Uutiset

Juhannuskokkoa ja muutakaan avotulta ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen aikaan eikä ilman maanomistajan lupaa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että vaikka kokon polttaminen on hieno kesäelämys, juhannuksen tulenkäyttö vaatii huolellista suunnittelua ja valvontaa. Avotulta ei saa sytyttää myöskään, jos tuuli tai jokin muu syy aiheuttaa metsäpalon vaaran.

Kokko kuuluu juhannukseen – kunhan olosuhteet sen vain sallivat. Metsäpalovaroituksen aikaan kaikenlaisten avotulien teko on kiellettyä. Jos kuivuus ei haittaa juhannuksen viettoa, on muutamia paloturvallisuusseikkoja kokonpoltossa joka tapauksessa otettava huomioon.

Avotulen sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Siksi esimerkiksi mökin vuokraaja ei tuosta vaan saa alkaa rakennella pientäkään kokkoa. Kokon sytyttäjä vastaa siitä, että polttaminen tapahtuu ilman vahinkoja.

Kuivuuden lisäksi tuuli saattaa estää kokonpolton. Ennen sytyttämistä tarkistetaan, ettei tuuli puhalla esimerkiksi kohti metsää. Äkillinen tuulenpuuska saattaa olla yllättävän voimakas ja levittää liekit pitkälle. Jos tuuli on voimakas, kokkoa ei siis kannata polttaa lainkaan. Ympäristö kannattaa myös kastella huolellisesti, jotta tuli ei karkaisi maastoon.

Erityisesti lapsille kokko saattaa olla vaikuttava näky. Pienimmät juhannuksen juhlijat kannattaa pitää turvallisuudella etäisyydellä kokon kuumuudesta ja kipinöinnistä.

Kokonpolttajan turvallisuusvinkit

  • Metsäpalovaroituksen aikana juhannuskokon ja muiden avotulien tekeminen on kiellettyä.
  • Juhannuskokko ja muut avotulet edellyttävät maanomistajan luvan.
  • Kokon paikka on valittava siten, ettei siitä aiheudu palon leviämisvaaraa maastoon tai rakennuksiin.
  • Kokko rakennettaan palamattomalle alustalle. Syttyvä kasvillisuus poistetaan riittävän laajalta alueelta kokon ympäriltä. Turvallisin paikka kokolle on vedessä oleva lautta.
  • Tuulen suunta ja voimakkuus on huomioitava ennen kokon sytyttämistä.
  • Sammutusvälineitä ja vettä on varattava riittävästi kokon lähelle.
  • Tulta ja ympäristöä on valvottava koko palamisajan ja vielä kokon sammuttamisen jälkeenkin.
  • Palojätteet sammutetaan suurelle määrällä vettä.

Lue myös