Uutiset

Leirintäalueiden vastuuhenkilöille on julkaistu Leirintäalueen turvallisuusopas. Oppaassa korostetaan, että turvallisuus tehdään uudestaan joka päivä. Oppaan laatijat haluavat myös kiinnittää huomiota kahteen seikkaan; opasteiden jatkuva ylläpito on asiakkaan turvallisuuden näkökulmasta tärkeää, ja leikkikenttämääräykset ovat lasten turvallisuuden varmistamisen vuoksi erittäin tiukat. Oppaan ovat laatineet SF-Caravan ry ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Asuntovaunuja ja autoja leirintäalueella.

Leirintäalueet eivät nuku talvellakaan. Niissä on joko talvisesonki käynnissä tai vähintäänkin otollinen aika korjaus-, kehittämis- ja ylläpitotöihin. Leirintäalueiden pitäjille ja hoitajille vastikään julkaistu Leirintäalueen turvallisuusopas tarjoaa kaikki keskeiset turvallisuuteen liittyvät vaatimukset ja ohjeet helposti ymmärrettävässä muodossa.

– Oppaassa esitetyt asiat perustuvat säädöksiin, mutta lukijalle on haluttu esittää myös laaja-alainen näkökulma, joka antaa eväitä omaehtoiseen oivaltamiseen ja riskien pienentämiseen paikalliset erityisolosuhteet huomioiden, sanoo vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

– Jos siis toimit oppaan mukaisesti, lopputulos on hyvä. Kaikki olennaisimmat turvallisuusedellytykset toteutuvat etkä toimi lainvastaisesti, Leino toteaa.

Opasteiden tehtävä on opastaa, ohjata ja tuottaa turvallisuutta

Leirintäalueella on kahdenlaisia opasteita, pakollisia ja vapaaehtoisia. Pakolliset opasteet määräävät alueen käyttäjiä, ja niiden avulla kerrotaan asiakkaille alueen turvallisuusasiat.

Vapaaehtoiset opasteet ja ohjetaulut ohjeistavat leirintäalueiden käytännön asioissa. Näitä ovat muun muassa ohjetaulut ja kyltit, joilla osoitetaan sosiaalitiloja, tulentekopaikkoja ja jätehuoltoa tai varoitetaan ja ohjataan alueen käyttäjiä.

– Turvallisuus tehdään uudestaan joka päivä. Tämä liittyy myös opasteisiin. Jos jokin tieto muuttuu, on helpompaa ja asiakasystävällisempää hoitaa asia kuntoon välittömästi, sanoo SF-Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

– Leirintäalueilla tehdään turvallisuuden hyväksi paljon asioita hyvin. Olisi kuitenkin hienoa, jos se olisi osa päivittäistä rutiinia tai ehkäpä vielä mieluummin osa päivittäistä työniloa huomata mahdolliset korjattavat seikat ja laittaa ne heti kuntoon, Piilonen hehkuttaa.

Leikkialueiden jatkuva ylläpito on merkittävä osa leirintäalueen turvallisuutta

Lasten leikkikentillä on olennainen rooli leirintäalueen viihtyisyydessä ja houkuttelevuudessa. Leikkikenttien määräykset ovat tiukkoja, ja tärkeintä on luonnollisesti lasten turvallisuuden varmistaminen. Siksi tässä asiassa korostuvat määräysten noudattamisen huolellisuus ja leikkialueiden jatkuva ylläpito.

SF-Caravan on kehittänyt leirintäalueiden turvallisuustarkastus -konseptin ensimmäisenä ja ainoana Suomessa. Siinä kiinnitetään erityistä huomiota alueen turvallisuuteen ja rakennelmien kuntoon. Tarvittaessa SF-Caravan-liiton asiantuntijat ovat mukana tarkastuksessa opastamassa ja arvioimassa alueen turvallisuutta.

Leirintämatkailun turvallisuus syntyy onnistuneesta yhteistyöstä; lainsäädännöstä, paikallisten viranomaisten antamista määräyksistä ja perehtymisestä leirintäalueen erityispiirteisiin, leirintäalueen pitäjän aktiivisesta paneutumisesta alueen turvallisuuskysymyksiin ja myös leirintäalueen asiakkaan vastuullisesta toiminnasta.

Lue myös