Uutiset

Tänä vuonna Paloturvallisuusviikon teemana on välittäminen eli läheisten ihmisten kotien paloturvallisuudesta huolehtiminen. Tarkoitus on kiinnittää varsinkin työikäisten huomio ikäihmisten asumisen paloturvallisuuteen. Sloganina on ”Palo hallussa”.

Slogan saattaa vaikuttaa vähän reaktiiviselta; jos palo on hallussa, se on jo päässyt syttymään. Ajatellaan asiaa kuitenkin vähän laajemmalti. Pelastustoimen tärkein tehtävä on estää onnettomuuksia. Tärkeintä on siis toimia siten, että palo pysyy siellä, mihin se kuuluukin – lieden levyn kätköissä, tulisijan sisällä tai silitysraudan uumenissa. Silloin palo on hallussa.

Mutta on myös elintärkeää, että on resurssit ja kyky toimia, jos onnettomuus sittenkin sattuu. Palo on hallussa silloinkin, kun ihminen tietää mitä tehdä, jos palo pääsee irti ja pystyy myös toimimaan.

Paloturvallisuuden parantaminen – helppoa kuin kaupassa käynti

Paloturvallisuusviikko haluaa parantaa niiden ikäihmisten kodin turvallisuutta, jotka asustelevat kotonaan, mutta joiden toimintakyky saattaa olla rajallinen. Tässä tapauksessa tie paloturvallisuuden parantamiseen käy heidän lähipiirinsä kautta. Aikuiset lapset tai mikseivät myös sopivan ikäiset lapsenlapset voivat ottaa koppia mummon tai papan tai myös naapurin Erkin paloturvallisuuden parantamisesta.

Korona-aikana on käyty ikäihmisten puolesta ruokakaupassa, joten miksei yhtä lailla voisi testata palovaroittimet ja katsoa, etteivät rasiat ja purkit ole hivuttautumassa liedelle.

Paloturvallisuusviikko sukeltaa syvemmälle virtuaalisuuteen

Tänä vuonna Paloturvallisuusviikko näkyy ja kuuluu sähköisissä medioissa. Radio Novan päivässä Esko Eerikäinen tuo asiaa esiin, ja myös radiospoteissa kuuluu paloturvallisuus.

Myös sosiaalisessa mediassa näkökulma on läheisten turvallisuudesta välittämisessä. Tänä vuonna asian puolesta hulmuttavat lippua tutut kasvot. Esko Eerikäisen lisäksi mukana ovat Lukas Hradecky, Nanna Karalahti ja hyvin todennäköisesti vielä yksi valtakunnallisen tason julkisuuden hahmo, jonka nimi on vielä tovin salaisuus. Lisäksi somettamisessa ovat mukana joukko mikrovaikuttajia ja tietenkin kaikki pelastusalan toimijat.

Uusi ja uljas virtuaalinen paloasema avautuu 21.11.

Päivää Paloasemalla vietetään tänä vuonna virtuaalisessa todellisuudessa. Koronaviruksen kiusaamassa maailmassa ei marraskuun loppupuolellakaan liene mahdollista pitää paloasemia auki sadalle tuhannelle vierailijalle. Siksipä Paloturvallisuusviikoksi valmistuu virtuaalinen paloasema. Se niin syventää kävijöiden turvallisuusosaamista kuin sisältää aihetta sivuavaa viihdettäkin. Paloasema on auki 21.11.–6.12.

Vuorovaikutteinen Palometri haastaa pienellä huumorilla höystettynä tsekkailemaan paloturvallisuutta mummolassa. Uusittu Palometri on jo auki, ja sen voi tehdä vuoden loppuun asti. Houkuttimena Palometrin tekemiseen on kelpo palkinto.

Tervetuloa viettämään Paloturvallisuusviikkoa marras-joulukuun vaihteessa!

Lue myös