaessa uuteen. Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski. Jos saunaan on talven aikana varastoitu erilaista tavaraa, poistetaan kaikki ylimääräinen ennen lämmitystä.

Alkusammutusvälineisiin satsaaminen kannattaa

Etäisyydet ovat monilla mökkipaikkakunnilla pitkiä, ja avun saapuminen voi kestää. Siksi riskitilanteisiin kannattaa varautua ja panostaa alkusammutusvälineisiin. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä. On hyvä varmistaa, että kaikki osaavat käyttää niitä.

Sähkölaitteiden kunto kannattaa tarkastaa mökillä talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, ja joskus hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja.

– Mökilläkin tulee muistaa perussäännöt sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä. Sähkölaitteita ei pidä käyttää valvomatta eikä epäkuntoisia laitteita käyttää ollenkaan, Lehto muistuttelee.

Monilla mökeillä on nykyisin käytössä myös aurinkosähköjärjestelmiä. Talvikaudella asennukset joutuvat Suomessa haastavien olosuhteiden armoille. Aurinkosähköjärjestelmät on syytä tarkastaa ja huoltaa tulipalon riskin pienentämiseksi, kuten muutkin mökin sähköasennukset.

Mökin paloturvallisuus on helppo laittaa kuntoon huomioimalla seuraavia asioita:

  • Tarkista palovaroittimien toimivuus testipainikkeesta ja vaihda paristot.
  • Vaihda varoitin säännöllisesti uuteen, vähintään 5–7 vuoden välein.
  • Lämmitä tulisijoja varovasti ensimmäisillä kerroilla.
  • Tilaa nuohooja vähintään kerran kolmessa vuodessa.
  • Huolehdi, että mökillä on alkusammutusvälineitä.
  • Huolehdi, että kaikki osaavat alkusammutustaidot.
  • Tarkista, että mökillä on asianmukaiset ensiapuvälineet.
  • Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus.
  • Varmista, että mökiltä löytyvät yhteys- ja sijaintitiedot.
  • Varaudu myös sähkökatkoihin.

Lue myös