Uutiset

Omakoti- ja rivitaloja sekä mökkejä kohtaa kovilla pakkasilla ikävä vaara. Kylmästä jäätyneet vesiputket voivat aiheuttaa kuuman tulipalon, jos niitä erehtyy sulattelemaan itse. Jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella omatoimisesti, vaan apuun tarvitaan LVI-alan tai kiinteistönhoidon ammattilainen. Muussa tapauksessa saatat aiheuttaa vakavia vahinkoja ja mahdollisesti vakuutuskorvausten alenemisen.

Lumen ja jään peittämä rikkoutunut putki.

Pitkittyneet kovat pakkaset aiheuttavat vesijohtoputkien jäätymisen riskin. Omakoti- tai rivitalossa vesiputket saattavat jäätyä, jos niitä ei ole kaivettu riittävän syvälle tai routasuojattu. Omatoimiset ihmiset haluavat usein ratkaista tilanteen itse, mutta tässä asiassa omatoimisuus voi kostautua.

Tulipaloriski on todellinen, jos putkia yrittää sulattaa ilman ammattiosaamista. Esimerkiksi nestekaasupolttimen avoliekillä ja kuumailmapuhaltimella sulattaminen voi sytyttää tulipalon tai sulattaa muoviputket. Varomattomalla putkien sulattamisella saatetaan myös aiheuttaa jäätyneen putken halkeaminen.

Ammattilaisella on oikeat työvälineet ja tieto turvallisista työtavoista

Tulityö on palovaaraa aiheuttavaa työtä, jossa syntyy kipinöitä tai käytetään liekkiä tai muuta lämpöä. Tehokkaan kuumailmapuhaltimen ja nestekaasupolttimen käyttö on tulityötä, joka edellyttää erityisiä turvatoimenpiteitä.

– Jos sulatuksessa ei osaa toimia oikein, saattaa siitä aiheutua tulipalo tai putken halkeaminen ja siten myös iso vahinko. Jos vähänkään miettii, osaako sulatusta tehdä turvallisesti, kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, SPEKin tulityökoulutusjärjestelmästä vastaava kehittämispäällikkö Heli Hätönen toteaa.

Hätönen painottaa, että jäätyneiden putkien sulattamiseen tarvitaan LVI-alan tai kiinteistönhoidon ammattilainen, jolla on tilanteeseen sopivat työvälineet ja joka ymmärtää oikeat toimintatavat. Vakuutusyhtiöt ottavat kantaa tulitöihin kuten putkien sulattamiseen suojeluohjeissa. Jos suojeluohjetta on rikottu ja aiheutettu tulipalo, se saattaa näkyä ikävällä tavalla vahinkokorvauksissa. Tulityöt osaava ammattilainen tuntee työn vaarat ja osaa suorittaa työn turvallisesti oikeilla laitteilla.

Sään lauhtumiseen kannattaa varautua etukäteen valvotulla lirinällä

Putket saattavat rikkoutua myös sään lauhtuessa, kun jo jäätyneiden vesiputkien jään rakenne muuttuu ja saattaa halkaista putkia. Jäätymiseen kannattaakin varautua jo ennen pitkää pakkasjaksoa. Jos näin ei ole tehnyt, voi tilanteen vielä yrittää pelastaa sillä, että jättää veden tippumaan hanasta. Sitä tulee silloin jatkuvasti valvoa. Veden tippumisvauhdin ei tarvitse olla voimakas vaan vähäinenkin lirinä auttaa.

Jos tila on erityisen pakkasaltis, kuten kellari tai omakotitalon tekninen tila, voi sinne laittaa myös lisälämmitystä.

– Irtopattereiden ja muiden lämmittimien kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana. Niiden ylle tai lähelle ei saa sijoittaa mitään, mikä voisi syttyä palamaan, Hätönen muistuttaa.

Lue myös