Sjösäkerhet
Välj en väst i rätt storlek och som passar ditt ändamål.
Märkningen 100 N betyder att räddningsvästen är avsedd för användning i skyddade insjöar, 150 N för kustvatten och 275 N för öppet hav.
Obligatorisk utrustning i en båt
Motorbåtar och segelbåtar som är längre än 5 m måste ha:
- en godkänd räddningsväst, ett flytplagg eller en räddningsdräkt av lämplig storlek för varje person ombord
- en länspump eller något annat redskap för tömning av farkosten
- åror eller paddel eller ett ankare med lina
- en årligen granskad handbrandsläckare, om farkosten har en förbränningsapparat, en inombordsmotor eller en utombordsmotor på mer än 25 kilowatt, förutom om det är fråga om en vattenskoter.
Källa: Transport- och kommunikationsverket Traficom – Sjötrafiklagen
Väjningsregler till sjöss
Sjöfarare har väjningsplikt och ingen förkörsrätt. Kom ihåg det här när du rör dig till sjöss.
- Du kan köra om en annan båt från båda sidor. Kör om på den sida som verkar säkrare och beakta det kölvatten du orsakar den andra båten.
- När båtar möter varandra med förarna mot varandra håller båda till höger.
- När färdriktningarna för motorbåtar korsar varandra väjer den som kommer från vänster, helst akter om.
- Motorbåtar väjer för segelbåtar. Om en segelbåt går för motor räknas den som motorbåt.
- Segelbåtar väjer för varandra enligt vinden. Om segelbåtarna har vinden på samma sida är det den på vindsidan (lovart) som väjer. Om vinden ligger på olika sidor av segelbåtarna är det den med vinden på vänster (babords) sida som väjer.
- På en farled måste alla båtar väja för ett djupgående fartyg. Undvik snäva möten med fartyg eftersom de svänger långsamt.
Kontrollera alltid väderprognosen.
Berätta för dina närmaste och vänner om den rutt du har planerat och meddela dem om det blir förändringar.
Promillegränsen till sjöss är en promille.
Även om din alkoholhalt i blodet understiger en promille får du inte köra om du äventyrar din egen eller andras säkerhet. Även en liten mängd alkohol påverkar handlingsförmågan till sjöss.
År 2022 omkom till exempel 27 personer i fritidsbåtolyckor i Finland. 15 av dödsfallen orsakades av alkohol.
Nykter till sjöss
Val av räddningsväst och räddningsvästens skick
- Välj en väst i rätt storlek och som passar ditt ändamål. Märkningen 100 N betyder att räddningsvästen är avsedd för användning i skyddade insjöar, 150 N för kustvatten och 275 N för öppet hav.
- Se tillverkarens anvisningar för att få veta räddningsvästens livslängd. Kontrollera i grunt strandvatten före varje användning att räddningsvästen fungerar.
- Räddningsvästens livslängd beror bland annat på hur den förvaras. Västen bör förvaras på en torr och varm plats för att förhindra att det bildas mögel på den under vintern. Underhållet måste också följa tillverkarens anvisningar.
- Räddningsvästar kan köpas begagnade om de ser ut att vara i gott skick på utsidan, om remmarna, visselpipan och de andra delarna är i gott skick och om flytmaterialet är intakt och elastiskt.
- Om en begagnad räddningsväst är i dåligt skick eller har utslitna märkningar, t.ex. viktklassinformation, ska du inte köpa den.
Håll ditt sällskapsdjur säkert till sjöss!
Även en duktig simmare tröttnar snabbt i vågorna, och därför är det viktigt att hunden har en egen flytväst för nödsituationer.
En hund kan lyftas upp ur vattnet med hjälp av handtaget på flytvästens rygg. En väst med klara färger gör det lättare att upptäcka hunden, till exempel från en båt som närmar sig.
Mer om säkerhet för sällskapsdjur finns på sidan Sällskapsdjur
Nödsignaler ska endast användas i nödsituationer.
