Uutiset

Moni on muistanut pitää huolta oman perheen kotivarasta, mutta lähellä saattaa olla ihmisiä, joille kaupassakäynti on syystä tai toisesta haastavaa. Naapurissa saattaa asua koronavirustartunnan kannalta riskiryhmään kuuluva ihminen, joka sairastumisen pelossa ei uskalla mennä kauppaan. Tai sairastunut ihminen, joka ei halua mennä kauppaan tartuttamaan toisia.

Nyt olisi erinomainen mahdollisuus tarjota apua ja käydä ruokaostoksilla jonkun toisen puolesta.

Kassitolkulla pastaa ja vessapaperia

Kun pääministeri Marin torstaina 12.3. kertoi hallituksen toimista koronaviruksen leviämisen estämiseksi, monet lähtivät siltä istumalta kauppaan.

– Varsinkin hyvin säilyviä elintarvikkeita kuten riisiä, pastaa ja nuudeleita ostettiin paljon. Lisäksi leipä, liha ja hygieniatuotteet kävivät kaupaksi poikkeuksellisen hyvin, kertoo valmiuspäällikkö Lauri Kulonen Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Nyt kaupoissa on henkilökunnalla kädet täynnä töitä, kun hyllyjä pitää ehtiä täyttää. Väliaikaisesti jotkut tuotteet voivat päästä loppumaan kaupan hyllyltä, mutta täydennykset toimivat ja myytävää saadaan lisää varastoista.

– Torstaista lauantaihin oli havaittavissa selvää hamstrausta, mutta se näyttää vähentyneen.

– Hamstraukseen ei ole tarvetta, sillä elintarvikealan yritykset ovat varautuneet hyvin ja koko elintarvikeketju toimii moitteettomasti. Tuotteet eivät tule loppumaan, Kulonen jatkaa.

Mitä meidän tavallisten kuluttajien tulisi huomioida?

– Kauppaan ei saa mennä sairaana. Pidetään huolta, että kauppojen henkilökunta pysyy terveenä, Kulonen muistuttaa.

Kotitalouksien varautumissuositus on, että kotoa pitäisi löytyä koko perheelle ruokaa ja lääkkeitä ainakin 72 tunniksi. Jos sairastut ja sinulla on kotona jo valmiiksi ainakin kolmen vuorokauden kotivara, se antaa aikaa järjestellä asiat, jotta ehtii pyytää ystävältä apua tai tilata verkkokaupasta, jos mahdollista.

– On järkevää ostaa monipuolisesti niitä tuotteita, mitä muutenkin käyttäisi. Näin kuluttaminen ei kohdistu vain muutamiin tuotteisiin, kuten pastoihin ja säilykkeisiin ja näin vältetään yksittäisten tuotteiden tilapäinen loppuminen, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Heikki Laurikainen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa malttiin lääkkeitä ostettaessa. Ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi ja reseptilääkkeiden osalta tulee noudattaa Kelan ohjeistusta koronaviruspandemian ajalle.

– Kriiseissä ihmisillä herää auttamisen halu ja vaikka pandemia on niin sanottu epäsosiaalinen kriisi, jolloin ihmiskontakteja joudutaan välttämään, on keinoja tukea henkistä hyvinvointia. Yksinkertaisia keinoja ovat ystäville ja tutuille soittaminen tai yhteydenpito sosiaalisen median avulla. Mikäli lähipiirissä on henkilöitä, jotka eivät pääse kauppaan, voi asioida heidän puolestaan ja jättää ostokset vaikka kotioven ulkopuolelle, Laurikainen muistuttaa.

Lue myös