Uutiset

SPEK opastaa -alustalta löytyy ohjeistavaa materiaalia paloturvallisuudesta ja palontorjuntatekniikasta. Sieltä löytyy esimerkiksi paloilmoittimien opasvideoita, simulaattoreita sekä sammuttimien tarkastus- ja huolto-ohjeita.

Kuka tahansa paloturvallisuudesta ja palontorjuntatekniikasta kiinnostunut voi käydä tutustumassa verkkoon kerättyyn materiaaliin ilmaiseksi.

Materiaali on tarkoitettu työpaikoille ja materiaalista voi valita jokaiselle työpaikalle sopivan kokonaisuuden teemoista, joita paloturvallisuudesta tai tekniikasta tulisi ymmärtää. Tarkoitus on helpottaa paloturvallisuusperehdytystä ja lisätä osaamista.

Jotta työpaikalla kaikki tietäisivät, mitä tehdään palohälytyksen aikana

– Oman kokemukseni mukaan uuden työntekijän perehdytys työpaikan paloturvallisuuteen jää liian usein ensimmäisenä työpäivänä allekirjoitettuun paperiin, eikä varsinaista perehdytystä oikeastaan tehdä. Tämä johtaa siihen, että tositilanteessa ei ymmärretä, mitä pitää tehdä, kun palontorjuntatekniikka toimii ja hälyttää, sanoo palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto.

– Palohälytyksen aikana mieleen nousee kysymyksiä: onko kukaan vaarassa, mistä hälytys johtuu, pitäisikö tehdä alkusammutusta tai miten, minne ja milloin poistutaan? Tämän tulisi olla osa työpaikan yhteistä harjoittelua tositilanteen varalle, Lehto jatkaa.

SPEK opastaa -alustalla on tarjolla valmiita työkaluja siihen, miten pelastussuunnitelmien mukaisia toimenpiteitä opetetaan koko henkilökunnalle. Materiaalissa on perehdyttävä kurssi paloturvallisuudesta ja runsaasti videomateriaalia, joka konkretisoi oman henkilökunnan nopean toiminnan merkitystä.

Tekniikasta enemmän tietäville ja palontorjuntatekniikan ylläpitoon osallistuville löytyy vielä pidemmälle vietyjä ohjeita, jotka tukevat heidän työtään. Vinkkejä ja opastavaa materiaalia löytyy paloilmoittimista, sammutuslaitteistoista ja käsisammuttimista.

– Jos ja kun jokin asia tekniikasta tai paloturvallisuudesta jää askarruttamaan oman työpaikan kohdalla niin meidän asiantuntijoihimme voi ottaa yhteyttä tai jättää kysymyksiä alustan keskusteluosuuksiin, Lehto kertoo.

Lue myös