De vanligaste nödsignalerna
- meddelandet ”MAYDAY” via radiotelefon
- röd fallskärmsraket
- SOS (. . . – – – . . . ) ljus- eller ljudsignal
- rött handbloss
- långsam och kontinuerlig höjning och sänkning av utsträckta armar
- oavbruten ljudsignal till exempel med en mistlur
Källa: Gränsbevakningsväsendet
Hur lång tid tar det att drunkna?
- När en person blivit medvetslös minskar syretillförseln tills de vitala funktionerna upphör och personen dör.
- Vanligtvis tar det cirka 5–10 minuter att drunkna, men tiden varierar beroende på personens ålder, fysiska tillstånd och vattentemperaturen.
LLHR – så räddar du en person i vattnet
-
L = Larma.
Om möjligt, kalla på hjälp innan du börjar med räddningsåtgärder.
-
L = Lugna dig själv och andra.
Lugna dig själv och den du räddar genom att berätta att hjälp är på väg. Det ger den som ska räddas en känsla av trygghet och styrka att orka ett tag till.
-
H = Hitta ett Hjälpredskap.
Hitta något längre redskap som kan vara till hjälp, helst något som flyter. Om förhållandena är svåra ska du försöka få hjälp av andra på plats eller genom att ringa nödnumret 112.
-
R = Rädda.
Närma dig den du ska rädda försiktigt men snabbt. Håll hjälpredskapet mellan dig och den du ska rädda och räck hjälpredskapet till den du ska rädda om personen är nära stranden. Du kan också kasta redskapet till personen. Hjälp personen till stranden, vidta lämpliga första hjälpen-åtgärder och för personen till vidare vård om det behövs.
Källa: Viisaasti vesillä
Hjärt-lungräddning på en vuxen vid drunkningsolycka
-
Lägg personen på rygg på ett stadigt underlag och knäböj bredvid.
-
När du återupplivar en drunknad person ska du alltid börja med att öppna luftvägarna och göra fem inblåsningar. Lyft personens haka och tryck huvudet bakåt från pannan. Kläm ihop personens näsborrar, tryck läpparna stadigt mot personens mun och blås i lugn takt in luft i lungorna 5 gånger.
-
Lägg handloven mitt på personens bröstben och lägg den andra handen ovanpå den första. Håll armarna raka och axlarna ovanför personens bröstkorg.
-
Tryck på bröstbenet 30 gånger med en kolvliknande rörelse i en takt av 100–120 gånger per minut.
-
Efter 30 kompressioner, öppna luftvägarna på nytt och blås 2 gånger.
-
Fortsätt hjärt-lungräddningen i rytmen 30 kompressioner och 2 utblåsningar tills räddningspersonalen tar över, tills andningen normaliseras eller så länge du orkar.
Källa: Terveyskirjasto
Obs! När du återupplivar en drunknad person ska du alltid börja med att öppna luftvägarna och göra fem inblåsningar. Fortsätt därefter med hjärt-lungräddning: 30 kompressioner och 2 inblåsningar.
Om återupplivning påbörjas inom en minut efter en drunkningsolycka finns goda chanser till fullständig återhämtning. Dröjer det däremot tio minuter, påverkas framför allt den neurologiska återhämtningen negativt.
Så larmar du nödnumret 112
-
Ring 112.
Ring endast i akuta, verkliga nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljö hotas eller är i fara. Om du har mobilappen 112 Finland, ska du ringa nödsamtalet via appen. Då får nödcentralen din platsinformation automatiskt.
Du kan också ringa nödnumret 112 från ett utländskt mobilabonnemang. Inte heller då behövs det något separat riktnummer, det räcker med 112.
-
Du kan också sms:a.
Vid behov kan du larma nödcentralen genom att skicka sms till +358 112.
Nöd-sms är främst till för personer som inte kan höra eller tala. Nöd-sms kan endast skickas från ett sådant telefonnummer som har registrerats i förväg. Registreringen ska göras på webbplatsen Suomi.fi.
-
Ring eller sms:a inte nödnumret i följande fall:
när det inte är bråttom, om du vill fråga något, eller vid störningar när ingen är i fara.
Källa: Suomi.fi