Uutiset

Keskiviikkona 1.12. vietetään palovaroitinpäivää. Se on huoltopäivä, jolloin vaihdetaan paristoja tai jopa koko palovaroitin uuteen. Kaikki eivät kuitenkaan pysty itse huolehtimaan kotinsa palovaroittimista, ja he tarvitsevat apua läheisiltään tai naapuriltaan. Jos taloyhtiössä syttyy naapurin asunnossa tulipalo, se on vaarallista muillekin asukkaille. Meneillään olevan Paloturvallisuusviikon teemana on ”Huolehditaan jokaisen koti paloturvalliseksi”.

Kaikki eivät pysty huolehtimaan itse kotinsa palovaroittimista. Syyt voivat liittyä siihen, että ihmisen toimintakyky on merkittävästi heikentynyt esimerkiksi ikääntymisen, muistisairauden, päihteiden käytön tai fyysisen vamman vuoksi. Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan 25 %:ssa palokuolemissa selittävänä tekijänä on ollut liikuntarajoite.

Kun 100 huoneiston taloyhtiössä vain 50 tai 30 asunnossa on palovaroittimet

Jos sadan huoneiston taloyhtiössä vain 50 tai 30 asunnossa on toimivat palovaroittimet, miten turvalliseksi asukkaat voivat tuntea olonsa? Entä jos naapurin liedellä alkaa huomaamatta tulipalo, kuten Suomessa käy noin tuhat kertaa vuodessa, eikä hänellä ole palovaroitinta tai sen paristo on loppunut?

– Naapurin palovaroittimen kunnon luulisi kiinnostavan kaikkia. Se, että omat palovaroittimet ovat toimivia, turvaa asukkaita vain osittain. Pieni laite naapurin katossa on tärkeä, koska se voi pelastaa sinun ja muidenkin talon asukkaiden hengen, johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä sanoo.

Taloyhtiö voi asentaa palovaroittimet kaikkiin asuntoihin

Palovaroittimet taloyhtiössä ovat mitä suurimmassa määrin yhteinen asia. Jos naapurissa syttyy tulipalo, se on vaarallista muillekin asukkaille. Palovaroitin auttaa havaitsemaan tulipalon varhaisessa vaiheessa ja antaa aikaa pelastautumiselle ja alkusammutukselle.

– Yhdessä asunnossa syttyvä tulipalo jää harvoin vain sen asunnon ja asukkaiden haitaksi. Pahimmassa tapauksessa menetetään ihmishenkiä, mutta myös taloudelliset menetykset voivat olla suuria, ja monenlaista muutakin haittaa voi koitua taloyhtiölle, sen asukkaille ja osakkeenomistajille, Telaranta toteaa.

– Taloyhtiö voi lisätä merkittävästi kaikkien asukkaidensa turvallisuutta ja suojata omaisuuttaan hankkimalla ja asennuttamalla palovaroittimet kaikkiin asuntoihin ja huolehtimalla niiden kunnossapidosta, Telaranta kannustaa.

Vähävaraisille jaetaan ilmaisia palovaroittimia

Palovaroitinpäivän yhteydessä jaetaan ilmaisia palovaroittimia vähävaraisille. Niitä jakavat eräät pelastuslaitokset, kuten Jokilaaksojen pelastuslaitos yhteistyökumppaneineen, joita ovat seurakunnat, Omaishoitajayhdistykset, Eväitä elämään ry, Raahen vapaaehtoiset, Raahen kotihoitajat ja kristilliset opistot. Lisäksi palovaroittimia jakavat nuohoojat, EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto sekä Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojat.

Palovaroitinpäivää vietetään keskiviikkona 1.12. Silloin on erinomainen päivä asentaa kodin palovaroittimiin uudet paristot tai vaihtaa tilalle kokonaan uudet palovaroittimet. Palovaroittimien elinkaari on 5–10 vuotta, ja vanhemmiten ne menettävät savuherkkyyttään, ja niiden hälytysäänen voimakkuus laskee.

 

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 27.11.–3.12. Kampanjaa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoito, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto, Vanhustyön keskusliitto sekä Valli ry. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto.

 

Lue myös