Uutiset

Koronan takia SPEKin koordinoimat paloturvallisuuskampanjat ovat siirtyneet pääosin verkossa toteutettaviksi. Tämä vuonna kahdeksasluokkalaisten NouHätä!-kampanja toteutetaan lähes kokonaan virtuaalisesti. Viime syksynä Päivä Paloasemalla -tapahtumat korvattiin rakentamalla virtuaalinen paloasema. Ratkaisut vaikuttavat onnistuneilta – ja ovat muuttaneet kampanjointia radikaalisti.

Paloturvallisuuskampanjat ovat siirtyneet verkkoon.

NouHädän kanssa kävi vuonna 2020 sikäli onnellisesti, että pelastuslaitosten kouluttajat ehtivät valtaosaltaan vetää koulujen paloturvallisuusoppitunnit ennen koronan puhkeamista. Kampanja tavoitti siis virusuhasta huolimatta ennätysmäärän kahdeksasluokkalaisia. Myös vuonna 2021 pelastuslaitosten kouluttajat ja koulujen opettajat pääsevät levittämään turvallisuustietoa olosuhteet huomioon ottaen suurelle määrälle kahdeksasluokkalaisia, sillä NouHätään on tänäkin vuonna ilmoittautunut yli 500 koulua.

Kilpailuosuuden toteuttamisen korona on mullistanut täysin. Viime vuonna digiloppukilpailussa kisattiin vain yhdellä tasolla ja henkilökohtaisesti. Perinteisestihän NouHädässä on kolmihenkisille joukkueille alkukarsinta, aluekarsinta ja loppukilpailu. Vuoden 2020 digiloppukilpailu tavoitti yli 600 osallistujaa, mikä vastaa kuta kuinkin perinteisen NouHätä!-aluekilpailun osallistujamäärää. Kouluväki oli ilahtunutta siitä, että kilpailu pystyttiin pitämään ja että se toimi teknisesti hyvin.

”Oli kiva piristys kouluhommien sekaan, mutta olishan tämä ollut paljon kivempaa hyvän joukkueen kanssa livenä, mutta tilanteelle kun ei voi mitään nii tämä oli kans tosi kivaa.” (Käyttäjäpalautteesta.)

Vuonna 2021 kahdeksasluokkalaiset kilpailevat perinteisesti kolmen hengen joukkueina, mutta verkossa. Kilpailu jakautuu alkukarsintaan, josta kunkin pelastuslaitoksen alueen paras joukkue pääsee finaaliin.

– NouHätä!-kilpailut noudattavat pitkälti samaa kaavaa kuin aikaisempina vuosina. Ainoa ero on, että tänä vuonna kilpaillaan verkossa. Loppukilpailun teossa ovat olleet mukana Pelastusopiston palopäällystöopiskelijat, kuten normaalitilanteessakin. Kilpailut tarjoavat nuorille erinomaisen kokemuksen pelastustaidoista, sanoo NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen SPEKistä.

Ennätysmäärä väkeä tutustui virtuaaliseen paloasemaan 

Paloturvallisuusviikon kruununjalokivenä on ollut Päivä Paloasemalla. Se on kerännyt viime vuosina noin 110 000 kävijää noin 360 paloasemalle eri puolilla Suomea. Sellaista väkimäärää ei tietenkään voinut marraskuussa 2020 kerätä. Niinpä jo keväällä alettiin valmistella virtuaalista paloasemaa. Paloasema muistutti rasteineen perinteisen Päivä Paloasemalla -tapahtuman rakennetta. Oli kodin vaaranpaikkojen etsimistä, alkusammutusta ja palokuntatoimintaan tutustumista. Digitaalisella paloasemalla kävi noin 123 000 henkilöä.

”Meidän 7-vuotias on kovin kiinnostunut vapaapalokunnan toiminnasta. Kaikki tässä opitut taidot varmasti vain lisäsivät intoa oppia turvallisuusasioita. 4-vuotias oppi laulun myötä hätänumeron.” (Kävijäpalautteesta.)

Mielenkiintoista kävijöissä oli se, että vajaa puolet heistä ei ollut aiemmin käynyt fyysisessä Päivä Paloasemalla -tapahtumassa. Netissä siis tavoitetaan eri henkilöitä kuin paloasemilla.

Paloturvallisuusviikon kokonaisuutta ajatellen virtuaalisen paloaseman toteuttaminen oli myös vastaus kentän ääneen. Varsinkin Päivään Paloasemalla on paloasemien henkilöstö toivonut uudistumista, ja vuonna 2020 oli uudistamiselle luonnollinen paikka. Paloasemille suunnatussa kyselyssä digipaloaseman vahvuutena nähtiin nimenomaan se, että ei olla niin aikaan ja paikkaan sidottuja.

”Useampi pääsi osallistumaan tapahtumaan, kun ei tarvinnut fyysisesti mennä paloasemalle. Tapahtuma kesti useamman päivän, jolloin ensimmäistä kertaa myös päiväkodit ja leikkipuistot pystyivät osallistumaan ja hyödyntämään konseptia.” (Paloasemakysely.)

Paloturvallisuuskampanjoiden digiloikka vuonna 2020 ei ollut tilapäinen pomppu. Paitsi että NouHädän kausi 2020–21 toteutetaan sähköisesti, myös Paloturvallisuusviikon virtuaalista paloasemaa on tarkoitus hyödyntää vastaisuudessakin. Virtuaalinen todellisuus ei syrjäytä henkilökohtaisia kohtaamisia, mutta virtuaaliset ratkaisut ovat varmasti tulleet jäädäkseen paloturvallisuusviestintään.

Lue myös