Uutiset

Malmin lentokentällä leireilee heinäkuun ensimmäisellä viikolla yli 2500 palokuntalaista. Yli puolet Eldis 22 -leirin osallistujista on nuoria. Loput ovat leiriä pyörittäviä vapaaehtoisia aikuisia. Suurin osa on suomalaisia, mutta mukana on myös paljon kansainvälisiä leiriläisiä mm. Saksasta ja Tšekistä. Leirin äänimaailma on täynnä naurua ja kannustushuutoja monella kielellä.

Julius, Finnvid ja Alina Malmin lentokentällä.
Julius, Finnvid ja Alina ovat Malmin VPK:n nuoria palokuntalaisia.

– Minä olen ollut palokuntanuorissa mukana nyt 10 kuukautta ja tämä on minulle ensimmäinen palokuntanuorten leiri, kertoo 11-vuotias Finnvid Malmin VPK:sta.

– Ihan parasta on tutustua uusiin tyyppeihin ja saada uusia kavereita, Finnvid jatkaa.

Ensiaputaitoja hätänumeroon soittamisesta triagen tekoon

Samalla kun Finnvid kertoo, miten on leirin karaokessa laulanut Arttu Wiskarin Mökkitien, hän luettelee ensiaputaitojaan kuin vanha tekijä.

– Tähän mennessä olen täällä leirillä oppinut, mitä pitää tehdä, jos näkee tajuttoman, miten hätäkeskukseen soitetaan ja miten hätäensiapua annetaan, Finnvid kertoo.

Myös 16-vuotias Alina on Malmin VPK:sta, mutta hän on ollut palokuntalainen jo vuodesta 2016 asti.

– Taloyhtiön kevättalkoisiin tuli palokuntalaisia opettamaan alkusammutusta. Iskä meni juttelemaan niiden kanssa ja kävi ilmi, että minäkin voisin päästä mukaan palokuntatoimintaan. Menin. Olen saanut tutustua kivoihin tyyppeihin ja päässyt oppimaan hyödyllisiä taitoja, Alina kertoo.

Leirillä Alina on päässyt syventämään ensiapuosaamistaan.

– Olemme käyneet läpi muun muassa triagea eli miten potilaiden auttamisen kiireellisyys arvioidaan, miten potilas kohdataan ja mikä on oikea tapa avata hengitystiet, Alina kertoo.

Sammutuspeite, sankoruisku ja hydrauliset leikkurit tutuiksi

Leirillä on tarjolla pelastustyön perustietoja ja -taitoja uusille palokuntanuorille, mutta hyvinkin haastavaa ja monipuolista ohjelmaa toiminnassa pidempään mukana olleille.

– Olen päässyt harjoittelemaan, miten sankoruiskulla ja sammutuspeitteellä sammutetaan, Finnvid kertoo.

Sen sijaan 13-vuotias Julius on ollut Malmin VPK:ssa mukana 6-vuotiaasta lähtien, joten hän on päässyt leirillä osallistumaan jo ammattimaiseen pelastustyöhön.

– Meillä oli harjoitus, jossa pääsimme kokeilemaan, miten hydrauliset levittimet ja leikkurit toimivat. Pelastajat tarvitsevat sellaisia esimerkiksi liikenneonnettomuustilanteissa, kun pitää osata leikata autoa, Julius kertoo.

– Samalla opimme, mitä kaikkia tehtäviä palomiehillä voi liikenneonnettomuuspaikalla olla: potilaiden pelastamista, autojen raivaamista pois tieltä ja liikenteen ohjaamista, Julius sanoo.

– Haluaisin isona päästä mukaan palokunnan hälytysosastoon. Vaikka tästä ei tulisi minulle ammattia, olisi siistiä olla mukana, Julius kertoo.

Ja vielä erityismaininta leirin kanttiinille. Kaikki nuoret kehuvat kanttiinin valikoimaa ja Alina nostaa erityisesti lakuvalikoiman laajuuden leirin isoksi plussaksi

Lue myös