Uutiset

Monet perheet kaipaavat nyt tietoa sähkökatkoissa toimimisesta ja siitä, millaisia turvallisuusnäkökulmia energiansäästöön liittyy. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on tehnyt yhteistyössä järjestöjen ja lapsiasiavaltuutetun kanssa Varautumisen vanhempainilta -paketin, jotta perheet pärjäävät paremmin mahdollisen sähkökatkon aikana. Illan järjestäjänä voi toimia esimerkiksi koulu tai vanhempainyhdistys.

Varautumisen vanhempainilta on yksi tapa valmistautua talven mahdollisiin sähkökatkoihin sekä miettiä sitä, millaisia turvallisuusnäkökulmia sähkökatkoihin ja energiansäästöön liittyy. Ensimmäinen varautumisilta on jo sovittu itähelsinkiläiseen kouluun.

– Haluamme lisätä perheiden osaamista varautumisesta sekä vahvistaa vanhempien välistä vuorovaikutusta varautumisesta. Emme halua, että kukaan joutuu pähkäilemään näitä kysymyksiä yksin vaan että ratkaisuja löydetään yhdessä, varautumisen asiantuntija Essi Kulju toteaa.

– Varautumisen vanhempainilta on helppo toteuttaa ja se voidaan järjestää esimerkiksi vanhempainyhdistyksen aloitteesta. Yhteinen keskustelu tärkeästä, kaikkia perheitä koskettavasta aiheesta vahvistaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja viestii lapsille siitä, että aikuiset tekevät yhdessä heidän puolestaan parhaansa, Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones lisää.

Varautumisen vanhempainillan voi järjestää myös päiväkoti, koulu, kerho tai paikallisyhdistys.

Monen lapsen ja nuoren elämä opiskelusta ja viihtymisestä alkaen pyörii sähköisten välineiden ympärillä. Lapset eivät ole kuitenkaan välttämättä koskaan kokeneet sähkökatkoa ja tiedä, miten monella tavalla se vaikuttaa arkeen.

Monet lapset pelkäävät pimeää – Sähkökatkossa tarvitaan riittävästi paristolla toimivia led-valoja

Essi Kulju muistuttaa, että lasten ja nuorten kohdalla sähkökatkoihin liittyy monia kysymyksiä. Osaako lapsi tai nuori toimia itsenäisesti kotona sähkökatkon alkaessa? Millaisia asioita pitää ottaa huomioon hississä tai ulkona liikkuessa? Mitä lapsen tulisi tietää wc:n, vesihanan, jääkaapin ja hellan käytöstä?

Monet koulut ja päiväkodit ovat syksyllä päivittäneet sähkökatkoihin varautumiseen liittyviä suunnitelmiaan tai hankkineet erilaisia välineitä, kuten taskulamppuja. Lasten turvallisuuden tunteen säilyttämisen kannalta on olennaista, että aikuisilla on vahva käsitys omasta pärjäämisestä häiriötilanteessa kuten sähkökatkossa. Siksi tiedon leviäminen oikeista ohjeista on alkutalvesta tärkeää.

– Olemme halunneet katsoa asiaa myös lasten turvallisuuden tunteen näkökulmasta. Lapsiasiavaltuutetun Lapsibarometrin 2022 mukaan monet lapset pelkäävät pimeää, ja sähkökatkon aikana talvella voi olla päivälläkin pimeää. Vanhemmilla on kuitenkin keinoja tehdä tilanteesta turvallinen ja jopa hauska, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sanoo.

Maksuttoman materiaalin voi ottaa helposti käyttöön SPEKin nettisivuilta. Materiaali käsittää valmiin, vuorovaikutteisen esityksen, kutsumateriaalin sekä infoviestin vanhemmille. Paketissa on mukana ohjeet siitä, mitä lapsi ja nuori tarvitsee sähkökatkossa sekä miten asiasta voi puhua lasten kanssa.

SPEK suosittelee järjestämään varautumisen vanhempainillan alkutalvesta ja sopimaan päivämäärästä jo ennen joululomia.

Lisätietoa:

SPEKin varautumisen vanhempainillan yhteistyökumppaneita ovat Suomen Vanhempainliitto, Förbundet Hem och Skola i Finland, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa lapset ry, Lastensuojelun Keskusliitto, lapsiasiavaltuutettu, Folkhälsan, Suomen Palopäällystöliitto, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Turvallisuuskomitea ja Huoltovarmuuskeskus. Aineiston taustalla on lisäksi pelastusalan ja sen yhteistyökumppanien laaja asiantuntemus.

Materiaali käännetään myöhemmin ruotsiksi.

SPEK valmistelee seuraavaksi samanlaista teemailtaa taloyhtiöille.

Lue myös