Blogi

Oltiin vaihtamassa kesärenkaita autoon, kuopus ja minä. Kuopus hoiti tunkkihommat, minä vääntelin muttereita ja nostelin pyöriä. Vasen takapyörä jumittui jotenkin paikalleen, ei irronnut vaikka pultit olivat irti. Eihän sellaista satu, mutta nyt sattui. Sattui sen takia, että hellästi potkaisin rengasta. Josko pyörän paikalleen jumittanut ruoste tai mikä lie antaisi periksi. En tuupannut varpaallani lujaa, ei meidän auto sellaista kestä. Mutta tähtäsin huonosti ja osuin metalliin. Haisaapas oli jalassa ja saappaan sisällä isovarvas. Kuopus katseli, kun hyppelin sillä jalalla, jota ei sattunut. Viisaana miehenalkuna oli hiljaa.

Renkaanvaihtotapaturma ei ollut paha. Vähän verta pirskahti kynnen pielestä, ja jomotusta vielä seuraavanakin päivänä. Tässä on mainio esimerkki huonosta toiminnasta. Kun asia ei mene justiinsa sillä tavalla, kun on suunnitellut, aletaan kikkailla. Tosta vähän potkasen! Se ei ollut onnettomuus, se oli tapaturma. Ihan itse potkaisin. Onnesta ei ollut kyse vaan omasta toiminnasta.

Miesten toimintatavat ovat huomattavasti useammin kohtalokkaita kuin naisten. Työikäisistä tapaturmissa kuolleista suomalaisista 80 prosenttia on miehiä. Miesten tapaturmista runsas 70 prosenttia on koti- ja liikuntatapaturmia. kun taas naisilla vastaava luku on runsaat 60 prosenttia. Duunia miehet siis painavat kokolailla turvallisesti, mutta vapaa-ajan ympäristössä ote herpaantuu. Valtaosa miehille sattuvista tapaturmista olisi vältettävissä omilla valinnoilla: tunnistamalla vaaranpaikat, käyttämällä turvavälineitä, arvioimalla riskit ennalta – ja vähentämällä kikkailua.

Kun jotain tekee, pitää muistaa harkinta ja oikeat varusteet. Jos olisin harkinnut hiukan kauemmin kuin neljännessekunnin, olisin ehkä päätynyt renkaanvaihdossa muuhun toimintamalliin kuin potkaisemiseen. On myös mahdollista, että potkaisu oli ihan hyvä ratkaisu ilmentyneeseen ongelmaan. Käsivoimin rengas ei liikahtanutkaan, joten pienen rytkäyksen se kaipasi. Lekaa en omista, siis potkaisen. Jos aikoo potkaista autonrengasta on syytä tähdätä huolellisesti ja varmistua, että jalkine soveltuu hienomekaanisiin autonkorjaustoimiin. Haisaapas ei ollut hyvä ratkaisu.

Tapaturmapäivänä, perjantaina 13. huhtikuuta, kiinnitetään huomiota erityisesti miesten tapaturmiin.
Katso lisätietoja: kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/
Someta: #tapaturmapäivä #äläkikkaile

Älä kikkaile, fundeeraa vähän!

Juha Hassila
Tiedotuspäällikkö