Uutiset

Kolmen nuoren porukka oli todennut, että maassa makaava kaveri on huonossa kunnossa. Hän ei havahdu ravisteluihin, ja pikaisen herättelyn ja ravistelun jälkeen selkeä huomio on, että hän ei edes hengitä. Paineluelvytys aloitetaan nopeasti. Elvytys on raskasta puuhaa, joten elvyttäjää vaihdetaan pienin väliajoin.

Nuoret pitävät maassa makaavan, potilasta esittävän henkilön jalkoja ylhäällä.

Menee hetki.

– Pitäisköhän tässä tehdä jotain muutakin, huomaa yksi nuorista tuumata.

– Ehkä tarttee soittaa hätänumeroon.

– Hei kattokaa, tuolla on defibrillaattori.

112:sta soitettaan apua, ja deffakin saadaan käyttöön. Sitten aika onkin loppu.

Meneillään on NouHätä!-kampanjan aluekilpailu, jossa ovat mukana Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen alkukarsinnoista jatkoon päässeet joukkueet. Joukkueiden meininki on hyvä. Fillarionnettomuuden potilas pelastetaan peräti 24 kertaa, ja tulipalon leviäminenkin tyrehdytetään yhtä monta kertaa alkuunsa.

Kisapaikkana on toista kertaa peräkkäin Lempäälän Ideapark. Bläk Boks -tilassa ei pyöri pelkästään pelastuslaitosten ja -liiton väkeä kisoja toteuttamassa.

– Meillä on mukana Tredun ensimmäisen vuoden vartijaopiskelijoita. Ilman heitä kisaa olisi vaikea järjestää, kertoo Hämeen Pelastusliiton toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Heikkinen.

NouHätä! onkin pelastusalan ja koulutoimen yhteinen ponnistus. Kampanjassa oppii pelastustaitoja vuosittain yli 45 000 kasiluokkalaista.

Aluekisoihin osallistui pari sataa joukkuetta

Kisaan lähti noin 10 000 koululaista kolmen hengen joukkueissa. Aluekisapäivänä mukana on pari sataa tiimiä, ja jokaisen hyvinvointialueen paras porukka kamppailee finaalin voitosta huhtikuun lopussa Pelastusopistolla Kuopiossa.

Ideaparkissa Tredun opiskelijat ottavat ilon irti erilaisesta koulupäivästä. Näyttää siltä, että moni heistä harrastaa itsepuolustuslajeja. Niinä hetkinä, kun ohjattavana ei ole yhtään kisajoukkuetta, Bläk Boksin käytävällä on menossa opiskelijoiden välinen kamppailulajinäytös. Mieleen tulee, että tarvitaankohan kohta oikeasti ensiaputaitoja.

Jotkut joukkueiden mukana tulleista opettajista käyvät shoppailemassa kilpailusuoritusten aikana. Jotkut istuvat Bläk Boksin klubitilassa ja tekevät työhommiaan.

– Tänä vuonna digitaalinen alkukarsinta oli selvästi parempi kuin parina edellisellä kerralla, tuumii teiskolaisen koulun opettaja.

Hän juo pahvimukista kahvia ja kertoo käyttävänsä NouHätä!-kampanjan opetusmateriaaleja. Hän kertoo pitäneensä kampanjan aiheista kolme oppituntia kasiluokkalaisille. Myös pelastuslaitoksen ihminen kävi pitämässä yhden tunnin.

Tunnelma aluekisoissa pysyy hyvänä, vaikka joukkueet joutuvat odottelemaan jonkin verran rasteille pääsemistä. Tärkeitä asioita supistaan. Rasteja ei suoriteta pelkästään taidoilla. Omille suorituksille huomataan myös nauraa, jos kaikki ei mene ihan putkeen.

Ja aina ei mene. Joskus kilpailijoita jopa johdetaan harhaan. Fillarionnettomuuden potilas on olevinaan shokissa. Hän pyytää vettä juomapullostaan, ja niin kilttejä ovat NouHätä!-kisailijat, että antavat. Vaikka ei tietenkään pitäisi.

Mutta kukapa kaikkea onnettomuustilanteessa muistaisi! Edes näytellyissä.

 

Kirjoittaja: Juha Hassila, turvallisuusviestinnän asiantuntija

Lue myös