Uutiset

Suomen parhaat kasiluokkalaiset pelastustaidon osaajat kokoontuvat 25.4. NouHätä!-loppukilpailuun Pelastusopistolle Kuopioon. Oppilaat kilpailevat kolmen hengen joukkueissa paitsi pelastustaidon mestaruudesta myös 2000 euron rahapalkinnosta. Turvallisuusopetusta kampanjan puitteissa on tänäkin vuonna saanut lähes 50 000 oppilasta.

Nuoret harjoittelevat paineluelvytystä ja sydäniskurin käyttöä elvytysnukelle.

Tämän tiedotteen lopussa on lista loppukilpailuun päässeistä joukkueista.

Tie NouHätä!-kisan finaaliin on kulkenut kahden aiemman kilpailutason kautta. Digitaaliseen alkukarsintaan osallistui yli 9 000 koululaista eli lähes viidesosa ikäluokasta. Alkukarsinnan parhaat kokoontuivat huhtikuun alussa aluekilpailuihin taistelemaan paikasta loppukilpailussa.

– Aluekisassa mitattiin muun muassa taitoa antaa ensiapua shokkipotilaalle ja sammuttaa elävää tulta. Koetuksella olivat paitsi pelastustaidot myös tiimissä toimiminen. Opit olivat menneet perille hyvin. Erään aluekisan joukkue jopa kielsi pelastuslaitoksen kisaa dokumentoivaa henkilöä valokuvaamasta, koska onnettomuuspaikalla ei saa kuvata, kertoo NouHätä!-kampanjaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä koordinoiva Tomi Sirkiä.

Loppukilpailu mitellään Pelastusopistolla Kuopiossa torstaina 25.4. Sinne pääsee jokaisen pelastuslaitoksen paras joukkue, yhteensä 21 joukkuetta.

Voittajia ovat kaikki ne nuoret, jotka ovat saaneet turvallisuusopetusta

Kilpailun taustalla väikkyy koko ajan se, että NouHätä! on opetuksellinen kampanja. Tärkeintä on se, että jokainen joukkue on saanut käytännön harjoitusta onnettomuuksien ehkäisemisestä ja niissä toimimisesta.

– Voittajia eivät ole pelkästään finaalissa pärjänneet. Voittajia ovat kaikki ne lähes 50 000 koululaista, jotka ovat saaneet turvallisuusopetusta tämän lukuvuoden aikana, muistuttaa Sirkiä.

NouHätä!-kampanja ja sen kruunaava kilpailu vaativat toteutuakseen pelastusalan ja koulutoimen toimijoiden yhteistä ponnistusta. Koulut mahdollistavat sen, että kahdeksasluokkalaiset voivat osallistua kampanjaan. Opettajat itse tai pelastuslaitosten kouluttajat antavat oppilaille NouHätä!-opetusta. Käytössä ovat kampanjassa tuotetut opetusmateriaalit.

– Ilman koulujen hyvää tahtoa tai pelastuslaitosten aktiivista roolia kampanja ei voisi mitenkään toteutua siinä laajuudessa kuin se toteutuu, korostaa Sirkiä.

Pelastuslaitokset ja pelastusliitot järjestävät aluekisat ja laitokset myös vastaavat joukkueiden kulkemisesta kilpailuun. Loppukilpailun järjestelyistä vastaavat Pelastusopiston palopäällystökurssin opiskelijat.

NouHätä!-kampanjan järjestävät Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset yhteistyössä sisäministeriön, Opetushallituksen, Pelastusopiston, pelastusliittojen, Suomen Palopäällystöliiton ja koulujen kanssa. Kampanjan rahoittaa Palosuojelurahasto.

Loppukilpailujoukkueet
Etelä-Karjalan pelastuslaitos Simpeleen koulu
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos Kauhavan yhtenäiskoulu
Etelä-Savon pelastuslaitos Rantasalmen yhtenäiskoulu
Helsingin pelastuslaitos Laajasalon peruskoulu
Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Linnajoen koulu, Porvoo
Kainuun pelastuslaitos Keskuskoulu, Kajaani
Kanta-Hämeen pelastuslaitos Parolan yhteiskoulu, Hattula
Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos Lestin koulu, Lestijärvi
Keski-Suomen pelastuslaitos Vaajakosken yhtenäiskoulu, Jyväskylä
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Koivukylän koulu, Vantaa
Kymenlaakson pelastuslaitos Urheilupuiston koulu, Kouvola
Lapin pelastuslaitos Putaan koulu, Tornio
Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Karkkilan yhteiskoulu
Pirkanmaan pelastuslaitos Juhannuskylän koulu, Tampere
Pohjanmaan pelastuslaitos Laihian yhtenäiskoulu
Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos Ruukin koulu, Siikajoki
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos Lieksan yläkoulu
Pohjois-Savon pelastuslaitos Minna Canthin koulu, Kuopio
Päijät-Hämeen pelastuslaitos Salpausselän koulu, Lahti
Satakunnan pelastuslaitos Hj. Nortamon koulu, Rauma
Varsinais-Suomen pelastuslaitos Nummenpakan koulu/Aurajoen koulu, Turku

 

Lue myös