Uutiset

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön valtuuston uudeksi puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja Paula Risikko ja valtuuston varapuheenjohtajaksi Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton valtuutettu Petri Haanpää. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jari Sainio. Molemmat puheenjohtajat näkevät SPEKillä hyvinvointialueuudistukseen liittyvää roolia ja mahdollisuuksia. Valinnat tehtiin valtuuston kokouksessa joulukuussa.

Paula Risikko osoittaa kädellään messuosaston seinällä olevaa Palojärki.fi-nimeä.
Paula Risikko vieraili SPEKin Palojärki-osastolla Educa-messuilla tammikuun 2023 lopussa.

Valtuustokausi vaihtui vuoden vaihteessa. Aiemmin puheenjohtajan tehtävää vuosina 2017–2018 ja 2020–2022 hoitanut Anne Holmlund ei asettunut enää ehdolle. Antaumuksella puheenjohtajan rooliinsa paneutunut Holmlund jättää seuraajalleen tärkeän tehtävän hoidettavaksi. Uusi valtuuston puheenjohtaja on innoissaan uudesta luottamustoimestaan.

– Opin tuntemaan SPEKin luotettavaa toimintaa ollessani sisäministerinä. Arvostan SPEKin toimintaa varautumisen ja kokonaisturvallisuuden tekijänä. Tätä työtä nyt todella tarvitaan, sillä turvallisuuttamme haastetaan monin eri tavoin, puheenjohtaja Risikko sanoo.

Risikko näkee SPEKin arvostettuna yhteistyöjärjestönä, jonka rooliin ja tehtäviin tulee todennäköisesti uudenlaista sävyä hyvinvointialueiden käynnistyttyä. Hän uskoo myös pystyvänsä vaikuttamaan keskusjärjestön rooliin yhteiskunnassamme:

– Tuon oman monipuolisen työelämä- ja poliittisen kokemukseni sekä laajat yhteistyöverkostoni SPEKin toiminnan tueksi. Kuten mottoni on: Maharotoonta ei ookkaan!

Palokuntatoiminnan kehittäminen ja toiminnan tukeminen on SPEKille sydämenasia. Paula Risikolla on kokemusta tältäkin kentältä.

– Olen ollut aikoinaan palokuntanuorten toiminnassa. Sillä oli suuri merkitys muun muassa innostajana turvallisuuden ja varautumisen taitojen oppimiseen. Kokemuksesta oli hyötyä myös eduskunnassa ja sisäministerinä toimimisessa, Risikko toteaa.

Hallituksen puheenjohtaja Sainio jatkaa kohti uutta strategiaa

Järjestömme hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2020 ollut Jari Sainio jatkaa luottamustehtävässään. Hänelläkin riittää intoa uudelle kaudelle ja tulevan strategiatyön käynnistämiseen. Sainion mukaan olemme jo nyt keskeinen vaikuttaja ja olemme mukana ”oikeissa pöydissä”, kun turvallisuuden kokonaisuudesta keskustellaan.

– Teemme hyvää turvallisuusviestintää sekä tutkimukseen ja tietoon perustuvaa kehittämis- ja hanketyötä. Lisäksi olemme mukana vahvasti niin kansainvälisissä verkostoissa, vapaaehtoissektorin kehittämisessä ja tukemisessa sekä tietenkin varautumisen työssä, muutamia esimerkkejä esille nostaakseni, Sainio listaa.

– Uskon että tulevaisuudessa voimme olla entistä voimakkaammin mukana kansallisessa turvallisuusvaikuttamisessa ja tutkimustyössä. Ja uskon, että hyvinvointialueuudistus tuo meille uusia mielenkiintoisia haasteita, joihin SPEKin osaavan henkilöstön kanssa on hieno tilaisuus tarttua.

Puheenjohtajalla on luonnollisesti tärkeä rooli hallituksen työn luotsaamisessa.

– Puheenjohtajan tärkeimpiä tehtäviä on saada hallitus työskentelemään yhdessä kohti valittua maalia jokaisen jäsenen vahvuudet hyödyntäen. Omalta kohdaltani koetan tuoda oman pitkän kokemukseni ja laajat verkostoni mukaan tähän hallitustyöhön. Yhteistyö on joukkuelaji, Sainio painottaa.

Lue myös