Uutiset

Suomalaiset palokunnat ja muut yhteisöt ovat keränneet pelastustoimen tarvikkeita Ukrainaan. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoima keräys järjestettiin, koska Ukrainan pelastustoimi esitti pyynnön tarvikkeista. Apu toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Ukrainan pelastustoimi on menettänyt sodassa sekä henkilöstöä että kalustoa.

Pöydillä olevia paloasuja ja kypäriä, kuvassa sininen ja keltainen väritys.

Palokuntien keräys Ukrainalle tuotti muutamassa päivässä yli 3 800 pelastustoimessa ja ensivastetehtävissä tarvittavaa tarviketta. Palokunnat ja muut yhteisöt lahjoittavat muun muassa noin 700 kypärää, noin 700 paloasua ja reilu 300 saapasparia.

Lahjoitettavien tarvikkeiden joukossa on myös muun muassa paloletkuja, kuulosuojaimia, ensiaputarvikkeita ja moottorisahoja. Keräykseen osallistui yhteensä 85 lahjoittajaa, joista suurin osa on palokuntia eri puolilta Suomea. Mukana on myös muutama yritys ja pelastuslaitos.

Ukrainan pelastustoimi on pyytänyt apua Suomelta sekä muilta Euroopan mailta saadakseen tarvitsemiaan tarvikkeita. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö sopi sisäministeriön kanssa järjestävänsä keräyksen, jossa palokunnilla on mahdollisuus lahjoittaa maan pyytämiä tarvikkeita. Avun keräys koordinoidaan alueellisten pelastuslaitosten kanssa. Tämän lisäksi valtio on päättänyt erikseen Ukrainan avustamisesta.

Palokuntien apu toimitetaan perille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

– Sota Ukrainassa on järkyttänyt myös pelastusalaa. Suomalaiset palokunnat ovat historiansa alusta olleet vahvoja demokratian ja yhteiskuntarauhan kannattajia. On raastavaa nähdä, miten vaikeassa tilanteessa ukrainalaiset palomiehet joutuvat nyt toimimaan. Haluamme osoittaa tukemme ja tarjota ukrainalaisten pyytämää apua, keräystä johtava SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen sanoo.

Keräyksestä sovittiin viranomaisten kanssa, jotta avun saaminen perille pystytään varmistamaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Lahjoitettavien tavaroiden kartoitus toteutettiin nopealla aikataululla viime viikolla.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti poikkeuksellisen keräyksen Ukrainan avunpyynnön takia. SPEK kiittää keräykseen nopeasti reagoineita palokuntia ja muita lahjoittajia. Järjestö ei normaalisti järjestä keräyksiä. Keräyksessä painotettiin sitä, että vastaan otetaan vain Ukrainan pelastustoimen toimittaman listan mukaisia tavaroita, jotka ovat hyväkuntoisia ja ehjiä.

Jos yksittäiset kansalaiset haluavat auttaa, SPEK kannustaa lahjoittamaan tunnettujen avustusorganisaatioiden kautta.

Lue myös