Uutiset

Varautuminen on tärkeää, mutta ylireagointia ja elintarvikkeiden ylenpalttista haalimista on syytä välttää, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija.

Tärkeimmät terveyteen liittyvät ohjeet saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. SPEK muistuttaa, että kotona on hyvä pitää 72 tunniksi riittävää kotivaraa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) jakaa ajantasaista tietoa Suomen koronavirustilanteesta.

THL muistuttaa, että koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

THL ohjeistaa, että yskiminen ja aivastaminen tehdään joko nenäliinaan tai hihaan.

Kotivara tarkoittaa ruokaa koko perheelle ainakin 72 tunniksi

Siltä varalta, että sairastuu, kotona olisi hyvä olla valmiina kotivaraa ainakin 72 tunniksi. Jokaisen kotitalouden pitäisi olla varautunut siihen, jos kauppaan ei syystä tai toisesta pääse, kotoa pitäisi löytyä elintarvikkeita ja lääkkeitä koko perheelle ainakin 72 tunniksi.

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille

– Kotivara on noussut esille koronavirusuutisoinnissa. Hienoa, että varautumisen merkitys huomataan ja ihmiset kokevat teeman tärkeäksi. Silti on olennaista muistaa, ettei ole mitään syytä ylireagoida, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Heikki Laurikainen, joka on perehtynyt nimenomaan varautumiseen.

– Kotivaralla tarkoitetaan, ettei jääkaappia ja kuivien elintarvikkeiden varastoa kannata päästää tyhjiksi, vaan kotoa pitäisi aina löytyä koko perheelle mieluisaa syötävää ja juotavaa ainakin 72 tunniksi.

– Kotiin ei kannata haalia useamman viikon ruokavarastoa. Hamstraukseen ei missään nimessä ole syytä, varsinkaan koska sillä on usein ikäviä seurauksia. Hamstraus voi johtaa tuotteiden hetkelliseen loppumiseen ja se voi aiheuttaa, ettei tuotteita riitä niille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Näin voi käydä esimerkiksi hengityssuojaimille, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisille.

Lue lisää kotitalouksien varautumisesta ja 72 tunnin varautumissuosituksesta, joka on voimassa ympäri vuoden.

Lue myös