Eurooppalainen palontorjuntaliitto CFPA Europe on valinnut koulutuskomission puheenjohtajaksi SPEKin kehittämispäällikkö Heli Salovaaran. Kattojärjestö parantaa paloturvallisuutta kehittämällä yleiseurooppalaisia turvallisuuskoulutuksia.
SPEKin eurooppalaisen kattojärjestön koulutuskomissio kehittää yleiseurooppalaisia koulutuksia kaikkien jäsenmaidensa käyttöön.
– Se on ihan jatkuvaa, että tämän yhteistyön kautta saadaan turvallisuuteen uusia näkökulmia ja osaamista. Käytännössä tässä otetaan parhaat puolet jokaisen maan koulutuksista, koulutuskomission uusi puheenjohtaja Heli Salovaara sanoo.
Heli on ollut kattojärjestön turvallisuuskomission jäsen vuosina 2011–2017, ja sen jälkeen koulutuskomission jäsen ja varapuheenjohtaja.
– Parhaita puolia koulutuskomissiossa on, että asioita halutaan kehittää yhdessä. Komissio toimii niin kuin opettaa, osaamista jaetaan laajasti, Salovaara kertoo.
Suomalaiset hyötyvät lisääntyvästä turvallisuusosaamisesta monin tavoin
Yhteisiä eurooppalaisia koulutuksia CFPA-Europella on tällä hetkellä 45. Aiheina on muun muassa rakennustyömaan paloturvallisuus, räjähdysvaarallisilla alueilla toimiminen, riskienhallinta, ostoskeskukset ja hotellien paloturvallisuus.
Uusimmat koulutukset käsittelevät litiumioniakkujen paloturvallisuutta, vaarallisten aineiden turvallisuusjohtamista sekä sairaaloiden paloturvallisuutta. Kaikki kattojärjestön koulutukset eivät ole Suomessa tarpeellisia ammatillisen koulutuksen ollessa laajempaa kuin osassa jäsenmaita.
– Suomessa on näistä koulutuksista hyödynnetty erityisesti palontorjuntatekniikan puolta. Olemme saaneet sitä kautta kehitettyä omaa koulutustarjontaamme entistä paremmaksi. Esimerkiksi SPEKin turvallisuuspäällikön peruskurssi on CFPA Europen koulutus, Heli Salovaara kertoo.
Suomesta ulkomaille töihin lähtevät hyötyvät siitä, että koulutukset ovat osin hyväksi luettuja muissa maissa.
– Iso hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle koulutusyhteistyöstä on myös siitä, että Suomeen tuleva työvoima on osaavaa turvallisuusasioissa, Heli jatkaa.
SPEK vie Suomesta tulityöosaamista Eurooppaan
Koulutusten kehittämisessä on matala kynnys.
– Mikä tahansa jäsenmaa voi ottaa toiseen jäsenmaahan yhteyttä, että haluaisimme tutustua koulutusmateriaaliinne. Maat voivat myös itse tarjota omia koulutuksiaan muille ja jos kaksi muuta jäsenmaata on siitä kiinnostuneita, aiheesta tehdään eurooppalainen koulutus.
Koulutuksissa määritellään osaamistavoitteet ja minimivaatimukset. Koulutuskomissio vastaa myös laadunhallinnasta ja sen jäsenet suorittavat auditointeja eri maissa.
– Olemme SPEKissä kehittäneet laadunhallintaa yhdessä Opintokeskus Siviksen kanssa, ja näitä oppeja haluan viedä eurooppalaiseen koulutusyhteistyöhön. Myös SPEKin tulityöosaaminen on saanut hyvän vastaanoton kansainvälisesti ja esimerkiksi Sloveniassa koulutetaan suomalaista tulityökoulutusta, Salovaara sanoo.
Heli Salovaara toivoo, että koulutuskomissio jatkaa hyvää yhteistyötä, jossa on selkeät tavoitteet.
– Haluan edistää jäsenmaiden välistä vuoropuhelua. Viime vuosina yhteistyö myös eri komissioiden välillä on tiivistynyt. On hyvä nähdä, että osaaminen ei ole vain yhden ihmisen käsissä vaan se on iso ja tavoitteellinen työ.