Uutiset

Turvakassi ei ole pelkästään laukku, josta löytyy erilaisia turvallisuuteen liittyviä välineitä vaan myös henkistä turvaa rakentava kokonaisuus. Turvakassi-kouluttajakoulutus voidaan antaa esimerkiksi maahanmuuttajille ja heidän kanssaan työskenteleville. Turvakassin sisällön ja turvallisuusteknologian hallitseminen auttaa paitsi asettumaan suomalaiseen yhteiskuntaan myös rakentaa turvallista elämää meille kaikille.

SPEK järjesti toukokuun lopussa Turvakassi-koulutuksen, joka pidettiin Luetaan Yhdessä- verkoston vapaaehtoisille suomen kielen opettajille. Turvakassi on osa OTE-M (Osallistava Turvallisuus Maahanmuuttajille) -hanketta ja käytännössä se on turvallisuutta havainnollistava koulutusmateriaali.

Hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajien arjen ja asumisen turvallisuuden edistäminen. Tärkeimmiksi aiheiksi koulutuksessa nousivat liikkumisen turvallisuus, palo- ja poistumisturvallisuus sekä taloudellinen turvallisuus.

– OTE-M-hanke lähti liikkeelle vuonna 2015, kun maahanmuuttajia tuli Suomeen paljon pakolaisaallon mukana. Vastaanottokeskukset eivät täyttäneet kaikkia turvakriteereitä, joita olisi tarvittu, OTE-M-hankkeen projektipäällikkö Mia Hartikainen muistelee.

On otettava huomioon, että on olemassa myös muunlaisia maahanmuuttajia kuin turvapaikanhakijat. On pakolaisia, matalasti ja korkeasti koulutettuja, eri uskontoryhmien edustajia, paluumuuttajia ja niin edelleen. Entisen kotimaan tavat eivät välttämättä sovellu nykyiseen yhteiskuntaan ja turvallisuuden voi ymmärtää monella eri tavalla.

– Maahanmuuttajien turvallisuuskäsitykset poikkeavat länsimaisessa kulttuurissa totutusta, vaikka olisi korkeasti koulutettu. Asuinympäristö on ollut erilainen verrattuna Suomeen, Hartikainen sanoo.

Lisäksi on monia arkisia tapoja, jotka eroavat eri kulttuurien kesken. Joillekin maahanmuuttajille saattaa tulla yllätyksenä, ettei Suomessa saa polttaa tupakkaa sisällä tai ettei asuntoa lämmitetä saunan tai uunin avulla. Mikroaaltouunissa taas ei voi pyörittää mitä tahansa. Turvakassin avulla pyritään lisäämään turvallisuustietoutta myös tällaisten asioiden osalta.

Jarrusukkia ja kasvissosekeittoa

Turvakassiin kuuluu arkea turvaavia välineitä, kuten liesiturvalaite, lukulasit, sammutuspeite, paikannuslaite, jarrusukat ja kotivara. Henkistä turvaa kassi antaa lisäämällä turvallisuustietoutta.

Erilaiset maahanmuuttajien lähtökohdat tuovat omat haasteensa uuteen yhteiskuntaan sopeutumiseen. Joillakin turvattomuus on aiemmin voinut olla jatkuvasti läsnä.

Turvakassissa tyhjä viinipullo, tupakka-aski ja lääkkeet kuvastavat vaaratilanteita, joita näistä aineista voi aiheutua. Tällaisia ovat esimerkiksi tupakointi sisällä ja nukahtaminen tupakka kädessä ja alkoholin liikakäyttö.

Lääkkeillä ja viinipulloilla on kassissa kaksinaisrooli.

– Tarkoituksena on, että huomioidaan niiden aiheuttamat riskit ja että näistäkin asioista voidaan keskustella, Hartikainen kertoo.

Omat haasteensa aiheuttaa toisinaan heikko kielitaito. Miten Turvakassista voidaan keskustella, jos yhteistä sanastoa ei ole riittävästi?

