Uutiset

Kahdeksasluokkalaisten NouHätä!-pelastustaitokampanjan loppukilpailun voitti tänään Myllytullin koulun joukkue Oulusta. Poikkeuksellisesti koko kilpailuosuus miteltiin tänä vuonna digitaalisesti, ja siihen osallistui enemmän koululaisia kuin minään aiempana vuotena. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön organisoima NouHätä!-kampanja on järjestetty jo 25 vuotena, ja se on tavoittanut yli 800 000 koululaista.

NouHätä!-kilpailun finaali miteltiin tänä vuonna netissä. Siksipä finaalilähetyksen juontanut Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival ojensi kilpailun kiertopalkinnon virtuaalisesti. Kultainen kypärä lähti Myllytullin koululle Ouluun.

Kilpailijat saivat NouHätä!-finaalissa torjua vaaratilanteita, sammuttaa alkavaa tulipaloa ja ratkaista muita kiperiä tilanteita. Tämä vuoden kilpailussa parasta pelastustaito-osaamista osoitti Myllytullin koulun joukkue Oulusta. Toiseksi sijoittui Gananderin koulu Siikalatvalta ja kolmanneksi Sysmän yhtenäiskoulu.

Voittajajoukkue saa palkinnoksi NouHätä!-kiertopalkinnon, kromatun palomiehen kypärän ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lahjoittamat 2 000 euroa. NouHätä!-kampanja onnittelee voittajia ja kiittää kaikkia kisaan osallistuneita.

NouHätä!-kampanjan pelastustaito-opetukseen osallistui tänä vuonna lähes 46 000 koululaista 525 koulusta. Kilpailuosuuteen puolestaan osallistui kolmihenkisinä joukkueina yli 6 200 kahdeksasluokkalaista, mikä on suurin kilpailijamäärä kampanjan 25-vuotisen historian aikana. Aiempina vuosina kilpailijoita on ollut reilut 3000. Finaaliin pääsi 22 joukkuetta eli paras joukkue jokaisen pelastuslaitoksen toiminta-alueelta.

– Kilpailun osallistujamäärä ylitti odotukset. On hienoa, että kampanjan juhlavuotena osallistuminen oli näin runsasta, iloitsee NouHätä!-lähettiläs Risto Vesalainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

NouHätä!-kampanjan loppukilpailu kamppaillaan yleensä Pelastusopistolla Kuopiossa. Koronatilanteen takia se toteutettiin tänä keväänä netissä kaksivaiheisena kilpailuna, joka sisälsi karsinta- ja finaaliosuudet. Pelastusopiston palopäällystöopiskelijat suunnittelivat kilpailun rastitehtävät.

NouHätä!-opetus muistetaan vuosienkin päästä

NouHätä! viettää 25-vuotisjuhlavuottaan iloisissa merkeissä, sillä yli 800 000 yläkoululaista on saanut kampanjassa turvallisuusopetusta neljännesvuosisadan aikana. SPEKin teettämän kyselytutkimuksen tuloksista käy ilmi, että NouHätä!-kampanjan aikakaudella 18–35 -vuotiaista yli puolet muistaa saaneensa paloturvallisuusopetusta koulussa.

– NouHätä!-opetusta antavat pelastuslaitosten turvallisuuskouluttajat ja koulujen opettajat. Heillä on käytössään ilmaiset opetusmateriaalit. Tänä vuonna opetus on toteutettu valtaosin etänä, Vesalainen kertoo.

Kuluneella kaudella NouHätäkin joutui koronan kurittamaksi. Aiempina vuosina kampanjaan osallistuvien koululaisten määrä on kasvanut kerta kerralta, mutta tänä vuonna ennätystä ei rikottu, kun 46 000 jäi hivenen vajaaksi. Vuonna 2020 kampanjaan osallistui lähes 47 500 oppilasta ja vuotta aiemmin 47 000.

NouHätä! on vakiinnuttanut asemansa yhtenä suurimmista yhdelle luokka-asteelle toteutettavista kampanjoista. Se on suunniteltu vastaamaan peruskoulun opetussuunnitelman perusteisiin liittyviä asioita, jotka eivät suoraan sisälly minkään oppiaineen sisältöihin tai materiaaleihin.

– NouHätä! on hieno ja vaikuttava esimerkki koulujen ja pelastustoimen yhteisestä, alojen väliset rajat ylittävästä toiminnasta, sanoo Vesalainen.

Lue myös