Uutiset

Millainen sammutin sopii kotiin? Millaisia ominaisuuksia on tulevaisuuden sammuttimessa? Paloturvallisuusviikon kampanja julisti syksyllä Suunnittele sammutin -kilpailun, jonka yleisösarjaan tuli noin 470 innovatiivista ehdotusta unelmien sammuttimesta. Kisan voitti kymmenvuotias Aaron Backman Vaasasta suunnittelemallaan automaattisammuttimella.

Lapsen piirros kuvitteellisesta, oranssista, pyörillä kulkevasta sammuttimesta.
Aaron Backmanin suunnittelema automaattisammutin.

Käsisammutin on tehokas väline tulipalossa. Sammuttimien ulkonäköä on tähän asti säädelty voimakkaasti, mutta säädösehdotuksessa vapautettaisiin kotitalouksien sammuttimien väri. Millaisia sammuttimia ihmiset sitten hankkisivat koteihinsa? Paloturvallisuusviikon kampanja haastoi ihmisiä suunnittelemaan unelmien sammutinta.

Kilpailuun osallistui 470 toinen toistaan innovatiivisempaa sammutinideaa. Oli pitkälle vietyjä teknisiä ratkaisuja ja humoristisia sammutusvälineitä piristämään kodin sisustusta. Ideoista näkyi, että ideat olivat valtaosaltaan nuorekkaita, mutta myös insinöörimäistä ammattitaitoa oli havaittavissa.

Paloturvallisuusviikon sammutinkilpailun yleisösarjaan osallistuneita ehdotuksia oli monenlaisia. Tässä on muutamia esimerkkejä niistä.

Kilpailun voitti automaattisammuttimellaan kymmenvuotias Aaron Backman Vaasasta. Hän kertoo sammuttimensa toimintaperiaatteesta:

– Jos se havaitsee tulipalon, niin se menee renkaillaan sinne, missä tulipalo on, ja sammuttaa sen itse ilman ketään ihmistä.

”Automaattisammutin on osa älykotia”

Kilpailun juryssä toimi palokalustoalan, pelastustoimen, teollisen muotoilun ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita.

– Aaron Backmanin sammutin oli kilpailun innovatiivisin ratkaisu. Hänen ehdotuksensa tuo sammuttimet digiaikaan. Samalla sammutinta on kuitenkin mahdollisuus käyttää myös manuaalisesti, kommentoi tuotehallintajohtaja Tarja Vilmi Presto Oy:stä voittajaa.

Samoilla linjoilla on myös muotoilun asiantuntija.

– Meillä on jo robotti-imureita, miksei myös robottisammuttimia, jotka skannaavat tilan turvallisuutta. Automaattisammutin on osa älykotia, sanoo teollisen muotoilun opettaja Juha Ainoa Metropoliasta.

Paloturvallisuusviikon järjestäjät ja jury onnittelevat voittajaa!

Suunnittele sammutin -kilpailun muotoilun opiskelijoiden sarjan voitti Savonia ammattikorkeakoulussa opiskeleva Sami Romppainen. Voit lukea lisää uutisesta, johon on linkki tämän sivun lopussa.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana Pelastuslaitokset, Pelastusliitot, sisäministeriö, EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Finanssiala, Kirkkohallituksen Diakonia ja yhteiskunta, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto sekä Vanhustyön keskusliitto. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto. 

Lue myös