Gå med i brandkåren

Två leende unga vuxna poserar i brandmansutrustning, med hjälmar under armen framför brandbilen.

Brandkårsverksamheten är öppen för alla och du behöver ingen utbildning för att delta i den

Verksamheten erbjuder något för alla: barn, unga, vuxna och äldre..

En känsla av gemenskap

Gemenskapen och att göra saker tillsammans, dvs. den sociala biten, är för många den viktigaste anledningen till att gå med i brandkåren. Viljan att hjälpa till och delta i larm är också viktiga faktorer, säger Niko Ara, utvecklingschef för brandkårens hobbyverksamhet vid Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK).

– Räddningsinstitutets kurser följer läroplanen och ger studiepoäng. Skolor och läroanstalter kan alltså godkänna kurserna som en del av studierna. Även SPEKs kurs för brandkårsutbildare ger studiepoäng.

Alla i åldern 7–17 år är välkomna med i brandkårernas ungdomsverksamhet.

Läs mer om brandkårens ungdomsverksamhet
En ung man med mössa står bredvid vattenytan och tittar längre bort med ett leende på läpparna.

Brandkårsungdomarnas värderingar

  • Jämlikhet och omtanke: brandkårsungdomar visar uppskattning och hänsyn till andra
  • Pålitlighet: brandkårsungdomar är pålitliga och ansvarstagande
  • Säkerhet och ansvar: brandkårsungdomar kan och vågar agera i olika situationer

Alla som fyllt 18 år kan delta i larmverksamheten och i brandkårernas kvinnoverksamhet

  • Tjänsteverksamhet, såsom att delta i larmverksamhet, är avsedd för alla som fyllt 18 år. Att delta i avtalsbrandkårsverksamhet kräver att man är engagerad, tränar regelbundet och genomför kurser i enlighet med utbildningsprogrammet.
  • Brandkårernas stödverksamhet, såsomkvinnoverksamheten, är en nyttig hobby för alla som är intresserade av brandkåren och vardagssäkerhet. De huvudsakliga uppgifterna är säkerhetskommunikation och rådgivning vid olika evenemang, såsom på daghem, skolor och mässor, samt att organisera brandkårsläger och proviantering vid olika evenemang.
  • Avtalsbrandkårer är föreningar som omfattas av särskilda stadgar och verksamhetsformer. Läs mer på Palokuntaan.fi (på finska).

Fråga brandkåren i ditt närområde om verksamheten nära dig. Kontaktuppgifter till brandkårerna hittar du via brandkårssökningen.

Brandkårssökningen (på finska)

Verksamhet som är viktig för samhället

– De säkerhetskunskaper och säkerhetsfärdigheter man lär sig bär man med sig. De kan vara till stor nytta om det sker en olycka i vardagen. Också arbetsgivare värdesätter säkerhetsfärdigheter.

– Den samhälleliga nyttan av avtalsbrandkårsverksamheten är 1,25 miljarder euro per år, och varje euro som investerats i verksamheten kommer tillbaka till samhället cirka 12-faldigt, säger Ara.

Varje ny medlem får en utbildning om grundläggande kunskaper och färdigheter inom brandkårens verksamhet och rutiner. Brandkåristerna får all utrustning och arbetsredskap som behövs.

Gå med i brandkåren

Också du kan hjälpa till

Frivilliga brandkårister deltar i 200 larm varje dag.

Så larmar du nödnumret 112

  1. Ring 112.

    Ring endast i akuta, verkliga nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljö hotas eller är i fara. Om du har mobilappen 112 Finland, ska du ringa nödsamtalet via appen. Då får nödcentralen din platsinformation automatiskt.

     

    Du kan också ringa nödnumret 112 från ett utländskt mobilabonnemang. Inte heller då behövs det något separat riktnummer, det räcker med 112.

  2. Du kan också sms:a.

    Vid behov kan du larma nödcentralen genom att skicka sms till +358 112.

     

    Nöd-sms är främst till för personer som inte kan höra eller tala. Nöd-sms kan endast skickas från ett sådant telefonnummer som har registrerats i förväg. Registreringen ska göras på webbplatsen Suomi.fi.

  3. Ring eller sms:a inte nödnumret i följande fall:

    när det inte är bråttom, om du vill fråga något, eller vid störningar när ingen är i fara.

     

    Källa: Suomi.fi

Gör en säkerhetsgärning – ladda ner 112 Suomi-appen!

Med appen får du varnings- och myndighetsmeddelanden direkt i din telefon. I appen hittar du också beredskapsanvisningar för olika störningssituationer. Anvisningarna i appen kan läsas också när nätet ligger nere, dvs. i offline-läge.

Ladda ner den avgiftsfria 112 Suomi-mobilappen