Havainnollistaminen on hyvä keino edesauttaa ymmärtämistä. Esimerkiksi palovaroitin pitäisi löytyä jokaisesta huoneesta.

Koulutuksessa käytiin lisäksi läpi palovaroittimen toimintaa. Pelkän punaisen vilkkuvan valon tiedostaminen ei nimittäin riitä kertomaan, toimiiko varoitin.

– Pelkkään palovaroittimen punaiseen valoon luottaminen on verrattavissa siihen, että käynnistät auton testataksesi, toimiiko se. Käynnistyksen jälkeen toteat, että auto on kunnossa, vaikka et edes oikeastaan tiedä, kulkeeko se niin kuin pitää, Hämeen pelastusliiton koulutuspäällikkö Saku Rouvali tarkentaa.

Palovaroittimen toiminnan voi testata helposti kerran kuussa painamalla testinappia. Tämä on asia, joka ei ole kaikille – edes Suomen kansalaisille – itsestään selvyys.

Kotivaran osalta on tärkeää, että maahanmuuttajat tiedostavat, miten pärjätä häiriötilanteen sattuessa. Ruokaesimerkkinä käy kasvissosekeitto, mikä sopii moneen ruokakulttuuriin. Myös erilaisista häiriötilanteista ja niiden vaikutuksista arkeen kannattaa keskustella.

Liikunta edistää arjen turvallisuutta. Kun pitää huolta omasta kunnostaan, on tapaturmilta helpompi välttyä. Kulttuuritausta saattaa estää tiettyjen liikuntamuotojen harrastamisen, kuten uimisen, joten kotiin voi hankkia kuntoiluvälineitä kunnon ylläpitämiseksi.

Kassi, joka auttaa keskustelemaan turvallisuudesta

Tahtoa turvallisuusasioiden käsittelyyn osallistujien mukaan löytyy, mutta maahanmuuttajien kyky omaksua ja keskustella aiheesta vaihtelee. Osalle aiheuttaa hankaluuksia esimerkiksi kieli, traumat, uskonto, lähtömaa ja koulutustaso.

Osallistavuus on Turvakassin yksi peruselementti. Osallistavuutta on jo se, että henkilö on mukana koulutuksessa. Toiset taas haluavat lisäksi keskustella ja vaihtaa ajatuksia aiheesta.

Maahanmuuttajien lähtökohdat on syytä ottaa siis huomioon.

– Turvallisuutta voidaan pohtia vaikka rennosti kahvikupin ääressä. Mitä turvallisuus tarkoittaa minulle ja meille? Hartikainen kertoo.

Turvakassi auttaa keskustelemaan turvallisuuteen liittyvistä asioista Suomessa, kuten miten täällä hälytetään apua tai miten talouden avulla turvataan arkea.

– On mietittävä, onko rahaa ostaa 10 € maksava palovaroitin kotiin vai käytetäänkö raha johonkin muuhun. Entä mistä rahaa saa ja mihin arjessa tarvitsee rahaa? On syytä varautua esimerkiksi yllättävään sairastumiseen, Hartikainen sanoo.

Turvallisuusasioissa kannattaa huomioida itsensä ja läheistensä kyvyt avun hälyttämiseksi.

– On suositeltavaa käydä läpi myös kodin turvallisuuden tarkastuslista, jonka avulla tarkastetaan, että asiat ovat kunnossa. Myös eettistä pohdintaa kannattaa käydä turvallisuuden ja itsemääräämisoikeuden rajoista, Hartikainen muistuttaa.

Kielimuuriin tuo helpotusta SPEKin Paloturvallisuutta kotona -opas. Se on saatavilla useilla eri kielillä, kuten arabian ja somalin kielillä.

Monelle suomalaiselle Turvakassin sisältö voi olla itsestäänselvyys, mutta ei kaikille. Turvakassista voi siis poimia itsellekin uutta tietoa ja käytäntöjä, joita ei ole tullut aiemmin huomioineeksi.

Meri Koivumaa

Lue myös