Kvävning
Tiotals människor kvävs varje år i Finland
Kvävning är en ovanligare typ av olycka jämfört med andra typer av olyckor, men i Finland kvävs ett tiotal människor varje år. Antalet närapå-situationer är ännu fler.
- En del av dödsfallen genom kvävning orsakas av sjukdomsanfall, men de flesta inträffar i samband med måltider.
Första hjälpen vid kvävning
-
Slå hårt mellan skulderbladen.
Ställ dig bakom den du hjälper och böj personens överkropp framåt och nedåt. Slå hårt mellan skulderbladen fem gånger.
-
Ring nödnumret 112 vid behov.
Om slagen inte hjälper, ring nödnumret 112.
-
Fortsätt första hjälpen med Heimlichmanövern.
Ta ett Heimlichgrepp: Böj personen framåt. Lägg armarna runt personen, knyt din hand och placera den på mellangärdet (ovanför naveln nedanför bröstbenet). Lägg andra handen ovanpå. Tryck kraftigt inåt mot dig själv, upprepa fem gånger vid behov.
Om personen blir livlös, påbörja återupplivning.
Källa: Kotitapaturma.fi
Om personen blir livlös, påbörja hjärt-lungräddning: 30 kompressioner + 2 inblåsningar.
Kom alltid ihåg att lyfta personens haka innan du blåser, dvs. öppna luftvägarna och kläm ihop näsborrarna för att få ner luft i lungorna.
Hjärt-lungräddning på vuxna
-
Lägg personen på rygg på ett stadigt underlag och knäböj bredvid.
-
Lägg handloven mitt på personens bröstben och lägg den andra handen ovanpå den första. Håll armarna raka och axlarna ovanför personens bröstkorg.
-
Tryck på bröstbenet 30 gånger med en kolvliknande rörelse i en takt av 100–120 gånger per minut.
-
Efter 30 kompressioner ska du öppna luftvägarna, det vill säga lyft personens haka och böj huvudet bakåt genom att trycka på pannan. Kläm ihop personens näsborrar, tryck läpparna stadigt mot personens mun och blås i lugn takt in luft i lungorna 2 gånger.
-
Fortsätt hjärt-lungräddningen i rytmen 30 kompressioner och 2 utblåsningar tills räddningspersonalen tar över, tills andningen normaliseras eller så länge du orkar.
Källa: Terveyskirjasto
Vad ska jag göra om jag är ensam och håller på att kvävas?
Mat eller ett föremål kan fastna i halsen när du är ensam. Plötsligt kan du inte andas och du får panik. När syretillförseln avbryts måste du agera snabbt. Du har 1–2 minuter på dig.
- Om du får en matbit eller ett föremål i halsen som du inte kan hosta ut genom att hosta hårt, kommer syretillförseln omedelbart att avbrytas. Förmodligen har du inte kunnat förbereda dig på situationen och har inte mycket luft i dina lungor. Du har alltså väldigt lite tid att rädda dig själv: i praktiken högst en till två minuter. Efter det är du utan syre.
Ta dig till en plats där det finns andra människor.
- Stanna absolut inte ensam. Tänk i förväg på vart du ska ta vägen om du behöver hjälp. Om du bor i ett höghus, spring genast ner för trappan och utomhus, och leta reda på närmaste person som kan hjälpa dig. Om du inte lätt kan ta dig ut ur höghuset, gå åtminstone ut från din lägenhet i trapphuset och försöka nå en granne, till exempel genom att banka på dörren. Huvudsaken är att du inte stannar ensam och försöker lösa problemet själv.
Försök få ut objektet genom att kasta dig själv mot ett objekt.
- Du kan använda Heimlichmetoden på dig själv, men det är mycket svårare att lyckas själv än att hjälpa en annan person. Du kan uppnå samma resultat genom att knyta händerna och placera dem på mellangärdet (ovanför naveln nedanför bröstbenet) och kasta dig framåt mot en soffa, fåtölj eller stolsrygg så att du diafragman trycks in ordentligt. Du kan åstadkomma ett liknande tryck om du ställer dig i armhävningsposition och snabbt lyfter armarna framåt så att du faller hårt på mage mot golvet.
Källa: Finlands Röda Kors (FRK)
Om du är ensam och får en matbit eller ett föremål i halsen som du inte kan hosta ut genom att hosta hårt ska du snabbt söka dig till någon för att be om hjälp.
Du har i praktiken 1–2 minuter på dig. Efter det är du utan syre.
Så larmar du nödnumret 112
-
Ring 112.
Ring endast i akuta, verkliga nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljö hotas eller är i fara. Om du har mobilappen 112 Finland, ska du ringa nödsamtalet via appen. Då får nödcentralen din platsinformation automatiskt.
Du kan också ringa nödnumret 112 från ett utländskt mobilabonnemang. Inte heller då behövs det något separat riktnummer, det räcker med 112.
-
Du kan också sms:a.
Vid behov kan du larma nödcentralen genom att skicka sms till +358 112.
Nöd-sms är främst till för personer som inte kan höra eller tala. Nöd-sms kan endast skickas från ett sådant telefonnummer som har registrerats i förväg. Registreringen ska göras på webbplatsen Suomi.fi.
-
Ring eller sms:a inte nödnumret i följande fall:
när det inte är bråttom, om du vill fråga något, eller vid störningar när ingen är i fara.
Källa: Suomi.fi