Uutiset

SPEKin koordinoima Paloturvallisuusviikko tekee tänä vuonna yhteistyötä Maanmittauslaitoksen Osoitehaavi-hankkeen kanssa. Osoitehaavi on verkkopalvelu, jolla kerätään tietoa sisäänkäyntien ja kulkupisteiden sijainnista valtakunnalliseen osoitetietovarantoon. Kulkupisteiden kartoittamisesta on hyötyä esimerkiksi pelastustoimelle hälytystilanteissa.

Kulkupiste on esimerkiksi kohta, josta kadulta tai tieltä käännytään piha-alueelle. Tällä hetkellä valtakunnalliseen osoitetietojärjestelmään on merkitty vain rakennusten sijaintipiste. Tarkempi tieto olisi tarpeen, jotta vaikkapa sisäänkäynnit löytyvät useamman rakennuksen taloyhtiöistä tai pääsy tontille haja-asutusalueella. Osoitehaaviin voidaan tallentaa tietoa myös kulkurajoituksista.

Kattavat kulkupistetiedot ovat tärkeitä esimerkiksi pelastustoimen operatiiviselle toiminnalle. Kulkupisteiden avulla pelastajat voivat arvioida, mitä kautta pääsee parhaiten tilannepaikalla. Täsmälliset kulkupisteet auttavat myös kuljetus- ja jakelupalveluille. Tavalliset ihmiset taas voivat löytää Osoitehaavin löytää kautta oikean sisäänkäynnin vaikkapa virastotalon palveluihin.

Osoitehaavi on kaikkien käytettävissä ja se toimii näin:

  • Mene osoitteeseen www.osoitehaavi.fi ja tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Vahva tunnistaminen tarvitaan tietoturvallisuussyistä.
  • Etsi kartalta oikea osoite ja klikkaa sisäänkäynnit ja kulkupisteet kohdalleen.
  • Jos huomaat osoitetiedossa virheitä, voit ilmoittaa niistäkin Osoitehaavin kautta.

Päivä Paloasemalla -tapahtumien järjestäjiä on haastettu tekemään Osoitehaavi-rasti. Maanmittauslaitoksen tuottama materiaalia on jaossa tapahtumissa. Kun lapsi suorittaa tekee sokkelotehtävää, vanhempi voi tutustua Osoitehaaviin ja merkitä vaikkapa oman kotitalon kulkupisteet tai työpaikan sisäänkäynnit. Päivää Paloasemalla vietetään 23.11. yli 360 paloasemalla.

Lue myös