Uutiset

Tulipalojen ehkäisy ja hätätilanteessa toimiminen ovat jo eka- ja tokaluokkalaisille tärkeitä taitoja. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on tuottanut Palojärki-opetusmateriaalin alakoulujen opettajien ja pelastuslaitosten kouluttajien käyttöön. Opetuksessa on mukana myös hätänumeroon soittamisen harjoittelu.

Palojärki.fi.

Monet koululaiset ovat osan päivästä yksin kotona, ja hätätilanteessa nopea toiminta on tärkeää. Siksi lapsen oma turvallisuusosaaminen on tarpeen.

– Ei mitenkään riitä, että vain aikuiset tietävät turvallisuusasiat, sillä meillä on valtavasti pieniä koululaisia kotona iltapäivisin. Lapset saattavat innostua itsekseen kokkailemaan ja he käyttävät monia akku- ja sähkölaitteita, joista saattaa syttyä palo, SPEKin viestinnän erityisasiantuntija Rauna Nerelli sanoo.

Lasten tulen käsittelystä syttyi viime vuonna noin 250 paloa asuinrakennuksissa, maastossa ja muualla. Paloturvallisuusopetuksella voidaan ehkäistä myös lasten riskialttiita kokeiluja ja tulitikkuleikkejä.

Palojärki-materiaali on suunniteltu tukemaan peruskoulun opetussuunnitelman mukaista laaja-alaisen osaamisen kokonaisuutta, jossa korostuvat itsestä huolehtiminen ja arjen taidot kuten turvallisuus.

Nuoret eivät aina soita hätänumeroon – Harjoittelu on hyvä aloittaa lapsena

Palojärki-oppimateriaali käsittelee tarinoiden, videoiden ja kuvien avulla tulipalon ehkäisemistä ja hätätilanteessa toimimista ikätasoisesti. Sivustolla on kolme oppituntia, kertaustunti sekä huoltajille hyödyllistä tietoa. Mukana on myös harjoittelua siitä, miten ja missä tilanteissa hätänumeroon soitetaan.

– Hätäkeskuslaitos on kertonut julkisuudessa, että nuoret eivät aina hädässä soita hätänumeroon 112. Siksi olisi tärkeää opetella tätä jo ekaluokkalaisena, Nerelli toteaa.

Hätäkeskuslaitos on käynyt läpi Palojärki-opetusmateriaalin ja tehnyt sivuille hätäkeskuspäivystäjän videotervehdyksen lapsille madaltaakseen kynnystä hätänumeroon soittamisesta silloin, kun on hätä.

–  Lapsella on oikeus tietoon ja turvallisuuteen. Vaikka aikuinen on vastuussa perheen turvallisuudesta, on tärkeää, että myös lapsi tietää, miten toimia vaaratilanteessa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton vapaaehtoistoiminnan johtaja Tapani Tulkki kertoo.

Ota Palojärki-opetusmateriaali käyttöön vaikkapa marraskuun Paloturvallisuusviikolla

Kaikki materiaali ja tehtävät löytyvät palojärki.fi-sivustolta maksutta ilman salasanaa. Sivusto on vapaasti käytettävissä opetuskäyttöön.

Materiaalia voi hyödyntää koska vain, myös 23.11.–1.12. vietettävällä Paloturvallisuusviikolla.

– Olemme pyrkineet tekemään tästä mahdollisimman helppoa opettajalle. Mihinkään ei tarvitse kirjautua, opettajan ei tarvitse olla asiantuntija näissä asioissa, ja kaikki löytyy läksyjä myöten valmiina, SPEKin verkkopedagogi Annika Meltaus kertoo.

Oppitunnit on suunnitellut Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä alaluokkien opettajan kanssa.

Sivusto on suomeksi ja ruotsiksi. Oppimateriaalin tuotannon on rahoittanut LähiTapiola Uusimaa, LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö ja Palosuojelun edistämissäätiö.

Lue myös