Förgiftning hos sällskapsdjur

Veterinären sitter på huk och håller katten i famnen. Bredvid finns också en hund som ger katten en tass.

Giftiga ämnen för hundar och katter

Hundar och katter får förgiftningssymtom av många av de ämnen som finns i deras livsmiljö. Katter och hundar måste hållas borta från åtminstone dessa giftiga ämnen:

  • Blågrönalger. Cyanobakterierna eller blågrönalger förekommer i vatten och producerar bland annat lever- och nervgifter. När hundar eller katter dricker vatten med blågrönalger i får de förgiftningssymtom som vanligen orsakar dem rastlöshet, skakningar och kräkningar. Dessutom kan balansstörningar och kramper förekomma. Symtomen börjar vanligtvis inom mindre än en timme efter att djuret druckit av det blågröna vattnet och kan snabbt leda till döden.
  • Giftiga svampar. Alla svampar som är giftiga för människor orsakar också förgiftningssymtom hos hundar. Vissa svampar som är ätliga för människor är giftiga innan de tillreds. Svamp kan orsaka magirritation, lever- eller njurskador eller hallucinogena symtom som koordinationsstörningar.
  • Giftiga växter. Många vanliga krukväxter och blommor är giftiga för hundar och katter. Giftiga inomhusväxter är bland annat prickblad, liljor, narcisser, tulpaner, krokus, hyacinter och julstjärnor. Liljor är mycket giftiga för katter.
  • Choklad. Kakaon i choklad är giftig för både hundar och katter. Choklad orsakar symtom som kräkningar, diarré, rastlöshet, ökat drickande och ökad urinering samt uttorkning. Chokladförgiftning kan till och med leda till att djuret hamnar i koma eller dör.
  • Russin och vindruvor. Stora mängder vindruvor kan orsaka akut njurskada hos hundar. De första symtomen är kräkningar, aptitlöshet, diarré och uttorkning.
  • Lök. Lök skadar de röda blodkropparna hos hundar och katter, vilket kan leda till anemi. Ge inte din hund matrester med lök. De vanligaste symtomen som orsakas av lök är kräkningar, aptitlöshet, diarré och svaghet.
  • Läkemedel för människor. Läkemedel för människor måste förvaras utom räckhåll för hundar och katter. Kontakta veterinär om djuret uppvisar förgiftningssymtom. Veterinären kan ge dig råd om behandling och vid behov hänvisa djuret till mottagningen.
  • Xylitol. Xylitol är livshotande för hundar och katter eftersom det får blodsockernivån att sjunka till farligt låga nivåer. De vanligaste symtomen på xylitolförgiftning är kräkningar, trötthet och skakningar. I värsta fall leder förgiftningen till döden.
  • Nikotin. Nikotinprodukter kan till och med orsaka livshotande förgiftning hos hundar och katter. De vanligaste symtomen som orsakas av nikotin är kräkningar, rastlöshet eller hyperaktivitet, riklig dregling och bristande koordination. Djuret måste behandlas av veterinär så snabbt som möjligt.
  • Kylarvätska. Etylenglykolen i kylarvätska är mycket giftigt och kan vara dödligt för hundar och katter även i små doser. Glykolen ger kylarvätskan en söt smak, vilket är anledningen till att hundar och katter gärna dricker all kylarvätska som de får tag på. Förvara alltid kylvätskan utom räckhåll för sällskapsdjur. De första symtomen är ökat drickande och ökad urinering, kräkningar och neurologiska symtom. Mer allvarliga symtom är snabbare eller långsammare puls, hypotermi, koma och njurskador.
  • Råttgift. Råttgift hindrar blodet från att koagulera, vilket orsakar blödningar. Alternativt orsakar giftet symtom i centrala nervsystemet. En hund eller katt kan få symtom antingen genom att äta giftet eller genom att äta en gnagare som tidigare har ätit råttgift. Om du misstänker att din hund eller katt har ätit råttgift bör du omedelbart uppsöka veterinär.

Källa: Evidensia – Förgiftning av hundar

Första hjälpen vid förgiftning

  • Du bör alltid ha 3-procentig väteperoxid hemma för att orsaka kräkningar och kol för att förhindra upptagning av skadliga ämnen. På så sätt kan du påbörja första hjälpen omedelbart enligt veterinärklinikens anvisningar.

Hundar är mer benägna att bli förgiftade än katter eftersom de äter mer mångsidigt och är nyfikna på att smaka på nya saker.

Hunden knådas under hakan.

Vid förgiftning är det viktigt att påbörja behandlingen så snart som möjligt, eftersom symtomen i vissa fall redan är ett tecken på oåterkalleliga skador.

De vanligaste gifterna för katter

Förteckning över gifter som katter är mest utsatta för:

– liljor
– permetrin (finns bl.a. i ektoparasitmedel för hundar)
– antifrysmedel
– loppmedel som innehåller imidakloprid
– värkmedicin som innehåller paracetamol
– desinfektionsmedel som innehåller bensalkoniumklorid och många andra desinfektionsmedel
– lacknafta
– maskmedel som innehåller moxidectin
– oidentifierade gifter: även om djuret uppvisar förgiftningssymtom kan giftet inte identifieras

Källa: Koira-Kissaklinikka

Vad ska jag göra om jag misstänker att min katt har blivit utsatt för gift?

– Förhindra katten kommer åt giftet.
– Kontakta veterinär.
– Försök tvätta katten (ta på dig skyddshandskar). Katter försöker själva rengöra sin päls och får därför mer gift i sig.

Den vita katten ligger på rygg under ett brokigt överkast och klappar rakt mot.

Hur kan jag förhindra att katten blir förgiftad i hemmet?

  1. Förvara rengörings- och desinfektionsmedel utom räckhåll för sällskapsdjur.

    För katter räcker det inte att flytta sakerna till den översta hyllan, de bör minst förvaras bakom dörrar.

  2. Ställ undan läkemedlen.

    Förvara läkemedlen utom räckhåll för sällskapsdjur.

  3. Följ alltid veterinärens råd.

    Ge inte din katt läkemedel som den inte har ordinerats (t.ex. läkemedel för hundar eller människor).

  4. Kom ihåg att parasitläkemedel för hundar kan vara giftiga för katter.

    Tryggast är det att hålla en medicinerad hund i ett annat rum än katten under 24 timmar.

  5. Ställ undan kemikalierna.

    Håll kemikalier, som frostskyddsvätska, borta från de områden där det finns katter.

  6. Identifiera giftiga växter.

    Kontrollera om växterna i ditt hem är giftiga. Undvik liljor.

  7. Ställ undan hobbytillbehör.

    Förvara hobbytillbehör och hobbymaterial i skåp.

  8. Tveka inte att uppsöka veterinär.

    Ta din förgiftade katt till veterinären så snart som möjligt.

     

    Källa: Koira-kissaklinikka

Varför påverkas katter mer av vissa ämnen än andra arter?

  • Katter håller sig själva mycket rena. Skadliga ämnen kan också komma in i kroppen när katten sköter sin päls.
  • Katters kroppar behandlar vissa kemikalier på ett annat sätt än till exempel hundars.
  • Katter rör sig mer fritt än hundar. Därför kanske ägaren inte är medveten om förgiftningsrisken, och det kan ta lång tid innan symtomen märks.
  • På grund av kattens ringa storlek kan även en liten mängd gift vara dödlig.