Sällskapsdjur

Tyttö ja huskytyyppinen koira makaavat vatsallaan lattialla ja tuijottavat toisiaan.

Fäst ett klistermärke med texten ”Huoneistossa lemmikkejä” (sällskapsdjur i lägenheten) på lägenhetens dörr så att räddningsväsendet kan beakta djuren vid en utryckning.

Checklista när du ska skaffa ett sällskapsdjur 1/3

  • Bered dig på att förbinda dig till ditt sällskapsdjur. Många djur lever i åratal, till och med årtionden.
  • Bered dig på underhållskostnader. Det kostar mycket mer att underhålla ett djur än att köpa det. En hund kostar cirka 700–2 000 euro per år, en häst 3 500–14 500 euro, en katt över 1 000 euro och en kanin upp till 1 000 euro.
  • Skaffa dig kunskap om djurskötsel i god tid innan du skaffar ett sällskapsdjur, till exempel från ansvarsfulla uppfödare, veterinärer eller djurskötare, hobbyföreningar eller böcker.
  • Lär dig mer om hälsotillståndet hos den djurart och ras du är intresserad av. Välj en ras som inte har några avelsrelaterade egenskaper som är skadliga för hälsan och välbefinnandet.
  • Köp sällskapsdjur endast av en pålitlig säljare. Ansvarsfulla uppfödare är intresserade av djurets kommande familj och hem.

Källa: Delegationen för sällskaps- och hobbydjurens välbefinnande

Köp inte ett sällskapsdjur av en skum säljare!

Identifiera en valpfabrikör:

  • säljaren är ute efter en snabb affär
  • säljer sällskapsdjur till ett lägre pris än normalt
  • använder prepaid-abonnemang när ni håller kontakt
  • låter inte köparen se honan eller uppfödningsförhållandena
  • ger inte mycket information om sig själv eller sina djur
  • vill helst sälja sällskapsdjuret på en offentlig plats.

 

Koira, mies ja lapsi soutuveneessä.

Checklista när du skaffar ett sällskapsdjur 2/3

  • Tänk på att ditt sällskapsdjur kan börja bete sig på oönskat sätt om det till exempel blir frustrerat eller känner sig ensamt.
  • Ett djur behöver uppmärksamhet och omvårdnad varje dag, även när det är semester eller bråttom. Många arter behöver också sällskap av människor och/eller artfränder för att må bra.
  • Se till att sällskapsdjuret kan bete sig på arttypiskt sätt. Det är en förutsättning för att sällskapsdjuret ska må bra.

Källa: Delegationen för sällskaps- och hobbydjurens välbefinnande

Kom ihåg att också upprätthålla ett reservförråd för sällskapsdjuren!

Ställ undan basförnödenheter för minst tre dygn för sällskapsdjuren på samma sätt som för de andra familjemedlemmarna: mat, dryck och läkemedel vid behov.

Reservförråd för sällskapsdjur

Checklista när du skaffar ett sällskapsdjur 3/3

  • Inget djur lever naturligt i bur: buren motsvarar inte den miljö som djuret skulle leva i ute i naturen. En kanin behöver till exempel ett utrymme som är minst lika stort som ett rum.
  • Även ett litet sällskapsdjur behöver utrymme. En landsköldpadda behöver till exempel en inhägnad på två kvadratmeter.
  • Ge djuret en varierad och stimulerande livsmiljö, eftersom djuret troligen kommer att tillbringa hela sitt liv där.
  • Gör hela lägenheten trygg för djuret om djuret rör sig fritt i lägenheten. Till exempel måste fönstren i ett hushåll med katt förses med nät för att förhindra rymning. I ett hushåll med kanin måste elledningarna skyddas från djurens tänder.

Källa: Delegationen för sällskaps- och hobbydjurens välbefinnande

Lämna aldrig ett sällskapsdjur i en varm bil!

Vid soligt väder stiger temperaturen inne i bilen snabbt till över 40 grader när den står parkerad. Därför ska du inte lämna ditt sällskapsdjur i bilen ens för ett ögonblick.

Värmen kan orsaka en livshotande chock hos djuret och leda till döden.

Värmeslag hos sällskapsdjur

Djur i nöd – när ska jag kontakta nödcentralen 112?

När det gäller nödsituationer med djur är det en bra tumregel att ringa nödnumret när det finns en betydande risk för den allmänna säkerheten eller när situationen kräver specialutrustning eller expertis av en myndighet.

  • De vanligaste djurrelaterade uppdragen som lämnas över till polisen är djurskyddsbrott och ordningsstörningar som orsakats av djur, till exempel när ett trafikfarligt djur springer ut på en motorväg eller ett stort rovdjur rör sig i en tätort.
  • Till räddningsväsendets uppgifter hör att hjälpa djur som betraktas som egendom, till exempel produktionsdjur inom lantbruket, vid akuta nödsituationer och räddningsinsatser som kräver skylift eller annan specialutrustning. Sådana räddningsinsatser är till exempel räddning av djur som råkat ur för ras, fallit ner i brunnar eller som gått ner genom isen.

Källa: 112.fi

Riskera inte ditt eget liv när du räddar ett sällskapsdjur.

Så här räddar du ett sällskapsdjur vid brand
Ilves tallustaa lumisessa maastossa.

När ska jag ringa nödcentralen 112 när det gäller ett djur?

  1. Ring 112

    till exempel när en ko har fastnat i en latringrop, ett rådjur eller ett hjortdjur har gått genom isen, en huggorm har bitit ett barn, ett hjortdjur eller en häst springer på motorvägen eller ett stort rovdjur rör sig i en tätort.

  2. Ring inte 112

    till exempel när du har stött på ett dött djur, när en katt inte kan klättra ner från ett träd, det finns fågelungar på marken som verkar vara föräldralösa eller ett djur fått en sjukdomsattack.   Källa: 112.fi  

Gör en säkerhetsgärning – ladda ner 112 Suomi-appen!

Med appen får du varnings- och myndighetsmeddelanden direkt i din telefon. I appen hittar du också beredskapsanvisningar för olika störningssituationer. Anvisningarna i appen kan läsas också när nätet ligger nere, dvs. i offline-läge.

Ladda ner den avgiftsfria 112 Suomi-mobilappen