Liesiturvallisuus

Ikääntynyt mies laittaa astioita astianpesukoneeseen, ja kuvan etualalla on liesi, jonka päällä ja läheisyydessä on tavaraa.

Asuntopalo saa liian usein alkunsa ruoanvalmistuksesta

Merkittävä osa asuntopaloista saa alkunsa ruoanlaitosta tai lieden epätavallisesta käytöstä. Tyypillistä on, että ruoka on jätetty liedelle valmistumaan ilman valvontaa. Monesti liesi on myös tavaroiden säilytyspaikka.

Ruoanvalmistuksen valvomattomuus saattaa johtua unohduksesta, päihtymisestä tai muusta alentuneesta toimintakyvystä. Se voi johtua ihan tavanomaisesta erehdyksestäkin, kuten väärän levyn kytkemisestä. Levy voi myös mennä päälle vahingossa, jos esimerkiksi käsi tai rollaattori osuu lieden kytkimeen.

Ruoanvalmistukseen liittyvät paloturvallisuusriskit korostuvat tilanteissa, joissa ihmisen toimintakyky on heikentynyt. Tällöin hän saattaa myös tehdä herkemmin virheitä ja hänen mahdollisuutensa turvalliseen poistumiseen ovat vähäisemmät.

Liedenkäytöstä alkunsa saanut tulipalo on aina hengenvaarallinen. Erityisen vaarallinen se on henkilölle, joka ei pysty poistumaan tulipalosta ripeästi.

Liesipalojen syistä ja niiden ehkäisystä tuotetaan parhaillaan kokonaiskuvaa tutkimushankkeessa, jota koordinoi Aalto-yliopisto.

Kiinnostavaa luettavaa

Tarja Ojala on kirjoittanut artikkelin Turvatekniikka ja liesipalojen ehkäisy. Se on julkaistu Pelastusopiston Pelastus- ja turvallisuustutkimuksen vuosikirjassa 2021 sivuilla 8-27. Voit lukea sen alla olevasta linkistä.

Palotutkimuksen päivien 2021 julkaisussa on neljä aiheeseen liittyvää artikkelia. Tutustu niihin alla olevasta linkistä.

  • Liesipalojen kokonaiskuva ja liesiturvallisuutta vaarantavat tekijät, Jukka Lepistö, s. 8.
  • Pelastuslain 42 §:n mukaisen ilmoitusvelvollisuuden vaikuttavuus, Tarja Ojala, s. 38
  • Ennakoivan analytiikan hyödyntäminen riskianalyysityössä: tekoälymallien soveltaminen rakennuspalojen ennustamiseen pääkaupunkiseudulla, Laura Kuurne, s. 82
  • Thermal Characterization of Electric Cooktops, Tarique Jhatial, s. 113

SPEKin uutisia tästä aiheesta