Uutiset

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on julkaissut tänä syksynä uutuustuotteen: turvakortit. Ne on tehty erityistä tukea tarvitsevien ja maahanmuuttajien turvallisuuskoulutusaineistoiksi. Kortit sopivat järjestö- ja sotetoimijoille opettamiseen sekä erityistä tukea tarvitseville henkilöille itseopiskeluun. Samalla niitä voi käyttää turvallisuusasioiden puheeksi ottamisen työkaluna.

turvakortti

Korttipakassa on 50 korttia. Niissä käsitellään neljää aihealuetta:

  • arjen turvallisuutta
  • palo- ja poistumisturvallisuutta
  • liikkumisen turvallisuutta
  • sähköturvallisuutta.

Jokaisesta edellä mainitusta aihealueesta on pakassa 11 korttia. Lisäksi pakkaan kuuluu Turvakorttien esittelykortti ja viisi jokerikorttia. Jokerikorteissa ovat mukana elämäntavat, jokamiehenoikeudet, liikkuminen, sosiaalinen suojaverkosto ja vuodenajat.

– Turvakorttien avulla korttipakan käyttäjille saadaan yhtenäinen perustieto turvatekniikasta sekä erilaisista turvallisuutta edistävistä toimintamalleista, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön projektipäällikkö Tarja Ojala.

Korteista löytyy tietoa, miksi kyseinen tuote on tärkeä, miten sitä käytetään, mitä se maksaa ja mistä sellaisen voi ostaa. Esimerkiksi sammutuspeitteen käyttö ei välttämättä ole kaikille tuttu asia, eikä juuri Suomeen muuttanut ihminen välttämättä tiedä, mitä heijastimet ovat.

Turvakortit ovat laajan yhteistyöverkoston työn tulos

Turvakortit on laadittu Osallistava Turvallisuus Erityisryhmille (OTE) ja Osallistava turvallisuus maahanmuuttajille (OTE-M) -hankkeiden yhteistyönä, SPEKin asiantuntijoiden ja molempien hankkeiden yhteistyöverkostojen tuella. Korteissa on otettu huomioon erityisryhmien tarpeet.

Turvakorttipakka on saatavilla suomeksi sekä sähköisenä että painotuotteena. Lisäksi kortit käännetään 11 kielelle. Vuoden 2020 alusta kortit löytyvät sähköisenä muun muassa ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, viroksi ja arabiaksi.

Turvakorttien tekijät ottavat korteista mielellään palautetta, joka otetaan huomioon seuraavaa painosta suunniteltaessa.

Turvakortteja voi tilata SPEKin verkkokaupasta. Korttien hinta on 22 € + toimituskulut.

Kortit ovat myös ladattavissa sähköisinä SPEKin verkkosivuilta.

Lue myös