Turvallisesti maaseudulla – Tiedätkö, missä on lähin paloasema, kun vietät leppoisaa lomaa mökilläsi?

SPEKin asiantuntijablogi Suvi Fried

Kesälomakauden käynnistyessä moni suomalainen suuntaa kesälaitumille maaseudun rauhaan. Samalla, kun arjen huolet jäävät kaupunkiin, sitä toivoisi, että lomakausi olisi kaikin puolin huolista vapaata aikaa.

Harmi kyllä, myös lomakaudella voi eteen tulla yllättäviä ja ikäviä käänteitä. Onneksi emme maaseudullakaan jää Suomessa ilman apua. Silloin kun maaseudulla tapahtuu tapaturmia tai luonnonvoimat koettelevat, ensimmäisenä apuun tulee yleensä sopimuspalokunta. Suomen pinta-alasta noin 90 % on maaseutua, jossa sopimuspalokunta on lähin hätätilanteissa auttava pelastusyksikkö.

Palokunnat muodostavat merkityksellisen osan Suomen kylien ja maaseudun turvallisuutta. Läheisin palokunta puolestaan on monelle maaseudun vakituiselle tai vapaa-ajan asukkaalle turvallisuuden tunnetta vahvistava asia. Tiedätkö sinä, missä on lähin paloasema, kun vietät leppoisia lomapäiviä mökilläsi? Voit tarkistaa asian palokuntahaku-sivustolta, josta löytyvät kaikkien palokuntien sijainnit kartalla.

Aktiiviset kylätoimijat vahvistavat turvallisuutta

Maaseudulla toimii myös satoja aktiivisia kylätoimijoita, jotka osaltaan vahvistavat paikallista turvallisuutta. Se, että harvaan asutullakin seudulla on toimintaa ja osallistumisen mahdollisuuksia, luo perustaa yhteisöllisyydelle.

Lauantaina 10.6. vietettiin valtakunnallista Avoimet kylät -tapahtumaa. Yhteensä 630 tapahtumaa ympäri Suomea toivottivat ihmiset tervetulleiksi kokoontumaan ja tutustumaan kylien moninaiseen toimintaan. Avoimet kylät -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna yhdeksättä kertaa, ja siitä on vakiintumassa monille toimijoille luonteva tapaa aloittaa kesäkausi.

Avoimet kylät -tapahtuma on Suomen Kylät ry:n koordinoima tapahtumakokonaisuus. Mukana olevilla tapahtumien järjestäjillä oli tänäkin vuonna mahdollisuus osallistua useampaan tapahtumien järjestelyä tukevaan koulutukseen, joissa vahvistettiin esimerkiksi viestinnän ja tapahtumaturvallisuuden osaamista. www.suomenkylat.fi/ajankohtaista/tapahtumat/avoimet-kylat

Kylätapahtumissa viihdytään, mutta turvallisuuskin on tärkeää

SPEKissäkin on kevään aikana mietitty maaseudun turvallisuutta. Tuorein kyläturvallisuussuunnittelun väline on kylätapahtumien turvallisuuden tarkistuslista. Tarkistuslista on tämän kesän ajan pilotoitavana ja se viimeistellään kesällä kootun palautteen perusteella.

Kyläturvallisuus tarkoittaa parhaimmillaan ennakoivaa turvallisuustyötä, joka tehdään luontevassa yhteistyössä kunnan varautumisesta ja turvallisuudesta vastaavien yhteyshenkilöiden kanssa.

Maaseudun turvallisuutta tekevät toki myös kunnat, poliisi, seurakunnat ja monet järjestöt. Kaikkein tärkeimpiä turvallisuustoimijoita olemme me jokainen itse. Lähdetään ajoissa ja ajellaan rauhallisesti. Otetaan huomioon metsäpalovaarat ja vesillä liikkumisen riskit.

Lomalle jäädessä muistathan tämän: jätetään arjen huolet, muttei huolellisuutta.

Lue myös