Reservförråd för sällskapsdjur

En hund och en ung kvinna är på gräsmattan. Hunden har gett "high five" till kvinnan.

Fäst ett klistermärke med texten ”Huoneistossa lemmikkejä” (sällskapsdjur i lägenheten) på lägenhetens dörr så att räddningsväsendet kan beakta djuren vid en utryckning.

Du kan också klistra en lapp på insidan av dörren där du berättar vilket djur det är fråga om, hur gammalt det är och var i hemmet ditt sällskapsdjur kan gömma sig om det blir upphetsat eller får panik.

Vattnet är lätt att glömma

Ställ undan basförnödenheter för minst tre dygn för sällskapsdjuren på samma sätt som för människor: mat, dryck och vid behov läkemedel.

– Djuren har ofta bättre reservförråd än människorna i fråga om maten, till exempel när maten kan köpas i stora säckar. Men vattenreserven är lätt att glömma, säger Essi Kulju beredskapsexpert vid Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland SPEK.

Den nya lagen om djurvälfärd (693/2023) trädde i kraft 1.1.2024.

Enligt lag måste däggdjur och fåglar alltid ha tillgång till vatten på sina permanenta djurhållningsplatser.

Se till att reservförrådet för ditt sällskapsdjur är i ordning

  • Ställ undan sådan mat i skåpen, som djuret vanligtvis äter och som tål förvaring.
  • Skaffa vatten. Oöppnat flaskvatten från butiken håller länge. Det ska också finnas kärl hemma att hämta och lagra vatten i.
  • Se till att ditt sällskapsdjur har tillräckligt med läkemedel, för minst tre dygn, om det får regelbunden medicinering.
  • Håll sällskapsdjurets veterinärdokument, skötselanvisningar och transportlåda till hands.
  • Kom ihåg att sällskapsdjur är känsliga för stress, och därför måste djurets ägare försöka hålla sig lugna vid störningar. Smitta inte din egen stress på ditt sällskapsdjur.
Kvinnan håller en rödaktig kanin i famnen.

Se till att ditt sällskapsdjur mår psykiskt bra

  • Se till att ditt sällskapsdjur kan uppfylla sina arttypiska beteendebehov. Det är en förutsättning för att sällskapsdjuret ska må bra.
  • Tänk på att ditt sällskapsdjur kan börja bete sig på oönskat sätt om det till exempel blir frustrerat eller känner sig ensamt.
  • Ett djur behöver uppmärksamhet och omvårdnad varje dag, även när det är semester eller bråttom. Många arter behöver också sällskap av människor och/eller artfränder för att må bra.

Källa: Delegationen för sällskaps- och hobbydjurens välbefinnande

Beakta också att hundar är känsliga för ljud

Ljudkänslighet hos hundar

Ljudkänslighet hos en hund kan avsevärt begränsa både hundens och ägarens liv. Att kämpa med rädslan kan också påverka förhållandet mellan ägaren och hunden och kan till och med leda till att hunden avlivas. Därför är det mycket viktigt att en veterinär deltar i behandlingen av ljudkänslighet.

Vad är en ljudkänslig hund vanligtvis rädd för?

Hundars rädsla för ljud aktiveras oftast av fyrverkerier och stormar. En stormrädd hund är rädd för åskmuller, men också bland annat för vindsus och förändringar i lufttrycket.

Hur ser jag att en hund är rädd för ljud?

Hunden visar sin rädsla genom att ge ifrån sig ljud, skaka, gömma sig, söka uppmärksamhet, slicka, flåsa och hålla kroppen lågt när den rör sig. Exponering för det som skrämmer orsakar allvarlig stress hos djuret.

Källa: Tiina-Maija Sipilä: Koirien ääniarkuuden hoito, eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielma, Helsingin yliopisto, 2017.

Ljudkänslighet hos hundar kan behandlas

Ljudkänslighet hos hundar kan behandlas med olika psykofarmaka, som antidepressiva och lugnande läkemedel.

Beteendeterapi är också en effektiv behandling, inklusive olika avslappnings- och avstressningsövningar.

Trots att rädslan går att behandla och att behandlingarna ofta är effektiva, är det bara en liten andel av hundägarna som söker hjälp för sitt sällskapsdjurs rädsla.

Enligt lag får det inte finnas något kontinuerligt ljud på en djurhållningsplats som stör eller skadar djuret.

Lagen om djurvälfärd