Uutiset

Kouvolan VPK palkittiin Vuoden 2023 palokuntanuoriso-osastona. Suunnitelmallisuus ja nuorten kuuleminen ovat Kouvolan VPK:n nuorisotoiminnan keskiössä. Myös Hämeenlinnan ja Iitin VPK:t palkittiin palokuntanuorisotyöstään.

Kolme Kouvolan VPK:n palokuntanuoriso-osaston lasta seisoo lavalla iso rahasekki käsissään.
Kiitospuheen pitivät palokuntanuoret Joni Hanski, Daniel Kivinen ja Selma Mikluha sekä nuoriso-osaston johtaja Jenni Pekkola.

Vuoden palokuntanuoriso-osastoksi valittu Kouvolan VPK otti vastaan 7 000 euron palkintoshekin Palopäällystöpäivillä Jyväskylässä keskiviikkona 10.4.2024. Palkitsemisen tarkoituksena on kannustaa palokuntien nuoriso-osastoja hyödyntämään jo olemassa olevia työkaluja oman toimintansa kehittämisessä nyt ja jatkossa.

Toiseksi tullut Hämeenlinnan VPK sai 2 000 euron ja kolmanneksi tullut Iitin VPK 1 000 euron avustuksen. Palkintorahat jaettiin Palosuojelun edistämissäätiön SPEKille myöntämästä 10 000 euron avustuksesta.

Valintakriteereissä painotettiin muun muassa alueellisia leirejä, kurssijärjestelmää ja kilpailuja sekä Kipinä-työkalun hyödyntämistä palokuntanuorisotoiminnan kehittämisessä.

Kouvolan VPK laajensi nuorisotoimintaansa onnistuneesti

Vuosi 2023 oli Kouvolan VPK:n nuorisotoiminnalle merkittävä, sillä varhaisnuorisotoiminta käynnistettiin usean vuoden tauon jälkeen. Nuorisotoiminnan laajentamisen mahdollisti muutto uusiin tiloihin.

Kouvolan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Jenni Pekkola arvelee, että nuorisotoiminnan laajentaminen sekä suunnitelmallinen ja koordinoitu nuorisotoiminta vaikuttivat valintaan Vuoden palokuntanuoriso-osastoksi.

– Viime vuonna strategiaamme oli kirjattu nuorisotoiminnan kehittäminen ja varhaisnuorisotoiminnan käynnistäminen, jotka toteutettiin onnistuneesti, Jenni kertoo.

Suunnitelmallisuus näkyy myös nuorten viikkoharjoituksissa, jotka suunnitellaan puolivuosittain nuoria kuunnellen. Lisäksi harjoitussuunnitelmat käydään läpi aina kuukauden alussa nuoriso-osaston johtajan ja kouluttajien yhteispalaverissa. Tämä mahdollistaa harjoitusten nousujohteisuuden ja joustavuuden.

– Päämääränämme on tarjota nuorille mielekäs ja kustannusystävällinen harrastus sekä kasvattaa tulevaisuuden pelastajia. Tähän päästään suunnitelmallisella toiminnalla, nuoria kuulemalla ja kouluttajien aktiivisuudella, Jenni toteaa.

– Olemme todella otettuja Vuoden palokuntanuoriso-osasto -tunnustuksesta. Tämä on iso juttu, jota tullaan varmasti juhlimaan. Palkintorahan käytöstä keskustelemme vielä yhdessä nuorten kanssa.

Hämeenlinnan VPK kehitti toimintaansa pienillä mutta merkittävillä teoilla

Toiseksi sijoittuneessa Hämeenlinnan VPK:ssa nuorisotoimintaa on kehitetty lyhyessä ajassa paljon ja samalla nuoriso-osasto on kasvanut.

Toiminnan kehittäminen aloitettiin pienistä mutta merkittävistä teoista, kuten nuoriso-osaston säännöistä, nuorten tukihenkilön nimeämisestä ja nuorten osallistamisesta. Tämä on tuottanut tulosta. Palokunnassa on syntynyt yhteisöllisyyttä ja välittämistä, kun asioita tehdään yhdessä.

– Myös harjoituksiin panostettiin. Nyt harjoitussuunnitelmat ovat hyvin suunniteltuja, mielenkiintoisia ja tarpeeksi haastavia. Ne ovat myös kaikkien kouluttajien käytettävissä, mikä on motivoinut kouluttajia, kertoo Hämeenlinnan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Julia Mäkinen.

– Tunnustuksen saaminen tuntuu uskomattoman hyvältä. Olen ylpeä omasta osastostamme, nuorista ja kouluttajista. Tunnustus vahvisti tunnetta, että teemme asioita oikein. Näen, että nuoriso-osaston kehittäminen edistää koko palokuntamme vetovoimaisuutta ja toiminnan jatkuvuutta, Julia toteaa.

Palkintorahasta osa menee Julian mukaan telttabudjettiin isomman teltan hankintaa varten, jotta jatkossa kaikki halukkaat pääsevät mukaan leireille. Lisäksi palkintorahalla katetaan kesäleirin kustannuksia ja osa käytetään nuorten omien toiveiden mukaisesti.

Iitin VPK:ssa keskiössä yhdessä tekeminen

Kolmanneksi sijoittuneen Iitin VPK:n nuorisotyön johtaja Katja Turunen on hyvillään, että yhdessä tekeminen sekä nuorten ja kouluttajien aktiivisuus saavat tunnustusta. Ajatus hakemuksen lähettämiseen tuli Kipinä-työkalun täyttämisestä.

– Siinä tuli näkyväksi se, että teemme asioita oikein ja olemme kehittäneet nuorisotoimintaamme oikeaan suuntaan, Katja kertoo.

Toimintaa on kehitetty nuoria kuunnellen. Lisäksi Katja kiittelee osaavia ja motivoituneita kouluttajia. Heidän ansiostaan nuorten viikkoharjoitukset ovat monipuolisempia ja nuoret viihtyvät niissä entistä paremmin.

Nuoria myös sitoutetaan ja otetaan mukaan koulutustoimintaan muun muassa apukouluttajina. Nuorten kouluttajilla on Katjan mukaan rautaista ammattitaitoa vuosikymmenten ajalta ja nuorilla taas runsaasti ideoita, innostusta ja näkemystä.

– Meillä on yleisesti vahva me-henki, niin nuorisotoiminnassa kuin palokunnassamme. Teemme paljon asioita yhdessä koko palokunnan kesken, Katja hehkuttaa.

– Tämä on sellainen tunnustus, joka tuntuu todella hyvälle. Olemme kehittäneet toimintaa jo pidemmän aikaa ja nyt se saa valtakunnallista tunnustusta, Katja iloitsee ja kertoo, että palkintoraha menee nuorisotoimintaan, varusteisiin ja nuorten toiminnan kehittämiseen.

Lue myös