Uutiset

Moni kesämökki, huvila ja rantasauna selviää Suomen kesästä vaurioitta. Loma-olosuhteissa kesäihmiset käyttävät kuitenkin tulta, kaasua ja muita vaarallisia asioita, joten vaurioiden vaara on ilmeinen. Onneksi turvallisuus ei ole onnesta kiinni. Paloturvallisuus on jokaisen kesäihmisen taitolaji, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija.

Pöytä on katettu järven rantaan, pöydällä pieni Suomen lippu.

Kansanviisaus kyseenalaistaa tulen roolin isäntänä. Hyvänä renkinä tulta voi polttaa esimerkiksi tulisijoissa, kuten takassa ja saunanpesässä. Näissäkin ympäristöissä tuli tarvitsee jatkuvaa vahtimista, jotta se ei pääse livistämään ja tekemään tärviötä. Kannattaa myös opetella pitämään tulisijojen edustat vapaana syttyvistä materiaaleista, kuten polttopuista, sytykkeistä ja mummon kutomista räsymatoista.

Metsäpalovaroituksen aikana mitään avotulta ei saa tehdä – ei edes juhannuksena

Ulkosalla kaikkea sitä tulta, jota ei ole eristetty maapohjasta, kutsutaan avotuleksi. Nuotio, juhannuskokko ja kertakäyttögrilli ovat siis avotulia. Jos Ilmatieteen laitos on julistanut metsäpalovaroituksen, avotulta ei saa tehdä lainkaan – ei edes juhannuksena. Vaikka kesällä ei jostain syystä olisi kuivuutta ja hellettä, avotulen kanssa sietää olla varovainen. Tuli saattaa yrittää hiiviskellä karkuun kipinöinä tai maapohjaa myöten. Vahdittava siis on ulkonakin!

– Tulen vahtimiseen motivoi sekin, että sytyttäjä on aina vastuussa valloilleen riistäytyneen tulen aiheuttamista vahingoista, painottaa vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Ihan siltä varalta, että tuli kaikesta huolellisuudesta ja tarkkaavaisuudesta huolimatta pääsee irti, kesäihmisten kannattaa osata alkusammuttaa. Käsisammutin, sammutuspeite ja kaikkinaiset vettä täynnä olevat tynnyrit ja pesusoikot voidaan lukea sammutusvälineiksi. Ei ole hölmömpää kuivaharjoitella sammutustaitoja.

Kaksi reittiä pihalle ja palovaroitin kattoon!

Kesäihmiset joutuvat majoittumaan monenlaisiin paikkoihin, kuten tuttavien kesähuvilan vinttikamariin tai aittaan. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että jokaisessa yöpymiseen käytettävässä tilassa on oltava toimiva palovaroitin.

– Palovaroitin paristoineen on ihan hyvää sisältöä tuliaiskassiin, kun mennään mökkivierailulle, vinkkaa Ilpo Leino.

Olisi hyvä, että jokaisesta yöpymistilasta olisi kaksi eri reittiä ulos. Näin palon sattuessa kukaan ei jää jumiin. Ikkunan kautta poistumista kannattaa harjoitella, että hätätilanteessa homma käy joutuisasti.

Kesäihmisten omatoimisuus on maaseudulla tarpeen myös turvallisuusasioissa. Hälytysajoneuvoilla saattaa kestää huomattavasti kauemmin saapua tilannepaikalle kuin kaupungissa.

– 112 Suomi -sovellus kannattaa asentaa jokaisen puhelimeen, ja kesäasunnon osoite ja koordinaatit laittaa näkyvälle paikalle, suosittelee Ilpo Leino SPEKistä ja toivottelee kaikille oikein hyvää ja turvallista lomakautta.

Lue myös