Uutiset

Pientalojen aurinkosähköasennuksissa on puutteita, jotka saattavat aiheuttaa turvallisuusriskejä. Työn tilaaja pystyy vaikuttamaan asiaan muun muassa vaatimalla asianmukaiset dokumentit ja käyttöönottotarkastukset. Tiedot perustuvat tuoreeseen kartoitukseen, jossa tarkastettiin 60 pientalon aurinkosähköjärjestelmien asennukset Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Aurinkopaneeleja pientalon katolla.

AURISKI-hankkeessa kartoitettiin aurinkosähköjärjestelmien vaatimustenmukaisuutta, turvallisuutta ja asennusten laatua. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö osallistui hankkeeseen ohjausryhmän jäsenenä.

⁠– Asennuksen tilaajan kannattaa varmistaa, että asennus tehdään vaatimusten mukaisesti, SPEKin palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto sanoo.

Tarkastukset osoittivat, ettei yksikään kartoitettu järjestelmä täyttänyt kokonaisuudessaan kaikkia sille asetettuja vaatimuksia.

Myös Tukes on selvittänyt aiemmin, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa on puutteita.

Eniten puutteita dokumentoinnissa

Erityisesti dokumentoinnissa ja käyttöönottotarkastuksissa havaittiin merkittäviä puutteita.

⁠– Dokumentaation tulisi sisältää tiedot esimerkiksi käytetyistä laitteista ja osista, suojausratkaisuista sekä tiedot käytöstä ja ylläpidosta, Lehto kertoo.

Asennuksen suorittajan ja asiakkaan välillä tarvitaan yhteistä ymmärrystä dokumentaatiosta, jotta loppukäyttäjä ymmärtää, miten järjestelmää käytetään ja huolletaan.

Dokumentoinnin puutteet voivat johtaa paloturvallisuusriskiin

⁠– Oleellista olisi, että tilaaja olisi hereillä ja ymmärtäisi vaatia asianmukaiset tarkastusraportit asentavalta ammattilaiselta, Lehto vinkkaa.

Dokumentaation puute asettaa haasteita myös pelastuslaitokselle.

Ennen kuin pelastajat voivat mennä katolle tai sammuttaa vedellä, heidän pitää tietää, miten jännitteet ja virrat kytketään pois. Siksi dokumentaatiossa tulee olla yhteenveto asennuksesta ja turvallisesta käytöstä.

Myös käyttöönottotarkastukset ovat tärkeitä.

– Virheet asennuksissa voivat aiheuttaa palovaaran. Asianmukaisella käyttöönottotarkastuksella on mahdollisuus havaita puutteet ja puuttua niihin ajoissa ennen käyttöä, Lehto sanoo.

Aurinkosähköjärjestelmän suojausratkaisut olivat monella jo kunnossa

Etenkin uusimmissa kohteissa järjestelmien toteutuksessa on tapahtunut kehitystä.

Suojausratkaisut ja järjestelmien erotus oli toteutettu suurimmassa osassa kartoituksen kohteita asianmukaisesti. Esimerkiksi palamattomien asennusalustojen käyttö invertterin taustalla oli yleistynyt selvästi vuoden 2022 standardipäivityksen myötä.

AURISKI-hankkeen toteuttivat Satakunnan ja Tampereen ammattikorkeakoulut sekä toisen asteen oppilaitokset Sataedu ja Tredu. Kartoitukset toteutettiin yhtenäisellä mallilla ja ne perustuivat voimassa oleviin standardeihin ja lainsäädäntöön.

Havainnot tiivistetysti:

  • Vähintään yksi merkittäväksi katsottu puute havaittiin 60 % kohteista.
  • Vähintään yksi vähäiseksi katsottu puute havaittiin 40 % kohteista.
  • Eniten merkittäviä puutteita raportoitiin järjestelmän merkinnöissä ja dokumentaatiossa sekä käyttöönottotarkastuspöytäkirjoissa.
  • Suojausratkaisut ja järjestelmien erotus oli toteutettu pääosassa kohteita hyvin.

Lue myös