Uutiset

Suomessa yli 20 vuotta pyörinyt NouHätä!-kampanja on vahvana esimerkkinä, kun seitsemän maan voimin laaditaan yläkouluikäisille eurooppalaista BFireSafe@School -paloturvallisuuden opetuskonseptia. Euroopassa ollaan kiinnostuneita NouHädän kaltaisesta laajasta koulun ja pelastustoimen yhteistyöstä.

BFireSafe@School-hanke kehitti palotuvallisuusmateriaaleja Bilbaossa, Espanjassa. Paloturvallisuuden asiantuntijoiden lisäksi opetusmateriaaleja oli kommentoimassa muutama paikallinen opettaja.

NouHätä!-kampanjassa pelastustoimen henkilöt ovat opettaneet paloturvallisuuden perustaitoja kahdeksasluokkalaisille jo 23 vuoden ajan. Tulipalojen ehkäisy, alkusammuttaminen ja hätäpoistuminen ovat teemoja, joista opetusta on saanut jo yli 700.000 koululaista.

NouHätä! on ollut ainoa tämänkaltainen opetusohjelma Euroopassa. Näin se on myös suunnannäyttäjä eurooppalaiselle BFireSafe@School-hankkeelle, jossa asiantuntijat seitsemästä maasta ovat laatimassa paloturvallisuuden koulutusmateriaalia yläkouluikäisille.

Opetusmateriaalipaketin lisäksi BFireSafe@School-hanke tuottaa mm. koulujen evakuointivideon ja oppimisen hallintajärjestelmän. Jälkimmäisen tarkoituksena on tehdä opettajille mahdolliseksi mm. järjestää kokeita ja analysoida palotuvallisuuden oppimistuloksia.

Materiaalia työstettiin viime viikolla Bilbaossa.

– On ollut mielenkiintoista huomata, että vaikka paloturvallisuuden perusteet eri maissa ovat hyvin samanlaisia, niin lähestymiskulmat ja yksityiskohdat voivat vaihdella paljonkin. Materiaalissa on kuitenkin paljon sellaista, mitä voidaan pienillä muutoksilla käyttää myös Suomessa, sanoo NouHätä!-kampanjan koordinaattori Elias Kivelä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Bilbaossa keskusteltiin alustavasti esimerkiksi siitä, että projektimateriaalia voitaisiin soveltuvin käyttää englanninkieliseen NouHätä!-opetukseen.

Eri maiden opetusjärjestelmät ja -käytännöt sekä lainsäädännöt vaihtelevat siinä määrin, että täysin yhtenäisen yleiseurooppalaisen opetusmateriaalin tuottaminen lienee käytännössä mahdotonta. Valmistuessaan BFireSafe@School kuitenkin yhdenmukaistaa paloturvallisuuden opetusta Euroopassa, ja yhdenmukaisuuden taustalla vaikuttaa NouHätä!-opetuksesta saadut kokemukset.

Euroopassa on selvästi tarve laadukkaille paloturvallisuuden opetusmateriaaleille. Hankekumppanit ovat olleet kiinnostuneita myös siitä, kuinka suomalainen laaja opetustoimen ja pelastustoimen yhteistyö toimii.

Mukana Erasmus+-rahoitteisessa hankkeessa on toimijoita Irlannista, Tanskasta, Liettuasta, Belgiasta, Saksasta, Espanjasta ja Suomesta.

BFireSafe@School-hankkeen internetsivut ovat täällä.

Lue myös