Uutiset

Kotivaralle voi tulla yllättävä tarve, jos ei sairastumisen tai tapaturman takia pääsekään kauppaan. Lisäksi kotivara on äärimmäisen tärkeä, jos esimerkiksi myrsky aiheuttaa pitkittyneen sähkökatkoksen ja kaupat joutuvat sulkemaan ovensa.

– Kansalaisten kyky kohdata kriisit, pärjätä häiriötilanteissa ja palautua vastoinkäymisistä ovat tärkeitä koko yhteiskunnan kriisinkestävyyden kannalta. Häiriötilanteissa pärjääminen vaatii kotitalouksilta varautumista, jonka keskeinen kulmakivi on kotivara. Kotivara on eräänlainen varajärjestely, jonka avulla voidaan lieventää häiriöiden aiheuttamia haittoja ja helpottaa arjen sujumista vaikeassakin tilanteessa. Hyvin varautuneet ihmiset kykenevät myös auttamaan muita hädässä olevia ja siten edistämään laajemmin yhteisön pärjäämistä, sanoo tutkija Heikki Laurikainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Kotivara on vettä ja ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi

72 tunnin varautumissuosituksella tarkoitetaan sitä, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta.

Häiriötilanne voi olla esimerkiksi vesikatko. Jokaisessa kodissa olisi hyvä olla varalta muutama pullollinen vettä. Jos vesikatko kestää yli vuorokauden, kunta järjestää varavedenjakelun. Silloin olisi hyvä olla puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita, joilla vettä voi hakea ja kuljettaa.

Kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään arjessa tarpeen mukaan ja tilalle hankitaan uutta.

– Kotivaraksi kannattaa varata vain sellaisia ruokia, joita tulee normaalistikin käytettyä. Näin ruokien kierto sujuu eivätkä elintarvikkeet pääse vanhentumaan ja syntymään hävikkiä, sanoo kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta.

– Monet säilykkeet säilyvät huoneenlämmössä avaamattomina, mutta avaamisen jälkeen vaativat kylmäsäilytystä. Kotivaraan kannattaa valita perheen koon mukaisia pakkauskokokoja, jotka tulevat syötyä kerralla, sanoo järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

– Jokaisessa perheessä syödään omalla tavallaan. Olemme listanneet esimerkkejä hyvin säilyvistä elintarvikkeista, joita kannattaa varata kotivaraksi. Listaa voi käyttää pohjana omien tarpeiden ja tottumusten mukaisen kotivaran suunnitteluun, Härmälä jatkaa.

Hyvin säilyviä, sellaisenaan syötäviä ruokatarvikkeita:

  • tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä
  • leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja
  • pähkinöitä, siemeniä
  • kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, luumuja ja taateleita
  • hilloja, soseita
  • muroja, myslejä, hiutaleita
  • mehuja, mehukeittoja
  • huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia
  • kala-, liha- ja papusäilykkeitä
  • välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä

Lisäksi on hyvä pohtia etukäteen, mitä ja miten ruokaa pystyisi valmistamaan sähkökatkon aikana.

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, Marttaliitto
kaisa.harmala(a)martat.fi
050 511 8007

järjestöpäällikkö Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
helena.velin(a)maajakotitalousnaiset.fi
040 527 1579

tutkija Heikki Laurikainen, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
heikki.laurikainen(a)spek.fi
040 417 7977

Lue myös